Skip to main content

Χρηματιστήριο – Fourlis: Προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος – Μάχη για τα 200 εκατ. ευρώ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Κέρδη 2% στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας

Να ανακτήσει το ψυχολογικό όριο των 200 εκατ. ευρώ σε όρους κεφαλαιοποίησης προσπαθεί σήμερα (23/8) η μετοχή της Fourlis στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία συνεχίζει να υπο-αποδίδει σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της εισηγμένης, γύρω στις 2.30 το μεσημέρι, ενισχύεται κατά τουλάχιστον 2%, με αποτέλεσμα να επιστρέφει άνω των 3,8 ευρώ, έχοντας ως υψηλό ημέρας τα 3,83 ευρώ.

Ο τζίρος των συναλλαγών, βέβαια, δεν είναι ικανοποιητικός και κυμαίνεται κοντά στα 50.000 ευρώ, καθώς μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί μόλις 12.707 τεμάχια.

Η μετοχή της Fourlis συγκαταλέγεται σ’ αυτές, οι οποίες μέχρι και χθες δεν είχαν ανακτήσει τις απώλειες από το sell off της 5ης Αυγούστου, όταν κατρακύλησε κατά -7,3% και βούλιαξε στα 3,5 ευρώ.

Κοτζαμανίδης: Τα χρόνια της απογείωσης, το ράλι στη μετοχή και το ταμείο των… 23 εκατ. ευρώ

Πριν εκείνη την ημέρα, η εισηγμένη διαπραγματευόταν στα 3,81 ευρώ, ενώ στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου βρισκόταν στα 3,925 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι σε επίπεδο Αυγούστου εξακολουθεί να χάνει τουλάχιστον 2%.

Πτώση 18% στο 12μηνο

Ανεξαρτήτως των βραχυπρόθεσμων κινήσεων, πάντως, η χρηματιστηριακή εικόνα της Fourlis δεν είναι ικανοποιητική, έχοντας διολισθήσει κατά 6% μέσα στο 2024 και κατά 18% μέσα στο τελευταίο 12μηνο.

Ταυτόχρονα, η τρέχουσα τιμή των 3,8 ευρώ απέχει τουλάχιστον 12% από τα υψηλά έτους (4,37 ευρώ) και 21% από τα υψηλά 12μήνου (4,84 ευρώ). Και φυσικά είναι κατώτερη των προ-πανδημίας επιπέδων (>5,00 ευρώ).

Η πρόσφατη εισαγωγή της θυγατρικής Trade Estates στο Χρηματιστήριο δεν κατάφερε να αποκαλύψει τις κρυφές αξίες της εταιρείας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο μετοχές διαθέτουν περίπου την ίδια αποτίμηση, παρά το γεγονός ότι η Fourlis κατέχει το 61,5% της Trade Estates.

Ανδριόπουλος: Από τα McDonalds και τη Superfast στο εγχείρημα της Dimand – Το ράλι της μετοχής και τα κέρδη των 180 εκατ. ευρώ

Αυτό σημαίνει ότι από τα 199 εκατ. ευρώ της Fourlis τα 120 εκατ. ευρώ αφορούν τη συμμετοχή στη θυγατρική. Η αγορά, επομένως, δίνει μια αξία μόλις 79 εκατ. ευρώ στις υπόλοιπες δραστηριότητες της εισηγμένης, δηλαδή τα Ikea, Intersport, Η&Β κ.α.

Περιθώριο ανόδου +45%

Κάπως έτσι, είναι λογικό ο δείκτης πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E να μην ξεπερνά το 10x, ενώ την ίδια ώρα ο δείκτης λογιστικής αξίας P/BV ανέρχεται ακριβώς στο 1x.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο πήχης για τη μετοχή της Fourlis τοποθετείται στα 5,55 ευρώ, κάτι που ενσωματώνει ανοδικό περιθώριο άνω του +45% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.

Χρηματιστήριο – Viohalco: Βλέπει ξανά τα 6 ευρώ, +13% από τη «Μαύρη Δευτέρα»

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)