Skip to main content

ΕΥΑΘ: Μέρισμα 0,0276 ευρώ/μετοχή και επενδύσεις 207 εκατ. ευρώ

1,2 εκατ. ευρώ, τα κέρδη μετά από φόρους έναντι ζημιών 4 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2022.

Διανομή μερίσματος ύψους 0,0276 ευρώ/μετοχή για τη χρήση του 2023, εγκρίθηκε σήμερα κατά την  ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΥΑΘ.

Πέρυσι δεν είχε δοθεί μέρισμα δόθηκε και το 2021 διαμορφώθηκε σε 0,219 ευρώ/μετοχή.

Παράλληλα, κατά την γενική συνέλευση τέθηκε το ζήτημα της αύξησης της τιμής των τιμολογίων.

Αύξηση 2 εκατ. ευρώ στον κύκλο εργασιών

Αναφορικά με τα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης, τονίστηκε ότι για τη χρήση του 2023 η ΕΥΑΘ ΑΕ παρουσίασε αύξηση 2 εκατ. ευρώ στον κύκλο εργασιών, ως αποτέλεσμα της μείωσης του κόστους πωλήσεων και ενέργειας και αξιοποίησης των ταμειακών διαθεσίμων με συμφέρουσες προθεσμιακές καταθέσεις.

Τα προ φόρων κέρδη ήταν στα 2,6 εκατ. ευρώ και μετά από φόρους στα 1,2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 4 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2022. Επιπλέον, τονίστηκε ότι για δεύτερη χρονιά το 2023, η επιχείρηση κατέγραψε μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας κατά 30,9%.

Το επενδυτικό πρόγραμμα

Επί τάπητος τέθηκε το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, ύψους 207,8 εκατ. ευρώ στην περίοδο 2023-2028 (συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης ΡΡΑ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας), το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την β’ φάση της επέκτασης του διυλιστηρίου που θα διπλασιάσει τη δυναμικότητα παροχής νερού και αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση 40% στον κύκλο εργασιών.

Ο πρόεδρος της εταιρείας, μίλησε -μεταξύ άλλων- και για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και την αύξηση των φυσικών καταστροφών που είναι μια «βιωμένη καθημερινότητα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος, δε, στις προκλήσεις του μέλλοντος, την επάρκεια και ποιότητα του νερού στους τομείς ύδρευσης και αποχέτευσης, έθεσε επί τάπητος τις ενέργειες της εταιρείας.

17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης

Υπενθυμίζοντας ότι η ημερήσια κατανάλωση νερού στη Θεσσαλονίκη ανέρχεται σε 180 λίτρα κατά κεφαλήν και λέγοντας ότι η ΕΥΑΘ ΑΕ χρεώνει με μία από τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη, τόνισε πως με δεδομένο ότι το μέλλον προβλέπεται ξηρό και με τα πλημμυρικά φαινόμενα ολοένα και πιο έντονα, η εταιρεία προχωρά στη λογική των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ και συγκεκριμένα στα εξής: μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του μη τιμολογούμενου νερού, εκσυγχρονισμό, αναβάθμιση και επέκταση των εγκαταστάσεων και υποδομών της, εκτεταμένη χρήση ΑΠΕ για συρρίκνωση του λειτουργικού κόστους και του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και στην προστασία των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων.

Στη σημερινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΥΑΘ ΑΕ ανανεώθηκε επίσης η θητεία μελών του ΔΣ των οποίων η θητεία είχε λήξει (Άνθιμος Αμανατίδης, Μαρία Πέταλα) ενώ προστέθηκαν και νέα μέλη, η Βασιλική Αδαμίδου και ο Θεόδωρος Λεωνίδης που προτάθηκαν από τον βασικό μέτοχο και Γιώργος Αρχοντόπουλος Παναγιώτης Χατζησάρρου ως εκπρόσωποι των εργαζόμενων.