Skip to main content

Κούτρας: Γιατί η περίοδος… χάριτος έχει παρέλθει (;) – Από το «χρυσό» ράλι σε μια βουτιά 34%

Επί προσωπικού: Από το ρεκόρ των 77 εκατ. ευρώ, η αποτίμηση της Δομικής Κρήτης έχει βρεθεί στα 51 εκατ. ευρώ

Μέχρι και πριν μερικούς μήνες η Δομική Κρήτης του «γερόλυκου» Δημήτρη Κούτρα, ο οποίος επί δεκαετίες έχει αφήσει το στίγμα του στον εγχώριο κατασκευαστικό κλάδο, πρωταγωνιστούσε στους πίνακες των «χρυσών» αποδόσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρουσιάζοντας τριψήφιες μεταβολές.

Μόλις τον Μάιο, για παράδειγμα, η αξία της κρητικής εταιρείας είχε φθάσει έως τα 77 εκατ. ευρώ, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 – 25 ετών.

Όμως, έκτοτε έχει ακολουθήσει μια απότομη βουτιά της τάξης του 34%, με τον βασικό μέτοχο και πρόεδρο της εισηγμένης να βλέπει την αποτίμηση να «ψαλιδίζεται» κοντά στα 50 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, αυτό σημαίνει ότι η μετοχή έχει απολέσει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της ανοδική πορείας από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν και επισήμως ο Δημήτρης Κούτρας ανέλαβε τα μετοχικά και διοικητικά ηνία της εταιρείας.

Η «αλμυρή» αποτίμηση

Κι αυτό είναι πιθανό να συνδέεται με τη συνειδητοποίηση ότι, παρά την αισθητή μεγέθυνση του ανεκτέλεστου (34 εκατ. ευρώ) και την ξεκάθαρη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών (τζίρος +69% το 2023), η αποτίμηση των 77 εκατ. ευρώ ήταν αρκετά «αλμυρή».

Άλλωστε, ακόμα και τώρα, παρά το -34% του τελευταίου τριμήνου, ο δείκτης πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στο 30x, ενώ ο δείκτης λογιστικής αξίας P/BV υπερβαίνει σταθερά το 4x.

Χρηματιστήριο: Ποια μετοχή «βγάζει» την καλύτερη αντίδραση – Ανακάμπτει κοντά στο +5%

Οι κινήσεις… αντεπίθεσης

Σίγουρα, οι προθέσεις του Δημήτρη Κούτρα για απόκτηση ενός εργοληπτικού πτυχίου 7ης τάξης, το οποίο θα ανοίξει τη βεντάλια των υπό διεκδίκηση έργων, για γεωγραφική επέκταση του χαρτοφυλακίου και για διείσδυση στους κλάδους ενέργειας/real estate, μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ανανεωμένου story και κατ’ επέκταση στην ανάταση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Ο Δημήτρης Κούτρας, ο οποίος ελέγχει το 29% των μετοχών και ο οποίος έγινε γνωστός στην κατασκευαστική αγορά από την πολυετή θητεία σε Ελλάκτωρ και Intrakat, εκτιμάται ότι θα ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά του στην τακτική Γενική Συνέλευση του Σεπτεμβρίου, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του για την επόμενη ημέρα, σε συνεννόηση με τον έτερο βασικό μέτοχο και ιδρυτή της εταιρείας, την οικογένεια Συνατσάκη. 

Μίχος: Ο… δήμαρχος που έφτιαξε έναν «πρωταθλητή» και άφησε… παρακαταθήκη μια υπεραξία 1.900%

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)