Στήριξη των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα όσον αφορά το ενεργειακό κόστος, την εξωστρέφεια και την πράσινη μετάβαση, ζητούν από τον πρωθυπουργό οι παραγωγικοί φορείς της Βόρειας Ελλάδας.
Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», αναμένεται να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη για τις καθιερωμένες επαφές με τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας πριν τη ΔΕΘ – και ενόψει της ΔΕΘ – στις 27 Αυγούστου.
Παράλληλα, μάλιστα, θα παρουσιάσει μία συνολική πρόταση της Κυβέρνησης για την Περιφερειακή Ανάπτυξη της χώρας – με έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα – σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου θα πραγματοποιηθούν και οι συναντήσεις του με τους παραγωγικούς και άλλους φορείς της Βόρειας Ελλάδας.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το πρωί της 27ης Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί πρώτα συνάντηση του κ.Μητσοτάκη με τους βουλευτές της ΝΔ στο Υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης (Διοικητήριο) και στη συνέχεια θα γίνει η παρουσίαση της προαναφερόμενης πρότασης και οι συναντήσεις με τους φορείς στο Μέγαρο Μουσικής. Περαιτέρω, στο διάστημα που μεσολαβεί μετά τις εν λόγω επαφές και των εγκαινίων της ΔΕΘ στις 7 Σεπτεμβρίου θα ακολουθήσουν επισκέψεις υπουργών και κομματικών στελεχών στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ.α.
Ζητείται στήριξη
Το ενεργειακό κόστος θα τεθεί στην σύσκεψη με τον κ. Μητσοτάκη από πλευράς του Συνδέσμου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ, καθώς επίσης, όπως επισημαίνει στη «Ν» ο πρόεδρος του φορέα, Σίμος Διαμαντίδης, και η ανάγκη για περισσότερα προγράμματα στήριξης της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εξίσου σημαντικό θέμα για τον ΣΕΒΕ είναι ο φόρος του 50% του μεταφορικού κόστους να μην επιβαρύνει τις επιχειρήσεις, καθώς τόσο ο ΦΠΑ όσο και οι μεταφορικοί δασμοί μπαίνουν επί του μεταφορικού κόστους που λόγω των διεθνών συνθηκών είναι πολύ αυξημένο.
Σύμφωνα, επίσης, με τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ, για τη μείωση του κινδύνου από τις γεωπολιτικές εντάσεις πρέπει να ενθαρρυνθούν οι εξαγωγικές εταιρείες να διαφοροποιήσουν τις αγορές τους και να επεκταθούν σε νέες αγορές με μεγάλες προοπτικές, αυξάνοντας τις προσφορές των προϊόντων τους, κατανέμοντας έτσι τον κίνδυνο και ενισχύοντας την ανθεκτικότητα. Οι πρωτοβουλίες/δράσεις του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ για το άνοιγμα νέων αγορών προς τις επιχειρήσεις και οι εμπορικές αποστολές σε αναδυόμενες οικονομίες και λιγότερο επηρεασμένες περιοχές στις οποίες συμμετέχει αποσκοπούν ακριβώς στην επίτευξη αυτού του στόχου.
Το ενεργειακό κόστος θα τεθεί στην σύσκεψη με τον κ.Μητσοτάκη και από πλευράς του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Αναστάσιος Καπνοπώλης, τονίζει σχετικά στη “Ν” ότι πρέπει να δοθούν ειδικά κίνητρα στη μεταποίηση, ιδιαίτερα στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις. Το ΒΕΘ θα θέσει επί τάπητος επίσης την ανάγκη για περισσότερα κίνητρα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, καθώς οι εξαγωγές παρουσιάζουν κάμψη και ο κ.Καπνοπώλης επισημαίνει ότι πρέπει να δοθεί βάρος ιδιαίτερα στην αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα, ώστε να κρατηθούν ψηλά οι εξαγωγές.
“Η ενίσχυση της μεταποίησης μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων – προσθέτει σχετικά ο πρόεδρος του ΒΕΘ – αποτελεί την πιο σημαντική προοπτική και την πιο ξεκάθαρη κατεύθυνση για να αυξηθεί η παραγωγή πλούτου στη χώρα μας και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει από την πλευρά της Κυβέρνησης να ενισχυθεί η στρατηγική της δημιουργίας φιλικού επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος με σταθερό φορολογικό καθεστώς που δεν θα δημιουργεί αιφνιδιασμούς και αμφιβολίες, με κίνητρα για να επενδύσουν οι επιχειρήσεις στην καινοτομία και την εξωστρέφεια και με στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για την προώθηση της ψηφιακής αναβάθμισης και της πράσινης μετάβασης των επιχειρήσεων”.