Skip to main content

5 λόγοι για να επενδύσετε σε τεχνολογίες αυτοµατοποίησης ESG  ∆ιαχείρισης & Αναφοράς

Με την αυτοµατοποίηση των διαδικασιών, οι επιχειρήσεις µπορούν να µειώσουν τα λειτουργικά κόστη και να επενδύσουν τους πόρους τους σε άλλες στρατηγικές πρωτοβουλίες.

Η πλατφόρµα ESG ∆ιαχείρισης και Αναφοράς της Yodiwo, µε την ονοµασία EnGage, προσφέρει: Αυτοµατοποιηµένες ∆ιαδικασίες, Ακρίβεια και Αξιοπιστία, ∆ιαφάνεια, Μείωση Κόστους και Εξελιγµένες Αναφορές - Sponsored Content

Σε µια εποχή όπου η βιωσιµότητα και η υπευθυνότητα γίνονται ολοένα και πιο σηµαντικές για τις επιχειρήσεις, η υιοθέτηση ισχυρών ESG (Περιβαλλοντικών, Κοινωνικών και ∆ιακυβέρνησης) στρατηγικών και συστηµάτων δηµιουργίας σχετικών αναφορών είναι απαραίτητη. Οι επιχειρήσεις που δεσµεύονται να λειτουργούν µε υπευθυνότητα και διαφάνεια, όχι µόνο συµβάλλουν στη βιώσιµη ανάπτυξη, αλλά και ενισχύουν τη φήµη τους, αυξάνοντας την εµπιστοσύνη των επενδυτών, των πελατών και των εργαζοµένων.

Η ανάγκη για καλές ESG στρατηγικές και αναφορές

Οι καλές ESG στρατηγικές επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να διαχειρίζονται καλύτερα τους κινδύνους και να αναδεικνύουν τις ευκαιρίες που σχετίζονται µε την περιβαλλοντική και κοινωνική τους επίδοση, καθώς και µε τη διακυβέρνησή τους. Με τη συνεχή παρακολούθηση και αναφορά των ESG δεικτών, οι επιχειρήσεις µπορούν να εντοπίζουν τα σηµεία που χρειάζονται βελτίωση και να λαµβάνουν τεκµηριωµένες αποφάσεις που οδηγούν σε µακροπρόθεσµη επιτυχία.

Ωστόσο, η διαδικασία διαχείρισης και αναφοράς των ESG δεδοµένων µπορεί να είναι περίπλοκη και χρονοβόρα. Η συγκέντρωση, η ανάλυση και η αναφορά των ESG δεικτών χωρίς την κατάλληλη τεχνολογία µπορεί να προκαλέσει προβλήµατα, να πλήξει τη λήψη καθοριστικών αποφάσεων και να επιβαρύνει τις επιχειρήσεις µε επιπλέον κόστη και αβεβαιότητα.

Η λύση: πλατφόρµα ESG ∆ιαχείρισης και Αναφοράς

Η πλατφόρµα ESG ∆ιαχείρισης και Αναφοράς της Yodiwo, µε την ονοµασία EnGage, αποτελεί την ιδανική λύση για να ξεπεραστούν οι παραπάνω προκλήσεις. Οι εταιρείες που τη χρησιµοποιούν έχουν ήδη αποκοµίσει οφέλη σχετικά µε:

  1.  Αυτοµατοποιηµένες ∆ιαδικασίες: Η EnGage εξασφαλίζει την αυτοµατοποιηµένη συγκέντρωση και ανάλυση της πρωτογενούς πληροφορίας από διάφορα εταιρικά συστήµατα σε πραγµατικό χρόνο, τον προγραµµατιζόµενο υπολογισµό ESG δεικτών και την αναφορά των δεικτών αυτών, σύµφωνα µε το ευρωπαϊκό πρότυπο ESRS ή διεθνή πρότυπα όπως το GRI, αλλά και τοπικά όπως το ATHEX, εξοικονοµώντας χρόνο και πόρους.
  2.  Ακρίβεια και Αξιοπιστία: Με χρήση µοντέλων Τεχνητής Νοηµοσύνης που ελέγχουν την ορθότητα της πρωτογενούς πληροφορίας, µειώνονται τα περιθώρια λάθους, εξασφαλίζοντας αξιόπιστες αναφορές.
  3.  Διαφάνεια: Με διαρκή παρακολούθηση των ESG δεικτών και αλγορίθµους πρόβλεψης της πορείας τους, επισηµαίνονται οι κίνδυνοι µη επίτευξης στόχων, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να λαµβάνουν διορθωτικά µέτρα εγκαίρως, η πορεία των οποίων επίσης επιβλέπεται από την πλατφόρµα.
  4.  Μείωση Κόστους: Με την αυτοµατοποίηση των διαδικασιών, οι επιχειρήσεις µπορούν να µειώσουν τα λειτουργικά κόστη και να επενδύσουν τους πόρους τους σε άλλες στρατηγικές πρωτοβουλίες.
  5.  Εξελιγµένες Αναφορές: Η Yodiwo έχει επενδύσει και εξελίσσει συνεχώς τις δυνατότητες της EnGage για δηµιουργία τελικών αναφορών τόσο των ποσοτικών όσο και των ποιοτικών δεικτών της εταιρείας, αποσκοπώντας στην ελάχιστη δυνατή ανθρώπινη παρέµβαση.
Η πλατφόρµα EnGage έχει ήδη υιοθετηθεί από µεγάλους εταιρικούς οµίλους στην Ελλάδα.

