Skip to main content

Στο φως οι μισθοί της Microsoft

REUTERS/Gonzalo Fuentes

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αμοιβές για τους μηχανικούς λογισμικού στην Microsoft AI, είναι πολύ υψηλότερες από τις αντίστοιχες των συναδέλφων τους σε άλλες θυγατρικές της εταιρείας

Πόσα χρήματα βγάζετε; Είναι μια άβολη ερώτηση για πολλούς, αλλά ορισμένοι εργαζόμενοι ασπάζονται τη διαφάνεια των αμοιβών για να συγκρίνουν τους μισθούς τους με τους μισθούς των συναδέλφων τους.

Αυτό συνέβη στη Microsoft, όπου εκατοντάδες εργαζόμενοι μοιράστηκαν εθελοντικά λεπτομέρειες σχετικά με τις αμοιβές και τις προαγωγές τους μέσω ενός ανεπίσημου αρχείου λογιστηρίου, που έχει στην διάθεσή του το Business Insider.

Οι εργαζόμενοι είχαν αξιολογηθεί νωρίτερα φέτος, αλλά οι περισσότεροι μόλις άρχισαν να μαθαίνουν τις νέες τους αποδοχές, όχι χωρίς παράπονα.

Η «ταραχώδης ιστορία» της εταιρείας γύρω από τους μισθούς

Μια τόσο εκτεταμένη εικόνα των μισθολογικών κλιμακίων ενός τεχνολογικού γίγαντα είναι πάντα συναρπαστική. Αλλά τα δεδομένα της Microsoft είναι ακόμη πιο ενδιαφέροντα, αν ληφθεί υπόψη η ταραχώδης πρόσφατη ιστορία της γύρω από τις αμοιβές.

Το 2022, η Microsoft αύξησε τις αμοιβές της, μέσω παραχωρήσεων μετοχών και μισθολογικών αυξήσεων για όλους τους υπαλλήλους της, εκτός από τους πιο υψηλόβαθμους. Η κίνηση αυτή ήρθε ως απάντηση σε έναν αυξανόμενο αριθμό εργαζομένων της που αισθάνονταν υποαμειβόμενοι σε σύγκριση με τους άλλους τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Amazon.

Ωστόσο, η μισθολογική άνοδος ήταν βραχύβια.

Πέρυσι, η Microsoft προχώρησε σε πάγωμα των μισθών και μείωσε τον προϋπολογισμό της για τα μπόνους και τις μετοχές. Αλλά φέτος η εταιρεία, ξεκίνησε εκ νέου αυξήσεις βάσει επιδόσεων.

Το έγγραφο έχει στοιχεία για περισσότερους από 500 ανθρώπους που αυτοπροσδιορίστηκαν ως εργαζόμενοι της Microsoft στις ΗΠΑ.

Το Business Insider, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για επίσημα εταιρικά έγγραφα της Microsoft, ανέλυσε τα στοιχεία, που περιλαμβάνουν δεδομένα όπως μισθούς, αυξήσεις βάσει επιδόσεων, προαγωγές και ποσοστά μπόνους, για να υπολογίσει τον μέσο όρο των αμοιβών, των αυξήσεων και των ποσοστών μπόνους για τους μηχανικούς λογισμικού στις ΗΠΑ φέτος, ανά κλιμάκιο.

Μεγάλες διαφορές  στους μισθούς της Microsoft AI, από τις άλλες θυγατρικές

Η BI ανέλυσε επίσης τον μέσο όρο των αμοιβών, των αυξήσεων, των μπόνους σε μετρητά και σε μετοχές για τους μηχανικούς λογισμικού της Microsoft ανά θυγατρική της Microsoft.

Οι αναφερόμενες αμοιβές ήταν υψηλότερες για τους μηχανικούς λογισμικού στην Microsoft AI τον οποίο η εταιρεία δημιούργησε τον Μάρτιο, όταν και προσέλαβε τον Mustafa Suleyman, συνιδρυτή της DeepMind, ως διευθύνοντα σύμβουλο της ομάδας. Η ομάδα του είναι υπεύθυνη για καταναλωτικά προϊόντα AI, όπως το chatbot AI Copilot της Microsoft και η μηχανή αναζήτησης Bing.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει, ο μέσος όρος του συνολικού μισθού των μηχανικών λογισμικού στο νέο οργανισμό Microsoft AI – 377.611 δολάρια – ήταν τουλάχιστον 120.000 δολάρια υψηλότερος από τους μέσους όρους των άλλων εταιρειών της Microsoft (Azure, Cloud and AI, Experiences and Devices).

Στα στοιχεία που έδωσαν οι εργαζόμενο υπήρχε και το ερώτημα αν έλαβαν προαγωγή  στον τελευταίο κύκλο αξιολόγησης.
Παρακάτω παρουσιάζεται το ποσοστό εκείνων που απάντησαν ναι. Άλλοι δήλωσαν ότι πήραν προαγωγές στα μέσα του έτους. Αυτές οι επιπλέον απαντήσεις δεν συμπεριλήφθηκαν στον παρακάτω πίνακα.

Από τη μία πλευρά, είναι κατανοητό γιατί η Microsoft καταβάλλει μεγάλα ποσά για ταλέντα AI. Η εταιρεία πιστεύει ξεκάθαρα ότι είναι το μέλλον της αγοράς της τεχνητής νοημοσύνης, και δεν είναι η μόνη.

Αλλά αυτό δεν καθιστά δεδομένη την κατανόηση από τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Ενώ αυτοί εργάζονται πάνω στα προϊόντα που κρατούν τα φώτα της Microsoft αναμμένα, οι συνάδελφοί τους πληρώνονται σημαντικά περισσότερο για να επικεντρωθούν σε πράγματα με αμφίβολη πορεία προς την κερδοφορία.

naftemporiki.gr