Υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να συμβάλει στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια βιομηχανία συσσωρευτών EVs, σύμφωνα με στελέχη της εξορυκτικής βιομηχανίας. Στελέχη του χώρου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις στην πολύπαθη ΛΑΡΚΟ και πώς μπορεί να κερδηθούν ο χαμένος χρόνος και οι χαμένοι πόροι για τον μοναδικό παραγωγό σιδηρονικελίου στην Ε.Ε., αναφέρουν ότι η Ελλάδα παραμένει δυνητικά μια χώρα που θα μπορούσε να συμβάλει στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια βιομηχανία συσσωρευτών EVs.
Στην ερώτηση εάν η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια βιομηχανία συσσωρευτών EVs, με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις στην πολύπαθη ΛΑΡΚΟ και πώς μπορεί να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος και οι χαμένοι πόροι για το μοναδικό παραγωγό σιδηρονικελίου στην Ε.Ε., τα στελέχη του χώρου της εξορυκτικής βιομηχανίας τονίζουν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό.
Υδρομεταλλουργία
Σε αυτές τις υπαρκτές προϋποθέσεις περιλαμβάνεται η δυνατότητα αξιοποίησης της υδρομεταλλουργίας στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, εφόσον όμως εξεταστεί σχολαστικά το κόστος του πάγιου κεφαλαίου, το είδος του παραγόμενου προϊόντος, η ποιότητα της πρώτης ύλης, η δυνατότητα αξιοποίησης των δυσκατέργαστων μεταλλευμάτων και των εν δυνάμει χρήσιμων απορριμμάτων στείρων παραπροϊόντων και το τελικό αποτέλεσμα. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές των μετάλλων παραμένουν ισχυρές. Η ΛΑΡΚΟ, με βάση τη σημερινή της μορφή, μετά και την παύση της παραγωγικής της δραστηριότητας τον Ιούλιο 2022, έχει αποθέματα κατάλληλα για το πυρομεταλλουργικό εργοστάσιό της (περιεκτικότητα τροφοδοσίας 0.9% Νi) για τα επόμενα 20 χρόνια και έχει δικό της λιμάνι στη Λάρυμνα. Η εταιρεία πραγματοποιεί εξόρυξη μεταλλευμάτων στους νομούς Εύβοιας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Καστοριάς, έχει μεταλλευτικά δικαιώματα σε κοιτάσματα στους νομούς Καρδίτσας και διαθέτει ιδιόκτητο λιγνιτωρυχείο στα Σέρβια Κοζάνης.
Σύμφωνα με τον Πέτρο Τζεφέρη, γενικό διευθυντή Ορυκτών Πρώτων Υλών ΥΠΕΝ, «η Ελλάδα παραμένει δυνητικά μια χώρα που θα μπορούσε να συμβάλει στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια βιομηχανία συσσωρευτών EVs με την αξιοποίηση των φτωχών αλλά εκτεταμένων σιδηρονικελιούχων κοιτασμάτων που διαθέτει και ενδεχομένως όλων των αντιστοίχων των γειτονικών βαλκανικών χωρών». O κ. Τζεφέρης στο πρόσφατο βιβλίο του «Εξορύσσοντας ένα πράσινο μέλλον» επισημαίνει ειδικά για τη ΛΑΡΚΟ πως «η υιοθέτηση της παραγωγής νικελίου και κοβαλτίου με την τεχνική της υδρομεταλλουργίας μπορεί να είναι οικονομικά ανταγωνιστική, έχει πολύ χαμηλότερες ενεργειακές απαιτήσεις και επιπλέον είναι πιο φιλική στο περιβάλλον. Περαιτέρω θα δώσει τη δυνατότητα εκμετάλλευσης λατεριτικών αποθεμάτων με χαμηλή περιεκτικότητα. Εφόσον εφαρμοστεί η συγκεκριμένη τεχνολογία, τότε τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα της χώρας μας θα αυξηθούν σημαντικά και συνακόλουθα θα αυξηθεί και η διάρκεια ζωής τής όλης δραστηριότητας για πολλά ακόμη χρόνια. Και αυτό διότι θα μπουν σε παραγωγική λειτουργία τα διασκορπισμένα σε όλη την Ελλάδα φτωχά λατερικά κοιτάσματα, πλην όμως υδρομεταλλουργικώς αξιοποιήσιμα». Και εάν αυτό γίνει πολύ γρήγορα θα μπορούν με τον ίδιο τρόπο να κατεργαστούν μαζί με τα δικά μας κοιτάσματα και τα πολύ περισσότερα βαλκανικά κοιτάσματα των λατεριτών, που ως φτωχά παραμένουν αναξιοποίητα». Ο κ. Τζεφέρης συμπληρώνει λέγοντας πως «τα λατερικά νικελιούχα κοιτάσματα αποτελούν το 70%-80% των παγκόσμιων αποθεμάτων νικελίου και διαμορφώνουν το μέλλον για την προμήθεια πρώτης ύλης αναφορικά με την παραγωγή νικελίου και κοβαλτίου. Η Ελλάδα κατέχει το 90% των αποθεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το υπόλοιπο 10% η Φινλανδία. Επίσης υπάρχουν σημαντικά τέτοια κοιτάσματα στα Βαλκάνια (Αλβανία, Σερβία, Κόσοβο, Βοσνία, Βόρεια Μακεδονία). Σε κάθε περίπτωση το momentum είναι υπέρ μιας τέτοιας δραστηριότητας κατά μείζονα λόγο για την Ελλάδα, που διαθέτει την πρώτη ύλη από εγχώριες πηγές έστω και εάν αυτή είναι μικρής περιεκτικότητας στα ενδιαφέροντα μέταλλα».
