Skip to main content

Χρηματιστήριο – Jumbo: Με ράλι 6μήνου βάζει… φρένο στις μεγάλες απώλειες

ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ / INTIME NEWS

Στα 3,1 δισ. ευρώ βελτιώνεται η αποτίμηση

Από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών ανακάμπτει η μετοχή της Jumbo στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία θέτει τις βάσεις για την καλύτερη συνεδρίαση από τον Φεβρουάριο του 2024 (6μηνο).

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της εισηγμένης, η οποία αποτιμάται στα 3,1 δισ. ευρώ, ενισχύεται δυναμικά κατά σχεδόν 3,5%, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στα 23,2 ευρώ, ενώ λίγο νωρίτερα έφθασε έως και τα 23,4 ευρώ.

Ο τζίρος των συναλλαγών ανέρχεται σε 2,3 εκατ. ευρώ, καθώς μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι είχαν αλλάξει χέρια 102.298 τεμάχια. Πρόκειται για ένα νούμερο, βέβαια, το οποίο υπολείπεται του φετινού μέσου όρου.

Χρηματιστήριο: Αρνητικές αποδόσεις στα Μεσαία – Οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα

Stop στη διολίσθηση

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή άνοδος έρχεται να δώσει συνέχεια στη θετική αντίδραση της εισηγμένης μετά τη βουτιά στα 21,6 ευρώ (χαμηλά 15 μηνών), η οποία σημειώθηκε στη συνεδρίαση της 9ης Αυγούστου.

Έκτοτε η Jumbo έχει ενισχυθεί κατά τουλάχιστον 7%, συμπεριλαμβανομένων και των εν εξελίξει κερδών, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να έχει βελτιωθεί εν μέρει στα 3,1 δισ. ευρώ.

Βουτιά 22% από τα ρεκόρ

Και πάλι, ωστόσο, η βουτιά από τα ιστορικά υψηλά των 30 ευρώ (κλείσιμο 8ης Μαΐου) παραμένει σημαντική, καθώς η μετοχή έχει βουλιάξει κατά 22% ή αλλιώς κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ, με την απόδοση στο 2024 να είναι αρνητική κατά -10%.

Υπενθυμίζεται ότι ακριβώς μετά τα ρεκόρ των 30 ευρώ είχε ακολουθήσει η διάθεση ποσοστού 3% (placement) από τον βασικό μέτοχο, Απόστολο Βακάκη, ενώ στη συνέχεια υπήρξε διπλή υποβάθμιση του guidance για το έτος χρήσης του 2024.

Αρχικά, η διοίκηση είχε αναθεωρήσει στο 8% τον στόχο για την αύξηση των φετινών πωλήσεων (από 8% έως 10% προηγουμένως), ενώ ακολούθησε μια περαιτέρω καθοδική επικαιροποίηση του guidance στο +4%.

Ελκυστική αποτίμηση

Πάντως, η σταθερή διολίσθηση τoυ τελευταίου τριμήνου έχει βελτιώσει αισθητά τους δείκτες ελκυστικότητας, με τον πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E να βρίσκεται στο 10,1x και τη λογιστική αξία P/BV να ανέρχεται στο 2,3x.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του investing, η μέση τιμή – στόχος των αναλυτών τοποθετείται στα 33,7 ευρώ, κάτι που ενσωματώνει ανοδικό περιθώριο της τάξης του 45%.

Μαυρίκιος: Το hot story σε μια εποχή λειψυδρίας – Ράλι 55% για την εταιρεία που μας… ξεδιψά

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)