Skip to main content

Χρηματιστήριο – Ελλάκτωρ: Επιστρέφει στα 2 ευρώ και «σβήνει» τις απώλειες του Αυγούστου

Με κέρδη άνω του 3% η μετοχή στη σημερινή συνεδρίαση

Να ανακτήσει το ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ προσπαθεί σήμερα (20/8) η μετοχή της Ελλάκτωρ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, «σβήνοντας» το σύνολο των απωλειών του Αυγούστου.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο τίτλος της εταιρείας ενισχύεται δυναμικά κατά 3,2%, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στα 2,045 ευρώ.

Μάλιστα, λίγο νωρίτερα, είχε φθάσει έως τα 2,06 ευρώ, τα οποία αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από τις 26 Ιουλίου, δηλαδή περίπου του τελευταίου μήνα.

Η ανοδική κίνηση συνοδεύεται από σχετικά ικανοποιητικό επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί 226.183 τεμάχια, αξίας 461.280 ευρώ.

Ξηρουχάκης: Οι τελευταίες εκκρεμότητες του «Mr ΤΧΣ» με το Χρηματιστήριο

Χάρη στο εν εξελίξει ριμπάουντ, η Ελλάκτωρ βρίσκεται πολύ κοντά στο να ανακτήσει το σύνολο των απωλειών του Αυγούστου, όταν και υποχώρησε έως το 1,8 ευρώ (χαμηλό 10 μηνών).

Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει να διαπραγματεύεται σε επίπεδα αισθητά χαμηλότερα σε σχέση με τα φετινά υψηλά των 2,8 ευρώ (-28%).

Βέβαια, σ’ αυτήν τη σημαντική υστέρηση ρόλο διαδραματίζει και η αποκοπή του δικαιώματος στην επιστροφή κεφαλαίου 0,5 ευρώ/μετοχή, η οποία έλαβε χώρα στις 19 Ιουλίου.

Η γενναιόδωρη επιστροφή ήταν η πρώτη επιβράβευση προς τους μετόχους έπειτα από το 2011 και αποτέλεσε απόρροια της πώλησης μιας σειράς περιουσιακών στοιχείων, όπως της ΑΚΤΩΡ, της Anemos, του Smart Park και της Ηλέκτωρ.

Με βάση τους δείκτες αποτίμησης, η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 713 εκατ. ευρώ αντανακλά δείκτη πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E στο 12,9x και δείκτη λογιστικής αξίας P/BV στο 0,7x.

Η επόμενη ημέρα

Το βασικό ερώτημα είναι, φυσικά, τι ακολουθεί εφεξής για την ιστορική εισηγμένη, η οποία αναζητά έναν νέο επιχειρηματικό προσανατολισμό, δεδομένου ότι έχει απολέσει το προφίλ της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Το μεγάλο ταμείο, εύλογα, μπορεί να διευκολύνει τη μετάβαση προς τη νέα εποχή, η οποία δεν αποκλείεται να αφορά τη δημιουργία μιας εταιρείας συμμετοχών (holdings), με επενδύσεις σε διάφορους κλάδους της οικονομίας.

Ας σημειωθεί, δε, ότι πρόσφατα η Ελλάκτωρ εξαγόρασε το εναπομείναν ποσοστό μετοχών της REDS, κάτι το οποίο οδήγησε σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση και οριστική διαγραφή της θυγατρικής από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου.

Χρηματιστήριο – Τεχνολογία: Η μόδα των… tech αξίζει τουλάχιστον 2,4 δισ. ευρώ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)