Ενίσχυση του κύκλου εργασιών της για το σύνολο του 2024 αναμένει η διοίκηση της Παπουτσάνης σε σχέση με το 2023, καθώς το δεύτερο εξάμηνο του 2024 θα είναι σε πλήρη εξέλιξη οι νέες συνεργασίες που ήδη υλοποιούνται. Παράλληλα ο πυλώνας των επώνυμων προϊόντων Παπουτσάνης αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα και αναμένεται να συνεχίσει τη δυναμική διψήφια ανάπτυξη (+19% το α’ εξάμηνο 2024) και αύξηση του μεριδίου αγοράς, μέσω του εμπλουτισμού της γκάμας των προϊόντων.
Στο μεταξύ, στο α’ εξάμηνο 2024 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 31,7 εκατ. ευρώ, έναντι 32,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023, σημειώνοντας μικρή πτώση κατά 1,4%, με την αξία των εξαγωγών να αντιπροσωπεύει το 53% του συνολικού κύκλου εργασιών. Το μικτό κέρδος ανήλθε σε 12,1 εκατ. ευρώ, έναντι 10,3 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 18%.
Σημαντική βελτίωση παρουσιάζει και το μικτό περιθώριο κέρδους το οποίο ανήλθε σε 38% το εξάμηνο του 2024, έναντι 32% το εξάμηνο του 2023, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης των επώνυμων προϊόντων της Παπουτσάνης και της βελτίωσης του παραγωγικού κόστους μέσω του επενδυτικού πλάνου. Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 2,3 εκατ. ευρώ, έναντι 1,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2023, βελτιωμένα κατά 32%.
Συνεισφορά τομέων
Όσον αφορά τη συνεισφορά των τεσσάρων τομέων δραστηριότητας στα συνολικά μεγέθη, επισημαίνεται ότι το 29% των συνολικών εσόδων προέρχεται από πωλήσεις επώνυμων προϊόντων της Παπουτσάνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το 18% από πωλήσεις στην ξενοδοχειακή αγορά, το 36% από παραγωγές προϊόντων για τρίτους και το 17% από βιομηχανικές πωλήσεις ειδικών σαπωνομαζών.
Η κατηγορία των επώνυμων προϊόντων παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη κατά 19% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2023, η οποία οφείλεται κατά μεγάλο βαθμό στο brand ΑΡΚΑΔΙ, που με την είσοδο του στις νέες κατηγορίες φροντίδας ρούχων και υγρών πιάτων παρουσιάζει μία αύξηση πωλήσεων κατά 73%. Από την άλλη πλευρά οι πωλήσεις των ξενοδοχειακών προϊόντων κινήθηκαν πτωτικά κατά 17% το πρώτο εξάμηνο του 2024, γεγονός που οφείλεται στις πωλήσεις ξενοδοχειακών προϊόντων τρίτων στο εξωτερικό, οι οποίες αν και παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα, παρουσιάζουν υστέρηση σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο λόγω έκτακτων μεμονωμένων παραδόσεων στις αρχές του 2023. Οι πωλήσεις των προϊόντων τρίτων (βιομηχανικές πωλήσεις, ιδιωτική ετικέτα) της κατηγορίας αυτής περιορίστηκαν κατά 10%, τάση που οδηγείται από τις αγορές του εξωτερικού και η οποία αναμένεται να αντιστραφεί έως το τέλος του χρόνου. Οι πωλήσεις της κατηγορίας των σαπωνομαζών αυξήθηκαν κατά 9% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023.