Skip to main content

Βασιλάκης: Ένας πρώην… billionaire που αδικείται (;) από το Χρηματιστήριο

Επί προσωπικού: O Ευτύχης Βασιλάκης βλέπει τη χρηματιστηριακή αξία της Aegean να υποχωρεί κάτω του 1 δισ. ευρώ

Το εκτεταμένο sell off στις διεθνείς αγορές φαίνεται ότι στερεί από το Χρηματιστήριο Αθηνών έναν από τους μέχρι πρότινος 21 «δισεκατομμυριούχους».

Ο λόγος για την Aegean Airlines του Ευτύχη Βασιλάκη, ο οποίος βλέπει την εταιρεία που ίδρυσε ο πατέρας του να υποχωρεί σε αξία κάτω του ψυχολογικού ορίου του 1 δισ. ευρώ.

Η μετοχή της Νο.1 αεροπορικής στην Ελλάδα εμφάνισε κάμψη της τάξης του 11% κατά την πρόσφατη καθίζηση, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίησή της να έχει περισταλεί στα επίπεδα των 900 έως 950 εκατ. ευρώ -το χαμηλότερο σημείο από τον περασμένο Οκτώβριο.

Όμως και πριν την παγκόσμια αιμορραγία, η πορεία της δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή, δυσκολευόμενη αισθητά να ακολουθήσει το ράλι της υπόλοιπης αγοράς και παραμένοντας κάτω των κορυφών των 13 ευρώ.

Μίχος: Ο… δήμαρχος που έφτιαξε έναν «πρωταθλητή» και άφησε… παρακαταθήκη μια υπεραξία 1.900%

Υπερβολικοί φόβοι

Οι ανησυχίες αφενός για τις επιπτώσεις από τους προβληματικούς κινητήρες της P&W, αφετέρου για μια λιγότερο εντυπωσιακή τουριστική σεζόν ναρκοθέτησαν εξαρχής τον δρόμο του 2024, προβληματίζοντας τον Ευτύχη Βασιλάκη, ο οποίος εδώ και μια 6ετία βρίσκεται στο μετοχικό και διοικητικό «τιμόνι».

Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις οι φόβοι αποδείχθηκαν υπερβολικοί, με τη διοίκηση να κάνει τις κατάλληλες κινήσεις, να αποφεύγει τους ατραπούς και να επιτυγχάνει περαιτέρω βελτίωση της επιβατικής κίνησης (+8% στο β’ τρίμηνο και +9% στο α’ εξάμηνο), θέτοντας τις βάσεις για ακόμη μία ιστορική χρονιά.

Εάν, δε, λάβουμε υπόψη τη συγκράτηση του κόστους και τις χαμηλότερες τιμές των καυσίμων σε σχέση με το 2023, δεν αποκλείεται να ανατραπεί πλήρως η εκτίμηση για μικρό «ψαλίδι» στη φετινή λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) κι αντ’ αυτού να υπάρξει μικρή βελτίωση των περσινών ρεκόρ.

Χρηματιστήριο – Blue Chips: Χάθηκαν 9 δισ. ευρώ σε δύο ημέρες – Ποιες μετοχές βρέθηκαν στο στόχαστρο

Η αδικία στο ταμπλό

Σίγουρα, αποτιμώντας τα διαθέσιμα δεδομένα -και παρά τη γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή– ο Ευτύχης Βασιλάκης δεν μπορεί παρά να είναι συγκρατημένα αισιόδοξος για τις επιδόσεις της Aegean, η οποία πλέον ευελπιστεί και σε μια καλύτερη χρηματιστηριακή εικόνα.

Αυτήν την στιγμή, η απόσταση από τα φετινά υψηλά (13,4 ευρώ στις 15/5) ξεπερνά το 22%, με τη μετοχή να είναι εγκλωβισμένη στην περιοχή των 10 ευρώ. Όμως, οι δείκτες αποτίμησης (P/E στο 5,5x) δείχνουν ότι η ρεαλιστική αξία θα έπρεπε να βρίσκεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

Κάτι, το οποίο ενστερνίζονται και οι περισσότεροι αναλυτές, οι οποίοι δίνουν μέση τιμή – στόχο στα 15,3 ευρώ ή αλλιώς ένα περιθώριο ανόδου κοντά στο +50% (για την ακρίβεια +48%).

Θεοδωρίδης: Η τελευταία ζαριά για τον «βασιλιά» του ελληνικού επίπλου που πλέον αξίζει μόλις 2 εκατ. ευρώ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)