Skip to main content

Χρηματιστήριο – Jumbo: Γιατί κάνει βουτιά σε χαμηλό 15 μηνών

Σε κίνδυνο το όριο των 3 δισ. ευρώ

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2023 υποχωρεί η μετοχή της Jumbo στο Χρηματιστήριο Αθηνών, συνεχίζοντας την κατρακύλα από τα ιστορικά υψηλά των 30 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 3.00 το μεσημέρι, ο τίτλος της εισηγμένης διολισθαίνει κατά 3,44% ή κατά 0,8 ευρώ και διαμορφώνεται στα 22,4 ευρώ.

Πρόκειται για ένα επίπεδο, το οποίο είναι το ασθενέστερο του 2024 αλλά και το ασθενέστερο των τελευταίων 15 μηνών -δείγμα των καθοδικών πιέσεων που ασκούνται στην εταιρεία.

Η εν εξελίξει πτώση συνοδεύεται από σχετικά ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί 171.210 τεμάχια, συνολικής αξίας 3,8 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστήριο – Μετοχές: Ποιες συνεχίζουν να προσφέρουν αποδόσεις έως 41%

Πώς εξηγείται η πτώση

Οι ρευστοποιήσεις συνιστούν απόρροια της νέας καθοδικής αναθεώρησης του guidance, με τη διοίκηση να αναπροσαρμόζει μόλις στο +4% την εκτίμηση για τη φετινή αύξηση των πωλήσεων (από +8% προηγουμένως), προβλέποντας παράλληλα διατήρηση της κερδοφορίας στα περσινά επίπεδα.

Σύμφωνα με την εισηγμένη, οι λόγοι αυτής της επί τα χείρω αναθεώρησης σχετίζονται με τα γνωστά προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αλλά και την ένταση στη Μέση Ανατολή, με τις επιπτώσεις να γίνονται αισθητές κυρίως στο β’ εξάμηνο του έτους.

Έχοντας αυτά κατά νου, οι επενδυτές σπεύδουν να ρευστοποιήσουν τις τοποθετήσεις τους, με αποτέλεσμα η βουτιά από τα ιστορικά υψηλά των 30 ευρώ (8/5) να ξεπερνά πλέον το -25%.

Μόνο στο τελευταίο 30ήμερο, μάλιστα, η πτώση ανέρχεται σε τουλάχιστον 15%, κάτι που έχει οδηγήσει τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας στα όρια των 3 δισ. ευρώ.

Κι όλα αυτά, ενόσω ο βασικός μέτοχος, στα μέσα Μαΐου, είχε προχωρήσει σε placement για το 3% του μετοχικού κεφαλαίου στην τιμή των 27,2 ευρώ (109 εκατ. ευρώ).

Στο 10x ο δείκτης P/E

Πάντως, η σταθερή διολίσθηση των τελευταίων μηνών έχει βελτιώσει αισθητά τους δείκτες ελκυστικότητας της μετοχής, με τον πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E να βρίσκεται στο 10,4x και τη λογιστική αξία P/BV να υποχωρεί στο 2,3x.

Την ίδια στιγμή, η μέση τιμή – στόχος των αναλυτών τοποθετείται στα 33,7 ευρώ, κάτι που ενσωματώνει ανοδικό περιθώριο της τάξης του 50%.

Καραβίας: Μια… σταθερά αξίας 7 δισ. ευρώ και το περιθώριο για ράλι +36%

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)