Skip to main content

Προχωρά η επένδυση της Advent Technologies στην Κοζάνη, ύψους 64 εκατ. ευρώ

«Ξεκλειδώνει» η πολυαναμενόμενη επένδυση

Τα επικαιροποιημένα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας για τη χρήση του 2023 καθώς και τα στοιχεία το πρώτου τετράμηνου του 2024 απέστειλε η Advent , πριν από δύο ημέρες, στην ΕΥΔΑΜ (Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης) και στο Υπουργείο Οικονομικών, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την επένδυση της εταιρείας στην Κοζάνη.

Πρόκειται για τη μοναδική εκκρεμότητα που οι αρμόδιες αρχές των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών ανέφεραν ότι υπήρχε από πλευράς της εταιρείας, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η πολυαναμενόμενη επένδυση, ύψους 64 εκατ. ευρώ, με την κρατική επιδότηση να ανέρχεται στα 24 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η Advent Technologies κατέχει ηγετική θέση στους τομείς της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου και υδρογόνου.

Ιδρύθηκε το 2006 στην Πάτρα από επιστήμονες που είχαν ένα κοινό όραμα για το μέλλον: έναν κόσμο με καθαρή, ασφαλή, βιώσιμη και προσιτή ενέργεια. Μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρώσει 38 έργα Έρευνας και Ανάπτυξης που έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, αλλά και σε εθνικό επίπεδο από τις χώρες όπου δραστηριοποιείται. Παράλληλα, έχει αναπτύξει ισχυρή πνευματική ιδιοκτησία με περισσότερες από 150 πατέντες στην τεχνολογία κυψελών καυσίμου και διατηρεί μακροχρόνιες επιχειρηματικές συνεργασίες με επιχειρηματικούς κολοσσούς. Η Advent απαριθμεί πλέον περισσότερους από 200 υπαλλήλους παγκοσμίως και διατηρεί γραφεία και εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ, την Ελλάδα, τη Δανία, τη Γερμανία και τις Φιλιππίνες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Αdvent Technologies, Δρ. Βασίλης Γρηγορίου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επιβεβαίωσε το γεγονός της αποστολής των στοιχείων, τα οποία, όπως εξήγησε «έχουν ταυτόχρονα δημοσιευθεί και στην έδρα της εταιρείας, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, όπως προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία, μιας και η συγκεκριμένη τεχνολογική εταιρεία είναι εισηγμένη στον Nasdaq». Ο κ. Γρηγορίου δήλωσε ότι «από τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών ανάψει το “πράσινο φως”, μπορούμε να ξεκινήσουμε από αύριο την υλοποίηση του επενδυτικού μας σχεδίου». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «η εταιρεία θα επιδιώξει επιπλέον χρηματοδότηση» προκειμένου να καλύψει τού επενδυτικό της πλάνο των 64 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία Advent έχει αγοράσει τις απαραίτητες εκτάσεις στην Κοζάνη, όπου προβλέπεται να αναπτύξει τις κτιριακές της εγκαταστάσεις ενώ έχει προχωρήσει και στην πρόσληψη ορισμένων ειδικοτήτων επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού. Η νέα μονάδα παραγωγής στη Δυτική Μακεδονία αναμένεται  να δημιουργήσει περίπου 650 νέες θέσεις εργασίας σε βάθος 6 ετών για καταρτισμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, συμβάλλοντας σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Green HiPo της Advent ανήκει στα Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος «IPCEI Hy2Tech», που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο 2022, για «την υποστήριξη έρευνας, καινοτομίας και πρώτης βιομηχανικής ανάπτυξης στην αλυσίδα αξίας του Υδρογόνου». Σε ό,τι αφορά την εταιρεία προβλέπει «τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων κυψελών καυσίμου υδρογόνου και συστημάτων ηλεκτρολυτών και τη δημιουργία 650 θέσεων εργασίας. Όπως τονίζει η εταιρεία «στην Advent στοχεύουμε στην υλοποίηση έργων που θα αφήσουν το δικό τους μοναδικό αποτύπωμα. Ένα από αυτά τα έργα είναι το έργο Green HiPo, ένα Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος της αλυσίδας αξίας «Τεχνολογίες και Συστήματα Υδρογόνου» (IPCEI Hydrogen). Το Green HiPo αναμένεται να υλοποιηθεί στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και αφορά την κατασκευή και λειτουργία μίας βιομηχανικής μονάδας  καθώς και εγκαταστάσεων Έρευνας και Ανάπτυξης παραγωγής κυψελών καυσίμου και μονάδες ηλεκτρόλυσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στην επικύρωση του Green HiPo τον Ιούλιο του 2022, κατόπιν κοινοποίησης από το Ελληνικό Δημόσιο».