Η θέση της παγκόσµιας αγοράς για τις ΕSG πλατφόρµες

Η αγορά λογισµικού αναφοράς ESG έχει γνωρίσει εκθετική αύξηση τα τελευταία χρόνια, µε το µέγεθός της να φτάνει το 1 δισ. δολ. το 2023. Οι προβλέψεις για το µέλλον είναι ακόµη πιο αισιόδοξες, καθώς αναµένεται να φτάσει τα 4,3 δισ. δολ. µέχρι το 2034, µε ετήσιο ρυθµό ανάπτυξης 16% την επόµενη δεκαετία. Ένας από τους λόγους της αυξανοµένης ζήτησης µιας τέτοιου είδους πλατφόρµας συνδέεται άµεσα µε τον συνεχή αυξανόµενο αριθµό των ESG disclosure policies, τα οποία για την Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχονται το 2023 σε 1.225 από 614 το 2020, καθώς µε τη σειρά τους πολλαπλασιάζουν τον αριθµό των δεδοµένων που πρέπει να διαχειριστεί µια επιχείρηση. Αφού εντείνεται η πολυπλοκότητα στη διαχείριση ESG στρατηγικών, καθίσταται πλέον ακατόρθωτο για τις εταιρείες να αντεπεξέλθουν χωρίς κάποιο ψηφιακό εργαλείο σ’ αυτήν τη µεταβαλλόµενη διαδικασία.

Για το έτος 2024, λοιπόν, τα δεδοµένα δείχνουν ότι στην παγκόσµια αγορά η υιοθέτηση µιας πλατφόρµας ESG δεν είναι πλέον επιλογή, αλλά αναγκαιότητα για τις επιχειρήσεις που επιθυµούν να παραµείνουν ανταγωνιστικές και να διατηρήσουν την εµπιστοσύνη των επενδυτών και των καταναλωτών.

Καθοριστικοί παράγοντες επιλογής µιας ESG πλατφόρµας

Η επιλογή µιας πλατφόρµας ESG εξαρτάται από παράγοντες που αντανακλούν τις δυναµικές απαιτήσεις των προτύπων και των κανονισµών, που µεταβάλλουν στη συνέχεια µε ραγδαίο ρυθµό και τη διαδικασία που οφείλουν να ακολουθούν οι επιχειρήσεις. Ένα αποτελεσµατικό εργαλείο ESG διαχείρισης και αναφοράς πρέπει να υπερβαίνει την απλή εκτέλεση διαχειριστικών δραστηριοτήτων. Είναι άκρως απαραίτητο η πλατφόρµα να παρέχει συµβουλευτική δράση µε την άµεση διασύνδεσή της µε τους κανονισµούς και τα διεθνή πρότυπα, έτσι ώστε να ενηµερώνει αυτόµατα το περιεχόµενό της µε τις τελευταίες πληροφορίες, διασφαλίζοντας για τον χρήστη την έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρησή του, αλλά και την απρόσκοπτη συµµόρφωση και ακεραιότητα των αναφορών του.

Τέλος, η επιλογή µιας πλατφόρµας πρέπει να συνδέεται άµεσα µε την ευελιξία και την προσαρµοστικότητα της εταιρείας που την αναπτύσσει, η οποία πρέπει να είναι ανοιχτή στις ανάγκες των πελατών και να ενσωµατώνει νέες δυνατότητες και χαρακτηριστικά.

Η Υοdiwo αναπτύσσει συνεχώς νέα features και add-on modules για την EnGage, που δύνανται να καλύψουν τις απαιτήσεις κάθε sector. Οι επιχειρήσεις που εµπιστεύονται την EnGage έχουν την επιλογή να χτίσουν τη λύση που ταιριάζει επακριβώς στο προφίλ τους και στις ανάγκες τους. Παραδείγµατα modules που προσθέτουν αξία στο ESG διαχειριστικό εργαλείο EnGage αφορούν την εφαρµογή τεχνολογίας ΑΙ για τη δηµιουργία αναφορών, τον έλεγχο της ορθότητας των εισερχόµενων δεδοµένων και το forecasting των δεικτών απόδοσης.

