Skip to main content

Μπήτρος: Η Σκύλλα και η Χάρυβδη, το ράλι κατά +30% και το εν αναμονή… comeback

Επί προσωπικού: Παναγιώτης και Γιάννης Μπήτρος βλέπουν τα πράγματα να μπαίνουν σε μια τάξη

Ένα σημαντικό βήμα προς το… comeback ολοκλήρωσε η οικογένεια Μπήτρος, της ιστορικής ομώνυμης εισηγμένης, η οποία τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται στους «παρίες» του Χρηματιστηρίου, ευρισκόμενη στην Κατηγορία της Επιτήρησης, λόγω των επίμονων οικονομικών προβλημάτων.

Παναγιώτης (πατέρας) και Γιάννης (γιος), οι οποίοι ελέγχουν το 25% και το 36,5% του μετοχικού κεφαλαίου, αντίστοιχα (10% και 6% κατέχουν η κόρη Λήδα και η μητέρα Πελαγία), υπέγραψαν συμφωνία για την αναδιάρθρωση σχεδόν του συνόλου του τραπεζικού δανεισμού δύο θυγατρικών.

Το deal, το οποίο αποτέλεσε προϊόν διαπραγματεύσεων διάρκειας τουλάχιστον πέντε ετών, προβλέπει την αποπληρωμή μέρους των δανείων και τη διαγραφή του υπόλοιπου ποσού, με τα απαιτούμενα κεφάλαια να προκύπτουν από την πώληση περιουσιακών στοιχείων.

Μπήτρος: Τα επτά χρόνια… φαγούρας και το φως (;) στην άκρη του τούνελ

Ράλι 30% για τη μετοχή

Εάν και τα ερωτήματα για τη συμφωνία παραμένουν αρκετά, η διοίκηση εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση θα οδηγήσει στην επιστροφή σε θετική καθαρή θέση, κάτι το οποίο θα αποτυπωθεί και στα μελλοντικά μεγέθη της εισηγμένης.

Υπενθυμίζεται ότι οι ζημιές εις νέον για την τελευταία ανέρχονται σε 161 εκατ. ευρώ, με το σύνολο των υποχρεώσεων (μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων) να φθάνει στα 184 εκατ. ευρώ (στοιχεία του 2023).

Το ακριβές όφελος της αναδιάρθρωσης, όπως και οι οικονομικές επιπτώσεις στην εισηγμένη μένουν να αποκρυσταλλωθούν στην πορεία, με τον χρόνο να λειτουργεί πλέον υπέρ της διοίκησης και των βασικών μετοχών, οι οποίοι δείχνουν σιγά – σιγά να βάζουν τα πράγματα σε τάξη.

Αυτό αντανακλάται και στο Χρηματιστήριo, όπου η μετοχή μετρά τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με συνολικά κέρδη που αγγίζουν το 30%, βελτιώνοντας την κεφαλαιοποίηση στα επίπεδα των 12 εκατ. ευρώ.

Η επόμενη ημέρα

Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι πρόκειται για μια ιστορική εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 1945 στον Πειραιά και «μεσουράνησε» τις επόμενες δεκαετίες στον κλάδο των κατασκευαστικών υλικών.

Η πολυετής οικονομική κρίση έφερε τα πρώτα σύννεφα και παρά τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου, με την επέκταση στο real estate (Μπήτρος Κατασκευαστική) και στην ενέργεια (Big Solar), η παρατεταμένη ύφεση και τα συσσωρευμένα χρέη ναρκοθέτησαν την πορεία της εισηγμένης.

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά τη συγχώνευση με τη ΣΙΔΜΑ, στην οποία η Μπήτρος ελέγχει το 1/4 του μετοχικού κεφαλαίου, η οικογένεια αρχίζει να «βλέπει» τα πράγματα από καλύτερη οπτική γωνία, με την επενδυτική κοινότητα, μάλιστα, να μην αποκλείει νέες ευχάριστες εκπλήξεις.

Για την ιστορία, δε, αξίζει να σημειωθεί ότι η εισηγμένη διαθέτει μετοχές αξίας 280.706 ευρώ στην Attica Bank, ενώ έχει αγοράσει έντοκα γραμμάτια του δημοσίου ύψους 495.675 ευρώ.

Παπαντωνίου: Πώς έφτιαξε μια εταιρεία 100 εκατ. ευρώ – Το ράλι του +45% και η νέα σελίδα στο Χρηματιστήριο

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)