Skip to main content

Τσινάβος: Ένα γιαούρτι αξίας 400 εκατ. ευρώ

Το μεγάλο ράλι, τα νέα ρεκόρ και τα διαδοχικά μερίσματα

Όταν ο πατέρας του, πίσω στη δεκαετία του ’50, άνοιγε ένα μικρό ζαχαροπλαστείο στις Σέρρες, ο Παναγιώτης Τσινάβος, νυν βασικός μέτοχος και επικεφαλής της Κρι – Κρι, δύσκολα φανταζόταν τη σημερινή εξέλιξη της οικογενειακής επιχείρησης.

Το συνοικιακό μαγαζί, μέσα σε μια πορεία 70 ετών, μετεξελίχθηκε σε μια ολοκληρωμένη γαλακτοβιομηχανία αξίας άνω των 400 εκατ. ευρώ. Και τα καλύτερα φαίνεται ότι έπονται, με τις πωλήσεις να έχουν διπλασιαστεί στην τελευταία 5ετία.

Διπλασιασμός σε μία 5ετία

Παναγιώτης Τσινάβος

Ο Παναγιώτης Τσινάβος, ο οποίος ανέλαβε τις τύχες της εισηγμένης πριν 30 χρόνια (δηλαδή το 1994), βλέπει την Κρι – Κρι να ετοιμάζεται για ακόμη ένα εντυπωσιακό έτος, σε επίπεδο θεμελιωδών μεγεθών, με τα στοιχεία του α’ τριμήνου να είναι ενδεικτικά των αισιόδοξων προβλέψεων.

Ο συνολικός τζίρος ξεπέρασε τα 52,4 εκατ. ευρώ (45,8 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2023), ενώ η καθαρή κερδοφορία βελτιώθηκε στα 6,8 εκατ. ευρώ (6,6 εκατ. ευρώ προηγουμένως).

Πέρυσι, στο σύνολο του 12μηνου, ο κύκλος εργασιών έφθασε στα 216 εκατ. ευρώ (171 εκατ. ευρώ το 2022), ενώ τα κέρδη εκτοξεύθηκαν στα 32 εκατ. ευρώ (3,1 εκατ. ευρώ το 2022). Φέτος, με δεδομένες τις υψηλές επιδόσεις του α’ τριμήνου, δεν αποκλείεται να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση στους αριθμούς.

Κι όλα αυτά, ενώ στο προ-πανδημικό 2019 ο τζίρος ανερχόταν σε 112 εκατ. ευρώ και η κερδοφορία σε 15 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει σχεδόν διπλασιασμός σε μία 5ετία.

«Φτερά» στο γιαούρτι

Και μπορεί το παγωτό να αποτέλεσε την… αρχή, αλλά το γιαούρτι είναι αυτό που πραγματικά έχει απογειώσει την εταιρεία από τις Σέρρες.

Δεν είναι τυχαίο ότι από τον περσινό τζίρο των 216 εκατ. ευρώ, τα 173 εκατ. ευρώ (135 εκατ. ευρώ το 2022) προέρχονται αποκλειστικά από τα γαλακτοκομικά. Μάλιστα, εξ αυτών, τα 97,5 εκατ. ευρώ (72,5 εκατ. ευρώ πέρυσι) αποτελούν προϊόν εξαγωγικής δραστηριότητας (πωλήσεις σε 42 χώρες).

Το ράλι στη μετοχή

Η χρηματιστηριακή εικόνα της Κρι – Κρι συνιστά την καλύτερη απόδειξη για όλα τα παραπάνω, με τη μετοχή να «τρέχει» ένα ράλι σχεδόν 30% μέσα στο 2024 και άνω του 45% μέσα στο 12μηνο, κάτι το οποίο έχει οδηγήσει την αποτίμηση στα επίπεδα – ρεκόρ των 400 εκατ. ευρώ.

Πέραν της ανόδου, βέβαια, ο Παναγιώτης Τσινάβος είναι και… «Άγγλος» στο ραντεβού με τα μερίσματα, καθώς την Πέμπτη θα κόψει το δικαίωμα στην επιβράβευση του 0,35 ευρώ/μετοχή (απόδοση 2,9%). Θα πρόκειται για τη 10η συνεχόμενη ετήσια διανομή μερίσματος.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)