Skip to main content

ΕΥΑΘ: Πότε αποφασίζονται αυξήσεις στα τιμολόγια νερού

Η διοίκηση της ΕΥΑΘ είχε προτείνει κλιμακωτές αυξήσεις, που θα ποικίλουν ανάλογα με την κατανάλωση και θα είναι στη βάση του πληθωρισμού

«Στη Θεσσαλονίκη δεν αντιμετωπίσαμε τέτοια φαινόμενα (λειψυδρίας) και δεν θα τα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, γιατί υπάρχει η πρόβλεψη για σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων, έτσι ώστε να μην έχουμε στο άμεσο μέλλον τέτοια προβλήματα».

Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, στη διάρκεια της τοποθέτησής του στη σημερινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΥΑΘ ΑΕ.

Μάλιστα, όπως είπε, έχει λάβει σχετικές διαβεβαιώσεις από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΑΘ ΑΕ, Άγι Παπαδόπουλο και Άνθιμο Αμανατίδη αντίστοιχα.

Μιλώντας στη συνέλευση, ο κ. Γκιουλέκας τόνισε, ωστόσο, ότι απαιτείται «σοφή διαχείριση», καθώς, όπως σημείωσε «προβλήματα και φαινόμενα που δεν υπήρχαν στις προηγούμενες 10ετίες, σήμερα δυστυχώς προκύπτουν ως μια επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν και μάλιστα με άμεσο τρόπο, συνεπεία της κλιματικής κρίσης και της έντασης των συνεπειών της».

«Το νερό θα συνεχίσει να αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό αγαθό»

Σε ό,τι αφορά τα περί ιδιωτικοποίησης του νερού, ο υφυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «διαλύοντας φήμες και διαρροές του παρελθόντος, το κοινωνικό αγαθό που είναι το νερό θα συνεχίσει να αντιμετωπίζεται από την παρούσα κυβέρνηση ως κοινωνικό αγαθό και δεν υπάρχει απολύτως καμία σκέψη ή πρόθεση να περάσει σε ιδιωτικά χέρια όπως κάποιοι άφησαν στο παρελθόν να εννοηθεί. Το νερό δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί ποτέ και αυτή είναι η πρόθεση της παρούσας κυβέρνησης».

Ο κ. Γκιουλέκας ανέφερε ακόμη ότι η ΕΥΑΘ βοηθά και τους όμορους δήμους σε θέματα ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ ευχαρίστησε τους εργαζόμενους της εταιρείας για τη συνδρομή τους «στο τεράστιο έργο που παράγεται».

Προανήγγειλε, δε, ότι εντός του προσεχούς Σεπτεμβρίου πρόκειται να οργανωθεί μια μεγάλη ενημερωτική εκδήλωση, προκειμένου να προβληθεί το έργο της ΕΥΑΘ. «Μέσω αυτής (της εκδήλωσης) θα αναδειχθούν και θα προβληθούν όλες οι προεκτάσεις της επιχείρησης, ώστε αυτές να πολλαπλασιαστούν», σημείωσε.

Η τιμολογιακή πολιτική

Στη σημερινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση συζητήθηκε το θέμα της αύξησης του τιμολογίου της, μετά από πέντε χρόνια σταθερής τιμολογιακής πολιτικής.

Τόσο ο πρόεδρος όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ ΑΕ επισήμαναν ότι τον τελευταίο λόγο για το τι μέλλει γενέσθαι έχει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), που πλέον είναι η αρμόδια για τις αναπροσαρμογές τιμολογίων, που θα γίνονται σε ετήσια βάση.

Τόνισαν ότι οι αυξήσεις δεν θα είναι οριζόντιες για όλους στη χώρα και όπως διευκρινίστηκε, η τιμή του νερού θα καθορίζεται από αλγόριθμο με βάση -μεταξύ άλλων- τον εξυπηρετούμενο πληθυσμό, τις απώλειες νερού, τα χρέη, τις επενδύσεις και τα λειτουργικά κόστη.

Διευκρινίστηκε, δε, ότι η ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ αναμένεται να συσταθεί για το κομμάτι της ύδρευσης εντός του Σεπτεμβρίου, οπότε και θα εξεταστούν όλα τα στοιχεία, ακόμη και τα επιπλέον που ζητήθηκαν τον Ιούνιο, από όλους τους παρόχους νερού στην χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της ΕΥΑΘ ΑΕ είχε προτείνει κλιμακωτές αυξήσεις, που θα ποικίλουν ανάλογα με την κατανάλωση και θα είναι στη βάση του πληθωρισμού, που σήμερα είναι στο 2,5%.