Μια πορεία 16 ετών ολοκληρώνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών η Epsilon Net, η οποία μετά την επιτυχημένη δημόσια πρόταση των βασικών μετόχων, βρίσκεται μία ανάσα από την πόρτα της… εξόδου.
Και μπορεί ο πρωταγωνιστής των τρεχουσών εξελίξεων να είναι το fund General Atlantic, αλλά ο πρωτεργάτης αυτού του επιχειρηματικού story δεν είναι άλλος από τον Γιάννη Μίχο.
Το ξεκίνημα και η ΕΝ.Α.
Ο επιχειρηματίας από τη Βόρεια Ελλάδα ξεκινά να εργάζεται ως οικονομολόγος και φορολογικός σύμβουλος σε διάφορες επιχειρήσεις, προτού το 1992 κάνει το πρώτο του αυτόνομο βήμα, ιδρύοντας την Ελληνική Αναπτυξιακή, μια μικρή εταιρεία εξειδικευμένη σε θέματα οικονομίας και επαγγελματικής κατάρτισης.
Επτά χρόνια αργότερα, δηλαδή το 1999, ο Γιάννης Μίχος «φτιάχνει» την Epsilon Net, διεισδύοντας στον τότε ανερχόμενο κλάδο των ψηφιακών υπηρεσιών.
Αντιλαμβανόμενος τις τεράστιες προοπτικές, σιγά – σιγά επεκτείνεται στον τομέα της παραγωγής λογισμικού -μια κίνηση, η οποία αποδεικνύεται καταλυτική για τη μετέπειτα πορεία.
Το 2008, μάλιστα, εισέρχεται στη (τότε) νεόκοπη Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α.
Το μικρόβιο της πολιτικής
Παράλληλα με την εξέλιξη της Epsilon Net, ο Ιωάννης Μίχος «κολλάει» και το μικρόβιο της πολιτικής, καθώς το 2014 εκλέγεται δήμαρχος στην περιοχή της Χαλκιδικής, η οποία εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε βαθύ διχασμό λόγω των γεγονότων στις Σκουριές.
Έναν χρόνο αργότερα, πάντως, ο επιχειρηματίας παραιτείται από τον δημαρχιακό θώκο και επιστρέφει στο δημιούργημά του, δηλαδή την Epsilon Net, η οποία πλέον αρχίζει να επεκτείνεται και μέσω των εξαγορών.
Νέες εξαγορές και… Εθνική
Το 2020, λίγους μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ο Ιωάννης Μίχος κάνει το μεγάλο άλμα για την Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου (τιμή εισαγωγής 0,62 ευρώ), ενώ έναν χρόνο αργότερα ακολουθεί το mega deal για την εξαγορά της Singular Logic -από κοινού με την Space Hellas.
Το 2023 η Εθνική Τράπεζα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην εισηγμένη, αποκτώντας το 7,5% του μετοχικού κεφαλαίου σε τιμή 7,49 ευρώ.
To λάθος και η σύμπραξη
Παρά το λογιστικό λάθος με τα stock options, το οποίο πλήττει τη φήμη της εταιρείας τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Ιωάννης Μίχος μέσα στο 2024 ανακοινώνει το επόμενο μεγάλο deal, αποκτώντας ακόμα έναν συμπαίχτη -το αμερικανικό fund General Atlantic.
Μαζί με την Εθνική, συγκροτούν μια ισχυρή τριάδα, η οποία συγκεντρώνει άνω του 90% των μετοχών, ανοίγοντας την πόρτα της εξόδου από το Χρηματιστήριο (θα ακολουθήσει η άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς και η αίτηση διαγραφής από το Χ.Α.).
Αυτό θα γίνει, ωστόσο, έχοντας αφήσει ως παρακαταθήκη μια… υπεραξία της τάξης του 1.900% σε σχέση με τα επίπεδα του 2020 (όταν και εισήλθε στην Κύρια Αγορά), με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να έχει εκτοξευτεί στα 650 εκατ. ευρώ (12 ευρώ/μετοχή).
Αθανασίου: Ο manager που οδηγεί τη Lamda σε υψηλά 3ετίας και δίνει αξία +35% στους μετόχους
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)