Skip to main content

Χρηματιστήριο: Σε χαμηλό 9 μηνών η Ελλάκτωρ – Αρνητικό σερί 7 συνεδριάσεων

Κάτω των 700 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου εννέα μηνών υποχωρεί σήμερα η μετοχή της Ελλάκτωρ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία βρίσκεται σε σταθερά καθοδική πορεία μετά την πρόσφατη επιστροφή κεφαλαίου του 0,50 ευρώ/μετοχή.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο τίτλος της εισηγμένης εταιρείας περιορίζεται κατά 2% και αναδιπλώνεται στο 1,99 ευρώ, χάνοντας το όριο των 2 ευρώ για πρώτη φορά από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου.

Ο τζίρος των συναλλαγών είναι αρκετά υποτονικός, καθώς μέχρι στιγμής (2.30 το μεσημέρι) έχουν διακινηθεί μόλις 139.878 τεμάχια, συνολικής αξίας 279.224 ευρώ.

Επτά καθοδικές συνεδριάσεις

Από τις 22 Ιουλίου, όταν και ολοκληρώθηκε η αποκοπή του δικαιώματος στην επιβράβευση του 0,50 ευρώ, η μετοχή της Ελλάκτωρ μετρά επτά συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις.

Οι αθροιστικές απώλειες, μάλιστα, αγγίζουν το -23%, καθώς από τα 2,58 ευρώ έχει πλέον κατρακυλήσει στις παρυφές των 2 ευρώ. Εάν κάνουμε, δε, τη σύγκριση με τα υψηλά έτους των 2,8 ευρώ (15/2), τότε η κάμψη εκτοξεύεται στο -30%.

Όλα αυτά έχουν οδηγήσει τη μετοχή σε πτώση της τάξης του 20% από τις αρχές του έτους, κάτι βέβαια, το οποίο εξηγείται από τη γενναιόδωρη επιστροφή κεφαλαίου (μερισματική απόδοση 19%).

Υπενθυμίζεται ότι η αποκοπή του 0,50 ευρώ ήταν η πρώτη επιβράβευση προς τους μετόχους έπειτα από το 2011 και αποτέλεσε απόρροια της πώλησης μιας σειράς περιουσιακών στοιχείων, όπως της ΑΚΤΩΡ, της Anemos, του Smart Park και της Ηλέκτωρ.

Η επόμενη ημέρα

Το βασικό ερώτημα είναι, φυσικά, τι ακολουθεί εφεξής για την ιστορική εισηγμένη, η οποία αναζητά έναν νέο επιχειρηματικό προσανατολισμό, δεδομένου ότι έχει απολέσει το προφίλ της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Το μεγάλο ταμείο, εύλογα, μπορεί να διευκολύνει τη μετάβαση προς τη νέα εποχή, η οποία δεν αποκλείεται να αφορά τη δημιουργία μιας εταιρείας συμμετοχών (holdings), με επενδύσεις σε διάφορους κλάδους της οικονομίας.

Ας σημειωθεί, δε, ότι πρόσφατα η Ελλάκτωρ εξαγόρασε το εναπομείναν ποσοστό μετοχών της REDS, κάτι το οποίο οδήγησε σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση και οριστική διαγραφή της θυγατρικής από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου.

Λεμπιδάκης: Το πιστό… ραντεβού με το μέρισμα και το νοικοκυρεμένο ταμείο

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)