Σε μία από τις πλέον… hot εταιρείες της φετινής χρονιάς αναδεικνύεται η Unibios Συμμετοχών του Ορφέα Μαυρίκιου, ο οποίος εκτελεί χρέη διευθύνοντος συμβούλου ενώ ταυτόχρονα ελέγχει και το 22,88% του μετοχικού κεφαλαίου.
Από τις αρχές του 2024 η μετοχή «τρέχει» ένα ράλι της τάξης του 55%, με αποτέλεσμα να φιγουράρει στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 10ετίας. Μάλιστα, το Χρηματιστήριο Αθηνών την αποτιμά πλέον στην τιμή των 30 εκατ. ευρώ.
Ο λόγος πίσω απ’ αυτό το εντυπωσιακό άλμα δεν είναι άλλος από το κύριο αντικείμενο δραστηριοποίησης της Unibios, δηλαδή τη βιώσιμη διαχείριση και επεξεργασία του νερού, το οποίο πλέον θεωρείται πιο πολύτιμο από ποτέ.
Από τις σκαλωσιές στο… νερό
Μέσω της Watera, η οποία προέκυψε το 2008 από την εξαγορά της Κάλλιγκαν (Culligan), η Unibios «βλέπει» μια τεράστια προοπτική να διανοίγεται μπροστά της. Δεν είναι τυχαίο ότι φαινόμενα λειψυδρίας παρατηρούνται πλέον και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Έτσι, ο Ορφέας Μαυρίκιος, ο οποίος ήρθε στην Unibios το 2008 και ο οποίος βρισκόταν στην Κάλλιγκαν από το 2004, ξέρει ότι διαθέτει το know-how σ’ έναν εξαιρετικά νευραλγικό και πολλά υποσχόμενο τομέα, όπως αυτός της αφαλάτωσης και της επεξεργασίας νερού. Το αποτέλεσμα είναι να αναλαμβάνει μεγάλα έργα διαχείρισης ύδατος σε δημοτικά δίκτυα, βιομηχανίες, νοσοκομεία, επιχειρήσεις, ξενοδοχεία κ.α..
Όλα αυτά έχουν μετατρέψει τη Unibios -μια εταιρεία που ιδρύθηκε ως ΒΙΟΣΩΛ το 1940, δραστηριοποιούταν κατά κύριο λόγο σε θέρμανση + κλιματισμό + σκαλωσιές και εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών τη δεκαετία του ’70- σε βασικό πρωταγωνιστή μιας ανερχόμενης και πολύ κρίσιμης αγοράς, όπως αυτής του καθαρού νερού.
Το 2023, ο Όμιλος πέτυχε έναν τζίρο σχεδόν 13 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Την ίδια στιγμή, η καθαρή κερδοφορία βελτιώθηκε από 651.000 ευρώ σε 2,05 εκατ. ευρώ.
To επόμενο στοίχημα
Το επόμενο στοίχημα για τον Ορφέα Μαυρίκιο, ο οποίος μην ξεχνάμε ότι έχει στο πλευρό του και την παλιά μετοχική φρουρά, δηλαδή τον Αντώνη Σβορώνο (ελέγχει το 20,5%), δεν είναι άλλο από την περαιτέρω επέκταση σε νέες αγορές του εξωτερικού, μέσω κυρίως της εξαγοράς μικρών αλλά φιλόδοξων εταιρειών, οι οποίες έχουν τη λύση στο μείζον πρόβλημα της λειψυδρίας.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)