Skip to main content

Ο Ελληνοσουηδός που δεν σταματά τα deals ούτε το καλοκαίρι – Από τη Μπουτάρης και τον Αντεντοκούνμπο στο «ΙΟΛΗ» και τη Nordic Leisure

Επί προσωπικού: Η μετοχή της Premia καταγράφει ένα ράλι άνω του 10% μέσα στον Αύγουστο

Μπορεί η καλοκαιρινή περίοδος να θεωρείται «νεκρή» από άποψη επιχειρηματικών συμφωνιών, αλλά δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο για την Premia Properties του ομογενή επιχειρηματία από τη Σουηδία, Ηλία Γεωργιάδη, ο οποίος εδώ και πέντε χρόνια επενδύει σταθερά στις προοπτικές της εγχώριας οικονομίας, έχοντας δημιουργήσει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο που εκτείνεται από ακίνητα και οινοποιεία έως εμφιαλωμένα νερά και αισίως ξενοδοχεία.

Το deal των… Σουηδών

Ηλίας Γεωργιάδης

Μόλις πριν λίγες ημέρες, συγκεκριμένα, ο Ηλίας Γεωργιάδης, ο οποίος το 2020 απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο της πρώην Pasal – νυν Premia, ανακοίνωσε τη mega συμφωνία με τον σουηδικό κολοσσό Nordic Leisure Travel Group (NLTG) για την είσοδο του δεύτερου στο μετοχικού κεφάλαιο της ελληνικής εισηγμένης με το ποσό των 12,5 εκατ. ευρώ (1,36 ευρώ/μετοχή). Είχε προηγηθεί το deal για την απόκτηση δύο ξενοδοχείων (σε Ρόδο και Κρήτη) της NLTG από την Premia έναντι 112 εκατ. ευρώ, με τη μορφή sale-and-lease-back.

Έχοντας ως συνεκτικό στοιχείο τη… Σουηδία, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να συμπράξουν και να συμπορευτούν, με την Premia να αποκτά έναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθεια επέκτασης στον τουριστικό κλάδο. Μάλιστα, δεν αποκλείεται το «δίδυμο» να συνεχίσει την… επεκτατική πολιτική, ενόσω οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη αναζητούν το επόμενο ξενοδοχείο – στόχο.

Δημητρακόπουλος: Το νέο tech… αίμα στο Χρηματιστήριο και ο στόχος για μίνιμουμ ανάπτυξη 30% ετησίως

Από το Skyline στη Μπουτάρης

Όλα αυτά, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα ηχηρά deal του Ηλία Γεωργιάδη α) για το project Skyline από κοινού με τις Dimand και Alpha Bank, β) για τη διάσωση της Μπουτάρης Α.Ε. (Ελληνικά Οινοποιία), η οποία έχει την ευλογία των αδερφών Αντετοκούνμπο (ελέγχουν το 10% της νέας εταιρείας), γ) για την εξαγορά των φυσικών μεταλλικών νερών ΙΟΛΗ και δ) για την κοινή επένδυση με την ΤΕΜΕΣ του Κωνσταντακόπουλου σε αμπελώνες στη Μεσσηνία, έχουν αλλάξει άρδην την εικόνα της Premia.

Ράλι 10% στον Αύγουστο

Σήμερα, η χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης ξεπερνά τα 112 εκατ. ευρώ, έχοντας καταγράψει ένα ράλι άνω του 10% από τις αρχές του Αυγούστου, περιορίζοντας το μέχρι πρότινος discount και οδεύοντας ολοταχώς προς τα υψηλά 13 μηνών.

Με βάση τα στοιχεία του α’ τριμήνου, η Premia διαθέτει 53 ακίνητα εύλογης αξίας 319 εκατ. ευρώ. Μετά και την απόκτηση των δύο ξενοδοχείων της NLTG, o στόχος του μισού δισεκατομμυρίου απέχει ελάχιστα, με τον Ηλία Γεωργιάδη να παίζει… σοβαρή μπάλα.

Φλόιντ: Ήρθε στην Ελλάδα και… γέμισε το πορτοφόλι του – Οι «τρελές» αποδόσεις που κέρδισε σε μία 4ετία

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)