Skip to main content

Νεοφυείς: Τέλος στο «πάρτι» των χρηματοδοτήσεων – Η ώρα της κατάρρευσης

Αυξήθηκαν κατά 60% οι πτωχεύσεις

«Ζήσαμε σε ένα  τρελό περιβάλλον συγκέντρωσης κεφαλαίων». Αλλά, «τα κίνητρα των VC και των ιδρυτών των νεοφυών επιχειρήσεων δεν ευθυγραμμίζονταν πάντα». Ο Πίτερ Γουόκερ, επικεφαλής της Carta, που παρέχει υπηρεσίες σε ιδιωτικές εταιρείες, προχωρά στην ανατομία μιας κατάρρευσης.

Πλέον οι επενδύσεις των VC (Venture  Capital ) σε αναδυόμενες εταιρείες  έχουν μειωθεί κατακόρυφα, και τα λουκέτα  αυξάνονται ραγδαία.

Με τις startup να παλεύουν με τις αυξήσεις των επιτοκίων και τον επιχειρηματικό  δανεισμό να έχει μειωθεί μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank οι χρεοκοπίες νεοφυών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ – κυρίως στον κλάδο της τεχνολογίας –  αυξήθηκαν κατά 60% τον τελευταίο χρόνο, αναφέρουν οι Financial Times.

Καθώς ξεμένουν από τα μετρητά που συγκέντρωσαν κατά τη διάρκεια της τεχνολογικής έκρηξης του 2021-22, απειλούνται εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ενώ σοβαρός είναι ο κίνδυνος  οι συνέπειες να επεκταθούν στην ευρύτερη οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Carta, 254 από τους πελάτες της  χρεοκόπησαν το πρώτο τρίμηνο. Το ποσοστό των πτωχεύσεων είναι πάνω από επτά φορές υψηλότερο από το 2019.

Από τις αποτιμήσεις μαμούθ, στις πτωχεύσεις

Τελευταία «απώλεια», η εταιρεία παροχής τεχνολογίας στον τομέα των χρηματοοικονομικών εφαρμογών Tally.

Ο πάροχος εργαλείων διαχείρισης πιστώσεων αποτιμήθηκε στα 855 εκατ. δολάρια το 2022  συγκεντρώνοντας περισσότερα από 170 εκατ. δολάρια από μεγάλες εταιρείες VC

Ο ιδρυτής της Tally, Τζέισον Μπράουν, ανέφερε σε ανάρτησή του στο LinkedIn ότι η εταιρεία  «δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων μας».

Η Tallly προστίθεται στην λίστα των εταιρειών υψηλού προφίλ που έβαλαν λουκέτο τον τελευταίο χρόνο.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η ιστοσελίδα live-streaming Caffeine, η οποία συγκέντρωσε περισσότερα από 250 εκατ. δολάρια από επενδυτές, η νεοφυής επιχείρηση υγειονομικής περίθαλψης Olive, η οποία αποτιμήθηκε το 2021 στα 4 δισ. δολάρια, και η εταιρεία διακίνησης εμπορευμάτων Convoy, που το 2022 αποτιμήθηκε στα 3,8 δισ. δολάρια.

Η εταιρεία ενοικίασης γραφείων WeWork, η οποία μπήκε στο χρηματιστήριο το 2021, κατέρρευσε τον Νοέμβριο, ενώ είχε αντλήσει από τη SoftBank περίπου 16 δισ. δολάρια από δάνεια και μετοχές.

Τα «λουκέτα» εντάσσονται στο πλαίσιο των επώδυνων προσπαθειών προσαρμογής των νεοσύστατων επιχειρήσεων μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων το 2022.

Morgan Stanley: «Ασυνήθιστα μεγάλο ποσό χρημάτων»

Το άλμα στις πτωχεύσεις οφείλεται στο γεγονός ότι «ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός εταιρειών συγκέντρωσε ασυνήθιστα μεγάλο ποσό χρημάτων κατά τη διάρκεια της περιόδου 2021-2022», ανέφεραν οι αναλυτές της Morgan Stanley σε πρόσφατο σημείωμα προς τους πελάτες τους.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, οι εταιρείες που χρηματοδοτούνται από VC απασχολούν 4 εκατ. άτομα στις ΗΠΑ, δημιουργώντας «κινδύνους για την υπόλοιπη οικονομία» σε περίπτωση που η αύξηση των πτωχεύσεων δεν επιβραδυνθεί.

Η αναπτυξιακή πορεία «θυσία» στην επιβίωση

Ο Γουοκερ δήλωσε ότι σημειώθηκε «τεράστια πτώση» στον αριθμό των εταιρειών που είναι σε θέση να αντλήσουν ξανά χρήματα μέσα σε διάστημα  δύο ετών από τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησής τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις που έχουν μειώσει τα έξοδα για να επιβιώσουν τα τελευταία δύο χρόνια, θυσιάζοντας την αναπτυξιακή τους πορεία.

«Οι συμβουλές άλλαξαν … Τα VC [σας] έλεγαν να αναπτυχθείτε πάση θυσία σήμερα για να είστε κερδοφόροι αύριο», σημείωσε ο επικεφαλής της Carta  «Πλέον αν έχετε περιορίσει την ανάπτυξή σας με περικοπές, τότε ίσως δεν είστε  επιχείρηση ενδιαφέροντος VC».

naftemporiki.gr