Ως μια δυνατή μπόρα στο τέλος μιας παρατεταμένης περιόδου έντονης λειψυδρίας περιμένει ο Άνθιμος Αμανατίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, τις επικείμενες αποφάσεις των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών (ΡΑΑΕΥ) για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων του νερού.
Κι αυτό, διότι απ’ αυτές φαίνεται ότι εξαρτάται τόσο η βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων της εταιρείας, όσο και η ανάκαμψη της μετοχής στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
«Κολλημένη» η μετοχή
Ο Άνθιμος Αμανατίδης, ο οποίος βρίσκεται στο «τιμόνι» της Επιχείρησης από τον Απρίλιο του 2020, βλέπει την κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης να έχει «κολλήσει» σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 100 εκατ. ευρώ (3,2 ευρώ/μετοχή), έχοντας καταγράψει συνολική πτώση -5% μέσα στο 2024 και -10% μέσα στο 12μηνο. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, αντίθετα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά τουλάχιστον +10% και +11%, αντίστοιχα.
Ταυτόχρονα, τα οικονομικά μεγέθη του 2023 ναι μεν έχουν επανέλθει σε θετικό έδαφος (κέρδη 1,2 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 3,9 εκατ. ευρώ το 2022), αλλά απέχουν παρασάγγας από τα επίπεδα του 2020 (κέρδη 11,8 εκατ. ευρώ) ή του 2019 (κέρδη 14,6 εκατ. ευρώ).
Το κόστος πωλήσεων
Κι αυτό έχει εξήγηση: Ενόσω το κόστος πωλήσεων, λόγω της ενεργειακής κρίσης, βρίσκεται κοντά στα 60 εκατ. ευρώ ετησίως (το 2020 – 2019 ανερχόταν μετά βίας στα 44 εκατ. ευρώ), τα τιμολόγια παραμένουν αμετάβλητα την τελευταία 5ετία, με αποτέλεσμα την αισθητή μείωση των περιθωρίων κέρδους.
Το πάγιο αίτημα της διοίκησης Αμανατίδη για άμεσες αυξήσεις αποσκοπεί στη βελτίωση αυτού ακριβώς του περιθωρίου. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η πρόταση του CEO αφορά την εφαρμογή κλιμακωτών αυξήσεων, στη βάση της κατανάλωσης και του ετήσιου πληθωρισμού. Τώρα μένει να δούμε τι θα αποφασίσει η ρυθμιστική αρχή.
Μια απόφαση, η οποία φαίνεται ότι θα επηρεάσει και την πορεία της μετοχής στο Χρηματιστήριο, η οποία μόνο ικανοποίηση δεν προκαλεί μέχρι στιγμής στον Άνθιμο Αμανατίδη και στους μετόχους. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι η τρέχουσα αξία των 117 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί μόλις στο 0,6x της λογιστικής αξίας (δηλαδή των ιδίων κεφαλαίων).
Κοτζαμανίδης: Τα χρόνια της απογείωσης, το ράλι στη μετοχή και το ταμείο των… 23 εκατ. ευρώ
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)