Skip to main content

Δικαστήρια Ευελπίδων: Αμετακίνητα μέχρι νεωτέρας – «Παγώνει» το σχέδιο για μεταστέγαση στη Λ. Αλεξάνδρας

Φωτογραφία αρχείου/ INTIME NEWS / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Η απόφαση για τη μεταστέγαση των δικαστηρίων από την πρώην σχολή Ευελπίδων με έργο ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού κατασκευής 205,2 εκατ. ευρώ, είχε ληφθεί από την κυβέρνηση τον Μάιο του 2022

Εγκαταλείπει το υπουργείο Δικαιοσύνης τον σχεδιασμό δημιουργίας νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Αθηνών εντός του ακινήτου που στεγάζεται ο Άρειος Πάγος, το Εφετείο Αθηνών και το Ειρηνοδικείο, στους Αμπελοκήπους.

Η απόφαση για τη μεταστέγαση των δικαστηρίων από την πρώην σχολή Ευελπίδων με έργο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) προϋπολογισμού κατασκευής 205,2 εκατ. ευρώ, ελήφθη από την κυβέρνηση το Μάιο του 2022, χωρίς, όπως αποδεικνύεται σήμερα, να έχουν μελετηθεί σε βάθος οι τεχνικές παράμετροι που θα το καθιστούσαν εφικτό.

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου. Προχώρησε από το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) και ειδικότερα από την Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, που τον διενεργεί για λογαριασμό του υπουργείου Δικαιοσύνης, μέχρι το σημείο της εκδήλωσης ενδιαφέροντος (από τους ΓΕΚ Τέρνα, Intrakat, Άβαξ, Metlen και Άκτωρ Παραχωρήσεις) και του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί κάτι σχετικό, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ουσιαστικά το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει πάψει να προωθεί το εν λόγω έργο. Όπως σημειώνεται από στελέχη του που είναι σε θέση να γνωρίζουν η δημιουργία ενός ακόμα πολυώροφου κτιρίου επί των οδών Κυρίλλου Λουκάρεως, Κάλβου, Αν. Δέγλερη και Λεωφόρου Αλεξάνδρας, πάνω από τον χώρο στάθμευσης τριών επιπέδων ενέχει τεχνικές δυσκολίες και συνεπάγεται μεγάλη ενόχληση στη λειτουργία των υφιστάμενων δικαστηρίων κατά τη διάρκεια της κατασκευής.

«Ενστάσεις»

Αντιρρήσεις έχουν εκφραστεί και από το οικοσύστημα της Δικαιοσύνης (δικηγόροι κ.α.) όπως και από κατοίκους για την επιπλέον επιβάρυνση της περιοχής από τη μεταφορά όλης της δραστηριότητας από την Ευελπίδων.

Το έργο αφορά στη χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των κτιρίων που θα στεγάσουν το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Αθηνών για διάστημα 25 ετών.

Ειδικότερα πρόκειται για την ανέγερση νέων κτιριακών υποδομών για τις ανάγκες του Πρωτοδικείου Αθηνών μικτής επιφάνειας (δόμησης) περίπου 40.000 τ.μ. και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών μικτής επιφάνειας (δόμησης) περίπου 10.000 τ.μ., υπεράνω του υφιστάμενου χώρου στάθμευσης σε οικόπεδο επιφανείας 8.000 τ.μ.  κυριότητας του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτηρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.).

Τμήμα του έργου είναι και η λειτουργική ανακατασκευή και στατική ενίσχυση του φέροντος οργανισμού του υπόγειου χώρου στάθμευσης των τριών επιπέδων, ενώ για τη χρηματοδότηση του έργου είχε προβλεφθεί κονδύλι ύψους 25 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα επιχειρήματα

Η επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε όσον αφορά την αναγκαιότητα του έργου ήταν ότι οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις θα συμβάλλουν στην ορθότερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών, στην αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών της Δικαιοσύνης προς τους πολίτες και στη συγκέντρωση των υπηρεσιών που σήμερα είναι κατακερματισμένες σε ακατάλληλα ακίνητα στην Αθήνα.