Skip to main content

Τρίτος εμπορικός εταίρος η Ελλάδα για τη Βόρεια Μακεδονία

Μείζονος αξίας η χώρα μας για τη γείτονα, μετά τη Γερμανία και τη Μ. Βρετανία

Τρίτος κατά σειρά σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας είναι φέτος η χώρα μας, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τις Αρχές της γειτονικής χώρας, διατηρώντας την ίδια θέση με το 2022.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται ακάθεκτες οι ξένες επενδύσεις στη γειτονική χώρα από μεγάλα διεθνή ονόματα του κλάδου της παραγωγής στοιχείων για την αυτοκινητοβιομηχανία, ιδιαίτερα όσον αφορά την ηλεκτροκίνηση.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, που δημοσιοποίησε το ελληνικό γραφείο ΟΕΥ, η συνολική αξία των εξαγόμενων αγαθών από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2024 ανήλθε σε 3,24 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 8,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ η αξία των εισαγόμενων αγαθών, την ίδια περίοδο, ανήλθε σε 4,64 δισ. ευρώ, ήτοι 1% περισσότερο από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το εμπορικό έλλειμμα της γειτονικής χώρας την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2024 ήταν 1,4 δισ. ευρώ και η κάλυψη των εισαγωγών από εξαγωγές τη συγκεκριμένη περίοδο ανήλθε σε 69,9%.

Σύμφωνα με τον συνολικό όγκο του εξωτερικού εμπορίου, οι σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας τη συγκεκριμένη περίοδο ήταν κατά σειρά η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ελλάδα, η Σερβία και η Κίνα.

Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών στη Βόρεια Μακεδονία το 2023 ήταν 1,04 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 23,4% οφειλόμενη στην πτώση των τιμών ενέργειας.

Οι εξαγωγές προϊόντων της Βορείου Μακεδονίας στην Ελλάδα το 2023 έφθασαν τα 306,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (6,5%).

Το εμπορικό ισοζύγιο παρέμεινε πάντως πλεονασματικό υπέρ της Ελλάδας, με πλεόνασμα 737,3 εκατ. ευρώ (από 1,03 δισ. ευρώ το 2022) και συνολικότερα το 2023 η χώρα μας βρέθηκε στην τρίτη θέση ως εμπορικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας.

Επενδύσεις

Μια νέα επένδυση, ύψους 20 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ανακοινώθηκε στο μεταξύ από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας.

Πρόκειται για τη γερμανική εταιρεία EPSOTEH, η οποία σε συνεργασία με τη βελγική AIM θα κατασκευάσουν στον δήμο Petrovec εργοστάσιο παραγωγής στοιχείων από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, των σιδηροδρόμων και της υγείας.

Οι εργασίες κατασκευής του νέου εργοστασίου αναμένονται να ξεκινήσουν άμεσα με 110 προσδοκώμενες θέσεις εργασίας και μέρος της επένδυσης αφορά τη  δημιουργία Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης.

Έχουν προηγηθεί το 2023 οι ανακοινώσεις τριών μεγάλων ξένων επενδύσεων από τη βελγική ΑΒΕΕ (Avesta Battery and Energy Engineering) ύψους 40 εκατ. ευρώ και τη γερμανική Kostal, ύψους 50 εκατ. ευρώ, αμφότερες από τον τομέα των εξαρτημάτων/υλικών για την αυτοκινητοβιομηχανία, συγκεκριμένα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς και από την ταϊβανέζικη πολυεθνική Yageo.

Μαζί με τις δύο προηγούμενες επενδυτικές φάσεις της Kostal στη Βόρεια Μακεδονία οι επενδύσεις της θα φτάσουν συνολικά στα 150 εκατ. ευρώ, ενώ η επένδυση της Yageo θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ και αφορά την κατασκευή και λειτουργία δύο εργοστασίων στα Σκόπια και το Στιπ και εκτιμάται ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση Greenfield στη γειτονική χώρα, με την προοπτική δημιουργίας 4.000 νέων θέσεων εργασίας.