Από τα πρόσφατα χαμηλά των τελευταίων 20 μηνών ανακάμπτει η μετοχή της Motor Oil στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία επιχειρεί να επιστρέψει άνω των 22 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι, ο τίτλος της εισηγμένης αυξάνεται κατά 2,23%, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στα 22,04 ευρώ, έχοντας ως ενδοσυνεδριακό υψηλό τα 22,1 ευρώ.
Ο τζίρος των συναλλαγών κυμαίνεται περίπου στο 1,3 εκατ. ευρώ, καθώς μέχρι στιγμής έχουν αλλάξει χέρια 59.560 τεμάχια, ενώ θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και ένα προσυμφωνημένο πακέτο 10.448 μετοχών στην τιμή των 21,92 ευρώ.
Ξεκολλά από τα χαμηλά των 20,9 ευρώ
Η σημερινή αντίδραση έρχεται να βάλει ένα «φρένο» στις ρευστοποιήσεις των προηγούμενων συνεδριάσεων, όταν η μετοχή έφθασε έως τα 20,9 ευρώ, τα οποία ισοδυναμούν με το χαμηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο του 2022.
Δημητρακόπουλος: Το νέο tech… αίμα στο Χρηματιστήριο και ο στόχος για μίνιμουμ ανάπτυξη 30% ετησίως
Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι οι αθροιστικές απώλειες του Αυγούστου ξεπερνούν το -8%, κάτι που έχει οδηγήσει τη μετοχή σε μια πτώση άνω του 9% σε σχέση με τις αρχές του 2024.
Την ίδια στιγμή, η διόρθωση από τα φετινά ιστορικά υψηλά των 28,5 ευρώ, τα οποία είχαν καταγραφεί στις 23 Μαΐου, προσεγγίζει το -23%. Είναι σαφές ότι η οπισθοχώρηση των τελευταίων 2,5 μηνών είναι σημαντική.
Αυτό αποδίδεται αφενός στην καθήλωση των διεθνών τιμών πετρελαίου σε επίπεδα κάτω των 80 δολαρίων/βαρέλι (Brent), αφετέρου στην ομαλοποίηση της κερδοφορίας και των περιθωρίων διύλισης μετά τις επιδόσεις ρεκόρ της προηγούμενης διετίας
P/E στο 3x
Όλα αυτά, από την άλλη πλευρά, έχουν καταστήσει τη Motor Oil ως μία από τις ελκυστικότερες μετοχές του ελληνικού ταμπλό, με τον δείκτη πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E να ανέρχεται μόλις στο 3,1x.
Την ίδια στιγμή, ο δείκτης λογιστικής αξίας P/BV δεν ξεπερνά το 0,85x, αν λάβουμε υπόψη ότι η χρηματιστηριακή αξία του Ομίλου ανέρχεται αυτήν την στιγμή στα 2,4 δισ. ευρώ.
Δεν είναι τυχαίο ότι η μέση τιμή – στόχος των επενδυτών έχει τοποθετηθεί στα 29,3 ευρώ, κάτι που ενσωματώνει ένα τεράστιο περιθώριο ανόδου της τάξης του 35%.
Στροφή στο «πράσινο»
Στο μεταξύ, η διοίκηση της εισηγμένης συνεχίζει τις προσπάθειες διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου, με την διείσδυση στον κλάδο της κυκλικής οικονομίας και της διαχείρισης απορριμμάτων, μέσω της Ηλέκτωρ, να αποκτά αναβαθμισμένο ρόλο.
Το ίδιο ισχύει, φυσικά, και με την είσοδο στον χώρο της «καθαρής» ενέργειας, η οποία πήρε σάρκα και οστά μετά την εξαγορά του 100% της Anemos από την Ελλάκτωρ, όπου η Motor Oil διατηρεί έως και σήμερα το 29,87% του μετοχικού κεφαλαίου.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)