Εν αναμονή των δικαστικών αποφάσεων βρίσκεται ο πάλαι ποτέ «βασιλιάς» του ελληνικού επίπλου, ο οποίος εδώ και αρκετά χρόνια δίνει τον δικό του αγώνα επιβίωσης.
Ο λόγος για την ιστορική SATO της οικογένειας Θεοδωρίδη, η οποία από το 2011 τελεί σε καθεστώς Επιτήρησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η εταιρεία επιβαρύνεται με υποχρεώσεις 51,4 εκατ. ευρώ και αρνητικά ίδια κεφαλαία 31,8 εκατ. ευρώ (στοιχεία 2023).
Το μπλέξιμο με τη δικαιοσύνη
Ο Γιώργος Θεοδωρίδης, γιος του ιδρυτή της εταιρείας, Σωτήρη Θεοδωρίδη, περιμένει την οριστική ετυμηγορία της δικαιοσύνης για την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης, η οποία υπεγράφη το 2019. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο, σε πρώτη φάση, δεν αποδέχθηκε το πλάνο διάσωσης, με την εισηγμένη να ασκεί έφεση, η οποία συζητήθηκε στα τέλη Μαρτίου.
Έως ότου, λοιπόν, υπάρξει τελεσίδικη απόφαση, η διοίκηση Θεοδωρίδη καλείται να επιβιώνει σε ένα ιδιότυπο καθεστώς… αναμονής. Μην ξεχνάμε, δε, ότι από του χρόνου θα πλανάται και ο φόβος της διαγραφής από τη Λεωφόρο Αθηνών, δεδομένης της αυστηροποίησης του κανονισμού για όσες εισηγμένες τελούν επί μακρόν σε καθεστώς Επιτήρησης.
Αξία μόλις 2 εκατ. ευρώ
Σήμερα, η χρηματιστηριακή αξία της SATO, η οποία τις προηγούμενες 10ετίες μεσουρανούσε στον κλάδο των επίπλων, δεν ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ, αποτελώντας μία από τις «φθηνότερες» εταιρείες του ελληνικού ταμπλό, με την τιμή της μετοχής να βρίσκεται μετά βίας στο 0,03 ευρώ, έχοντας κατρακυλήσει κατά τουλάχιστον 25% μέσα στο τελευταίο 12μηνο.
Για την ιστορία, το «θρυλικό» 1999 η μετοχή είχε σκαρφαλώσει έως και τα 19 ευρώ, ενώ ακόμα και το 2008, δηλαδή λίγο πριν τον τελικό κατήφορο, η μετοχή «κρατούσε» στα 3 ευρώ.
Σίγουρα, η οικογένεια Θεοδωρίδη δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένη από τις παραπάνω επιδόσεις. Άλλωστε, ποιος ξεχνά τις «χρυσές εποχές» της εταιρείας, η οποία ξεκίνησε το 1964 με την ονομασία ΜΕΤΑΛΛΟΝ ΕΛΛΑΣ και έφθασε να αποτελεί συνώνυμο του κομψού και προσιτού επίπλου για χιλιάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα, μέσω των brands SATO και ENTOS. Τις καλές χρονιές, ο ετήσιος τζίρος άγγιζε ή και ξεπερνούσε τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα μόλις που ανέρχεται στα 20 – 21 εκατ. ευρώ.
Οι επόμενοι μήνες, αναμφίβολα, θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμοι για την ιστορική εταιρεία, με την οικογένεια Θεοδωρίδη να ευελπιστεί στο πράσινο φως της δικαιοσύνης, ώστε να εφαρμόσει το σχέδιο διάσωσης και να δώσει εκ νέου όραμα στην εισηγμένη, η οποία βέβαια καλείται να βγει στο ξέφωτο εν μέσω ενός ισχυρού ανταγωνιστικού περιβάλλοντος.
Μπήτρος: Η Σκύλλα και η Χάρυβδη, το ράλι κατά +30% και το εν αναμονή… comeback
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)