Skip to main content

Χαϊδά: Η βουτιά στα χαμηλά 7ετίας και ο ρόλος της Κίνας

Επί προσωπικού: Η Ιουλία Χαϊδά κάνει την προσπάθειά της για το comeback της Ικτίνος

«Εγκλωβισμένη» στον κινεζικό βραχνά εξακολουθεί να βρίσκεται η Ικτίνος Ελλάς της οικογένειας Χαΐδά, η οποία εδώ και αρκετό καιρό παλεύει να ξεπεράσει τη σταθερή εξασθένηση της ζήτησης από τον Νο.1 πελάτη της, δηλαδή την Κίνα.

Κι αυτό αποτυπώνεται τόσο στα επίμονα ζημιογόνα οικονομικά αποτελέσματα, όσο και στην τιμή της μετοχής, η οποία έχει διολισθήσει στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 7ετίας.

Oι προσπάθειες για comeback

Ιουλία Χαϊδά

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η Ιουλία Χαϊδά, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος και κόρη του ιδρυτή της βιομηχανίας, Ευάγγελου Χαϊδά, προσπαθεί να φέρει εις πέρας ένα στρατηγικό σχέδιο, το οποίο έχει ως στόχο την επιστροφή στην κερδοφορία, έπειτα από δύο διαδοχικά ζημιογόνα έτη.

Κεντρικός άξονας αυτού του σχεδίου είναι η απαγκίστρωση από την Κίνα και η περαιτέρω διαφοροποίηση του πελατολογίου.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του 2023, η εξάρτηση από τη Νο.2 οικονομία του πλανήτη έχει περιοριστεί στο 35% (έναντι 60% στην προ-πανδημίας εποχή). Όμως, το γεγονός ότι η Κίνα, όπου η ζήτηση δεν πρόκειται να ανακάμψει άμεσα, παραμένει ο κορυφαίος πελάτης της Ικτίνος, δεν επιτρέπει στη μετοχή να πάρει… ανάσες. 

H σταθερή κατηφόρα

Η κατηφόρα της εταιρείας, η οποία θεωρείται ένας από τους κορυφαίους «παίχτες» στην αγορά του ελληνικού μαρμάρου, με πελάτες σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο (το 95% του τζίρου προέρχεται από εξαγωγές), ξεκίνησε να γίνεται αισθητή μέσα στο 2019, όταν οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 26% (σε 44,4 εκατ. ευρώ) και η καθαρή κερδοφορία ψαλιδίστηκε κατά 77% (σε 3,8 εκατ. ευρώ).

Χρηματιστήριο – Τεχνολογία: Η μόδα των… tech αξίζει τουλάχιστον 2,4 δισ. ευρώ

Ακολούθησε η πανδημία του κορωνοϊού, ενώ το παρατεταμένο lockdown στην Κίνα επέτεινε σε σημαντικό βαθμό τις επιπτώσεις στην εισηγμένη, η οποία πέρυσι εμφάνισε τζίρο 25 εκατ. ευρώ και ζημιές 7,7 εκατ. ευρώ. Κι όλα αυτά, ενώ μόλις το 2018 είχε πετύχει έσοδα 60 εκατ. ευρώ και κερδοφορία 16 εκατ. ευρώ.

Η τρέχουσα κατάσταση έχει φέρει την οικογένεια Χαΐδά, η οποία ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην αγορά του ελληνικού μαρμάρου από το 1974 -και σήμερα διαθέτει διψήφιο αριθμό ιδιόχρηστων λατομείων και εργοστασίων κοπής- να παρακολουθεί την καθίζηση της χρηματιστηριακής αξίας της Ικτίνος στα επίπεδα των 40 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας σημαντική πτώση άνω του 22% μέσα στο 2024 και άνω του 43% μέσα στο τελευταίο 12μηνο.

Ο απαιτούμενος χρόνος

Είναι σαφές ότι οι πρωτοβουλίες της αναπληρώτριας CEO, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν την αύξηση της παραγωγής, την αναδιάρθρωση του δανεισμού, την αξιοποίηση τουριστικών ακινήτων, αλλά και τη διείσδυση στις ΑΠΕ, μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάταση της εταιρείας.

Ωστόσο, είναι εξίσου σαφές ότι απαιτείται αρκετός χρόνος και αρκετή υπομονή έως ότου οι κόποι αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς κι αυτό να ξεκινήσει να αποτυπώνεται στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ξηρουχάκης: Οι τελευταίες εκκρεμότητες του «Mr ΤΧΣ» με το Χρηματιστήριο

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)