Η παραγωγική δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ έπαυσε το καλοκαίρι του 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, η εταιρεία το 2021 εξόρυξε 600.000 τόνους πρώτης ύλης και μόλις 268.000 τόνους στο 7μηνο λειτουργίας της το 2022. Οι εξαγωγές της το 2022 έφτασαν τα 73,6 εκατ. ευρώ και το 7μηνο τα 45,6 εκατ. ευρώ.
Νέος διαγωνισμός
Στο μεταξύ, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στην ανακοίνωσή του για τη ΛΑΡΚΟ δήλωσε πως θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός μετά και την κατάρρευση του πρώτου διαγωνισμού για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ, καθώς και των μεταλλευτικών δικαιωμάτων του Δημοσίου και της μεταλλουργίας της Λάρυμνας, καθώς ο προτιμητέος επενδυτής που είχε αναδειχθεί από τις διαδικασίες αυτές (ΓΕΚ Τέρνα και AD Holdings) γνωστοποίησε με επιστολή του προς τα συναρμόδια υπουργεία ότι απέσυρε το ενδιαφέρον του.
Στην επιστολή επισημαίνονται μεταξύ άλλων οι δυσμενείς μεταβολές που μεσολάβησαν στην παγκόσμια αγορά της ενέργειας, των μετάλλων και ιδίως των προϊόντων νικελίου, καθώς και οι αλλεπάλληλες και συνεχιζόμενες εμπλοκές στη δικαιοσύνη. Σχετικά ενημερώθηκε και το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να προχωρήσει στη ματαίωση του διαγωνισμού για τα μεταλλευτικά δικαιώματα και τη μεταλλουργία της Λάρυμνας και θα προχωρήσει άμεσα στην επισκόπηση και, αν κριθεί απαραίτητο, την επανασχεδίαση της δομής της συναλλαγής με σκοπό την προκήρυξη νέου διαγωνισμού.
Κινητικότητα από τους εργαζόμενους
Σήμερα πάντως οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ έχουν προγραμματίσει Γενική Συνέλευση για να εκτιμήσουν τα δεδομένα και να καθορίσουν τη στάση τους για την διασφάλιση του εισοδήματος και της επιβίωσης, αλλά και την διασφάλιση της ασφάλειας του εργοστασίου και της ίδιας της περιοχής. Να σημειωθεί ότι από τις 2 Αυγούστου ξεκίνησε η διαδικασία επιλογής φορέων από τους ωφελούμενους του ειδικού προγράμματος απασχόλησης της ΛΑΡΚΟ. Ειδικότερα οι πρώην εργαζόμενοι αφού προσέλθουν στα ΚΠΑ2 της ΔΥΠΑ και επιλέξουν μεταξύ 1.132 θέσεων που προσφέρονται από 26 φορείς, θα υποδεικνύονται στους φορείς μέσω συστατικού σημειώματος και θα προσέρχονται στον φορέα υποδοχής εντός 5 εργάσιμων ημερών. O φορέας, εντός 20 ημερολογιακών ημερών, θα προβαίνει στην πρόσληψη.
Σύμφωνα με την Υπ. Απόφαση και το ΦΕΚ του προγράμματος, μεταξύ των φορέων υποδοχής είναι: Περιφέρειες, Δήμοι, Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Πανεπιστήμια και άλλα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Επίσης το ΥΠΕΝ, που όμως δεν υφίσταται πουθενά στους καταλόγους των θέσεων ως φορέας υποδοχής ενώ η ΕΑΓΜΕ είναι παρούσα με 18 θέσεις. Στόχος της δράσης, προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, είναι η δημιουργία 856 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης στον δημόσιο τομέα. Η συνολική χρονική διάρκεια της επιδοτούμενης απασχόλησης είναι α) έως 24 μήνες για ωφελούμενους έως 54 ετών και β) έως 7 έτη για ωφελούμενους 55 ετών και άνω. Οι ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές ανέρχονται στο ποσό των 1.210 ευρώ.
ΛΑΡΚΟ: Χωρίς αποτέλεσμα οι διαγωνισμοί – Θα προκηρυχθεί νέος