Quick Tip  για Sustainable Leaders

Είτε η εταιρεία είναι υποχρεωµένη να παραδώσει ESG αναφορά είτε όχι, προτείνεται ως βέλτιστη πρακτική να επενδύσει σε µια πλατφόρµα ESG πριν προχωρήσει σε in-house λύσεις ή παρωχηµένες προσεγγίσεις. ∆ιαφαίνεται µε βεβαιότητα από τα δεδοµένα της αγοράς πως µακροπρόθεσµα θα προβεί αναγκαστικά στην απόκτηση µιας πλατφόρµας, έχοντας στο τέλος δαπανήσει αναποτελεσµατικά σηµαντικούς πόρους, θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο και τη βιωσιµότητα της εταιρείας.

Επενδύοντας σε µια σύγχρονη πλατφόρµα, οι εταιρείες διασφαλίζουν ότι θα µπορούν να ανταποκρίνονται στις αυξανόµενες απαιτήσεις των κανονισµών και να διαχειρίζονται αποτελεσµατικά τις υποχρεώσεις τους σε επίπεδο ESG.

Η διαφάνεια και η επικοινωνία των ESG πρωτοβουλιών και αποτελεσµάτων, τόσο εσωτερικά στους υπαλλήλους όσο και εξωτερικά σε επενδυτές, πελάτες και προµηθευτές, ενισχύει την εµπιστοσύνη και τη φήµη της εταιρείας.

Ποιο είναι το µέλλον  στη διαχείριση της βιωσιµότητας

Έχει παρέλθει η εποχή που αρκούσε µόνο η συµβουλευτική από εξειδικευµένο προσωπικό αντίστοιχων εταιρειών. Είναι σαφές ότι αποκλειστικά ο ανθρώπινος παράγοντας δεν µπορεί να αντεπεξέλθει στις αυξανόµενες απαιτήσεις των ESG κανονισµών, αντίθετα µπορεί να εµποδίσει τη µέγιστη απόδοση στους δείκτες βιωσιµότητας.

Έχει γεννηθεί και εδραιωθεί πλέον η ανάγκη για µια πιο ολοκληρωµένη και συστηµατική λύση, όπου η τεχνολογία παίζει κεντρικό ρόλο στην παρακολούθηση και την εφαρµογή των βέλτιστων πρακτικών. Η συνεχής εξέλιξη των ESG κανονισµών απαιτεί µια πιο δυναµική και ευέλικτη προσέγγιση, όπου η τεχνολογία και το ανθρώπινο expertise συνδυάζονται για να προσφέρουν βιώσιµες λύσεις. Το µέλλον της διαχείρισης βιωσιµότητας φαίνεται να κατευθύνεται προς την ανάπτυξη προηγµένων managed services µοντέλων πάνω σε τεχνολογίες.

Συµπέρασµα

Η υιοθέτηση µιας ισχυρής πλατφόρµας ESG ∆ιαχείρισης και Αναφοράς, όπως αυτή της EnGage, είναι κρίσιµη για τις επιχειρήσεις που επιδιώκουν να λειτουργούν µε βιωσιµότητα και υπευθυνότητα, καθώς και για τις επιχειρήσεις που εξειδικεύονται στην παροχή σχετικών υπηρεσιών προς τρίτους. Η τεχνολογία της Yodiwo προσφέρει την απαραίτητη υποστήριξη για να ξεπεραστούν οι προκλήσεις της παραδοσιακής αναφοράς, προσφέροντας αυτοµατοποίηση, ακρίβεια και διαφάνεια. Όραµα της εταιρείας είναι να παρέχει ένα προσιτό εργαλείο, όχι µόνο στις µεγάλες εταιρείες, αλλά ακόµα και στις µικρότερες που βλέπουν τη διαχείριση βιωσιµότητας ως προϋπόθεση για τη βελτίωση των µεγεθών τους παρά ως υποχρέωση.

Σε ποιους απευθύνεται

Η πλατφόρµα EnGage έχει ήδη υιοθετηθεί από µεγάλους εταιρικούς οµίλους στην Ελλάδα όπως οι FOURLIS και Metlen Energy & Metals (πρώην MYTILINEOS) και ήδη αξιολογείται από αντίστοιχους του εξωτερικού, εκτιµώντας, πέραν των προαναφερθέντων, τη δυνατότητα ενοποιηµένων ESG εκθέσεων από τους επιµέρους δείκτες των συνδεδεµένων επιχειρήσεών τους.Επίσης, εταιρείες µε εξειδίκευση στην παροχή συµβουλευτικών υπηρεσιών σε θέµατα βιωσιµότητας χρησιµοποιούν την EnGage για την αναβάθµιση των υπηρεσιών που παρέχουν σε µεσαίους και µεγάλους εταιρικούς τους πελάτες.

Τέλος, εταιρείες παροχής ολοκληρωµένων ψηφιακών συστηµάτων προς τρίτους συµπεριλαµβάνουν την EnGage στον κατάλογο προϊόντων και υπηρεσιών που παρέχουν για εταιρική διακυβέρνηση, παράλληλα µε υπάρχουσες «back office» λύσεις, όπως ERP, HRM, CRM, EnMA κ.ά.