Skip to main content

Φουρλής: Το… ανεξήγητο -20% στο 12μηνο, η «εγκλωβισμένη» αξία των 200 εκατ. και η επόμενη ημέρα

Επί προσωπικού: Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Fourlis βλέπει την αξία της εταιρείας «κολλημένη» στα 200 εκατ. ευρώ

Σταθερά «κολλημένη» στην περιοχή των 200 εκατ. ευρώ παραμένει εδώ και αρκετούς μήνες η χρηματιστηριακή αξία της Fourlis, με τον Βασίλη Φουρλή, βασικό μέτοχο και εκτελεστικό πρόεδρο της εισηγμένης, να αναζητά την κατάλληλη «φόρμουλα» προκειμένου να… αφυπνίσει τους αγοραστές.

Δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών εξακολουθεί να υπολείπεται αισθητά των επιπέδων του 2019. Κι αυτό, ενόσω τα ετήσια οικονομικά μεγέθη έχουν αυξηθεί σημαντικά μέσα σ’ αυτήν την πενταετία.

Βασίλης Φουρλής

Παρότι ο Βασίλης Φουρλής, γιος του ιδρυτή της εταιρείας, Στέλιου, διοικεί έναν κυρίαρχο και ηγετικό «παίχτη» στον τομέα της Λιανικής, ο οποίος το 2023 πέτυχε κύκλο εργασιών άνω των 520 εκατ. ευρώ -όταν το 2019 ανερχόταν στα 466 εκατ. ευρώ- βλέπει τη μετοχή να έχει υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 20% στο τελευταίο 12μηνο και κατά 6% από τις αρχές του 2024. Στο ίδιο χρονικό διάστημα ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 10,7% και 8,8%, αντίστοιχα.

Το αποτέλεσμα είναι η Fourlis να διαπραγματεύεται με δείκτη πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/Ε κάτω του 10x (για την ακρίβεια στο 9,4x).

Το αισιόδοξο guidance

Με τις επιδόσεις σε IKEA και Intersport να βαίνουν σταθερά βελτιούμενες (τζίρος 358 και 176 εκατ. ευρώ το 2023 από 302 και 164 εκατ. ευρώ το 2019) και την Trade Estates, θυγατρική του Ομίλου στον κλάδο των ακινήτων, να ετοιμάζεται να «απογειώσει» το χαρτοφυλάκιο στα 750 εκατ. ευρώ έως το 2027 (από 485 εκατ. ευρώ το 2023), η χρηματιστηριακή αξία του Ομίλου σίγουρα δεν προκαλεί ενθουσιασμό.

Κόκκαλης: Το κερδισμένο στοίχημα, το μεγάλο ράλι και η επόμενη ημέρα στη Wall Street (;)

Ιδίως στον Βασίλη Φουρλή, ο οποίος παρ’ όλα αυτά έχει θέσει ως στόχο την περαιτέρω βελτίωση του περιθωρίου κέρδους και κατ’ επέκταση τη μεγέθυνση των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Είναι ενδεικτικό ότι το guidance της διοίκησης για το 2024 προβλέπει αύξηση του κύκλου εργασιών της Λιανικής στα 550 εκατ. ευρώ (+5,5%) και ενίσχυση του περιθωρίου EBITDA από 6,9% σε 7,5%.

Κι όλα αυτά, ενώ ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου έχει ήδη «ψαλιδιστεί» κάτω των 85 εκατ. ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας.

Η προοπτική της Trade Estates

Την ίδια στιγμή, σημαντικές αξίες «κρύβονται» τόσο στη συμφωνία για τη λειτουργία των καταστημάτων Foot Locker σε οκτώ χώρες των Βαλκανίων, όσο και στην Trade Estates, η οποία εισήλθε στο Χρηματιστήριο πριν μερικούς μήνες και ήδη διαθέτει μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή και της μητρικής Fourlis -δείγμα του μεγάλου discount στην αξία της τελευταίας.

Επόμενο βήμα είναι η διάθεση έως τα τέλη του έτους ενός ικανού ποσοστού της θυγατρικής, ώστε το μετοχικό μερίδιο του Βασίλη Φουρλή να περιέλθει κάτω του 50% (σήμερα ανέρχεται άνω του 61%), αντλώντας παράλληλα μια έξτρα  ρευστότητα.

Το αν όλα αυτά θα καταφέρουν να πείσουν τους επενδυτές για τις προοπτικές του εγχειρήματος, μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Χρηματιστήριο – Μετοχές: Ποιες κέρδισαν και ποιες… έχασαν από το φετινό καλοκαίρι

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)