Skip to main content

Κοτζαμανίδης: Τα χρόνια της απογείωσης, το ράλι στη μετοχή και το ταμείο των… 23 εκατ. ευρώ

Επί προσωπικού: Ο Αντώνης Κοτζαμανίδης ίδρυσε την Entersoft το 2002

Μία εταιρεία πληροφορικής, αξίας 240 εκατ. ευρώ, αποχαιρετά το Χρηματιστήριο Αθηνών. Και μαζί μ’ αυτήν αποχαιρετά και τον ιθύνοντα νου αυτής της tech-επιχείρησης, ο οποίος «φεύγει» μ’ ένα όφελος τουλάχιστον 23 εκατ. ευρώ.

Ο λόγος για τον Αντώνη Κοτζαμανίδη, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Entersoft, η οποία πλέον έχει περιέλθει στα χέρια του σχήματος Olympia Group – Rucio Investments.

Το έμπειρο στέλεχος έχει μια μακρά πορεία στον χώρο της πληροφορικής και της τεχνολογίας, η οποία φυσικά κορυφώθηκε με την ίδρυση της Entersoft το 2002, μαζί με συνεργάτες και συναδέλφους, τους οποίους γνώρισε κατά τη διάρκεια της κοινής τους πορείας στην Computer Logic.

Η είσοδος στην ΕΝ.Α. και η… απογείωση

O CEO της Entersoft, Μιχάλης Κοτζαμανίδης

Με τον ίδιο να βρίσκεται στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, το 2008 δρομολογείται η εισαγωγή της Entersoft στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Εκείνη τη χρονιά ο τζίρος ανέρχεται στα 7,1 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 1,1 εκατ. ευρώ.

Ακολουθεί η σταδιακή επέκταση εκτός Ελλάδος, με τον Αντώνη Κοτζαμανίδη να ιδρύει θυγατρικές σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ το 2020 γίνεται η μετάβαση από την ΕΝ.Α. στην Κύρια Αγορά. Η τιμή έναρξης της μετοχής ορίζεται στο 1,1 ευρώ (προσαρμοσμένη στο stock split).

Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια η μετεξέλιξη της Entersoft είναι πραγματικά εντυπωσιακή, με τον ιδρυτή και CEO να προχωρά σε διαδοχικές εξαγορές μικρότερων επιχειρήσεων ή δραστηριοτήτων λογισμικού.

Φλόιντ: Ήρθε στην Ελλάδα και… γέμισε το πορτοφόλι του – Οι «τρελές» αποδόσεις που κέρδισε σε μία 4ετία

Το αποτέλεσμα είναι ο τζίρος του 2023 να κλείνει στα 37,8 εκατ. ευρώ και η καθαρή κερδοφορία να εκτινάσσεται στα 7,7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια έκρηξη +432% και +600%, αντίστοιχα, σε σχέση με το 2008, όταν και έγινε η πρώτη γνωριμία με το Χ.Α.

Τα 23 εκατ. ευρώ

Κάπως έτσι, φθάνουμε στον Μάρτιο του 2024, όταν η συμμαχία Πάνου Γερμανού – Rucio έρχεται σε συμφωνία με τους βασικούς μετόχους, συμπεριλαμβανομένου του Αντώνη Κοτζαμανίδη, για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου στην τιμή των 8 ευρώ.

Ένα αντίτιμο, το οποίο είναι κατά τουλάχιστον 600% υψηλότερο σε σχέση με την τιμή εισαγωγής του 2020. Αυτό για τον CEO της εταιρείας, ο οποίος ήλεγχε το 9,6% του μετοχικού κεφαλαίου, μεταφράζεται σ’ ένα χρηματικό ποσό άνω των 23 εκατ. ευρώ.

Καθ’ όλου άσχημα αν αναλογιστεί κανείς ότι το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της Entersoft, πίσω στο 2002, ανερχόταν στο σύνολο του σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. 

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές κάνουν… πρωταθλητισμό στις αποδόσεις

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)