Skip to main content

Φλόιντ: Ήρθε στην Ελλάδα και… γέμισε το πορτοφόλι του – Οι «τρελές» αποδόσεις που κέρδισε σε μία 4ετία

Επί προσωπικού: Τον Σεπτέμβριο του 2020 αγόρασε μετοχές της Epsilon Net και τον Δεκέμβριο του 2021 μετοχές της Entersoft

Με γεμάτο… πορτοφόλι και τετραψήφιες αποδόσεις φεύγει από την Ελλάδα και το Χρηματιστήριο Αθηνών ο Ράιαν Φλόιντ, ο Αμερικανός διαχειριστής κεφαλαίων, ο οποίος είναι ιδρυτής και επικεφαλής του διεθνούς fund BARCA Capital LLP.

Epsilon Net

Την περασμένη Παρασκευή, λοιπόν, ο Φλόιντ αποφάσισε να παραχωρήσει το 7% των μετοχών που διατηρούσε στην Epsilon Net, στο πλαίσιο της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης των βασικών μετόχων της εισηγμένης (Μίχος – Εθνική – General Atlantic).

Ράιαν Φλόιντ

Κάπως έτσι, ο ξένος επενδυτής, ο οποίος έχτισε τη θέση του έως το φθινόπωρο του 2020, εισέπραξε ένα ποσό άνω των 45 εκατ. ευρώ.

Ποσοστιαία, βέβαια, το όφελος για τον Φλόιντ αποδεικνύεται ακόμη πιο εντυπωσιακό, δεδομένου ότι το μέσο κόστος κτήσης δεν ξεπερνούσε το 0,6 ευρώ/μετοχή ή αλλιώς τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Αυτό συνεπάγεται μια εκκωφαντική απόδοση άνω του 1.800% σε διάστημα μόλις τεσσάρων ετών. Χωρίς να συνυπολογίσουμε τα σταθερά μερίσματα από το 2020 έως το 2023.

Entersoft

Τον Μάρτιο του 2024, ο ίδιος επενδυτής είχε εμπλακεί σε ακόμη μία περίπτωση υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης, αυτή τη φορά στην Entersoft, όπου διατηρούσε το 7,2% του μετοχικού κεφαλαίου, έχοντας χτίσει σταδιακά τη θέση του έως τον Δεκέμβριο του 2021.

Χρηματιστήριο – Μετοχές: Ποιες συνεχίζουν να προσφέρουν αποδόσεις έως 41%

Η πώληση του εν λόγου ποσοστού στους βασικούς μετόχους (Olympia Group και Rucio Investments) έναντι 8 ευρώ απέφερε ένα έσοδο άνω των 17 εκατ. ευρώ, όταν το μέσο κόστος κτήσης δεν είχε υπερβεί τα 5 ευρώ.

Αυτό μεταφράζεται σε μια απόδοση της τάξης του 60% μέσα σε λιγότερα από 2,5 χρόνια.

Οι επόμενες κινήσεις

Αν μη τι άλλο, το πέρασμα του Φλόιντ από τις δύο ελληνικές εισηγμένες, πρωτίστως την Epsilon Net και δευτερευόντως την Entersoft, μόνο ως θετικό μπορεί να εκληφθεί από τον ίδιο, αφού κατάφερε να πολλαπλασιάσει την αρχική του επένδυση και να αποκομίσει ένα τεράστιο ποσοστιαίο όφελος μέσα σ’ ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Τώρα απομένει να δούμε αν θα παραμείνει στην Ελλάδα, αναζητώντας το επόμενο χρηματιστηριακό του «διαμάντι».

Κούτρας: Γιατί η περίοδος… χάριτος έχει παρέλθει (;) – Από το «χρυσό» ράλι σε μια βουτιά 34%

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)