Skip to main content

Παπαντωνίου: Πώς έφτιαξε μια εταιρεία 100 εκατ. ευρώ – Το ράλι του +45% και η νέα σελίδα στο Χρηματιστήριο

Επί προσωπικού: Ο ιδρυτής και βασικός μέτοχος της Performance ετοιμάζεται για ένα νέο κεφάλαιο

Όταν το 1993 ξεκινούσε το φιλόδοξο εγχείρημά του στον κλάδο της πληροφορικής και της τεχνολογίας, δύσκολα φανταζόταν τη σημερινή ημέρα, κατά την οποία η εταιρεία του περνά το κατώφλι της Κύριας Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, έπειτα από μια παρουσία 16 ετών στην Εναλλακτική Αγορά.

Ο λόγος, φυσικά, για τον Δημήτρη Παπαντωνίου, ιδρυτή και βασικό μέτοχο της Performance Technologies A.E., ο οποίος τώρα καλείται να παίξει… μπάλα με τους μεγάλους «παίχτες» της αγοράς.

Από την Intel στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Δημήτρης Παπαντωνίου.

Έχοντας σπουδάσει σε Ελλάδα και ΗΠΑ, ο επιχειρηματίας ίδρυσε την εταιρεία το 1993, την οποία τέσσερα χρόνια αργότερα μετέτρεψε σε Α.Ε. Το πρώτο του μεγάλο deal ήρθε το 1999, όταν σφράγισε τη συνεργασία με την Intel (είχαν προηγηθεί οι συμφωνίες με τις VERITAS και Quantum).

Ακολούθησαν πολλές επιτυχίες και σημαντικά ορόσημα (συνεργασία με CNT, IBM, Οracle, HP, CISCO κ.α.), τα οποία εδραίωσαν την Performance στον χώρο και της επέτρεψαν να επεκταθεί και στο εξωτερικό, ιδρύοντας θυγατρικές σε Κύπρο και Βουλγαρία.

Σήμερα, η μετοχή της εταιρείας διαπραγματεύεται -για πρώτη φορά- στο ταμπλό της Κύριας Αγοράς, με τον Δημήτρη Παπαντωνίου να ετοιμάζεται για την επόμενη πίστα, έχοντας ως στόχο να διευρύνει το μερίδιο σ’ έναν κλάδο, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης, χάρη κυρίως στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Χρηματιστήριο – Πληροφορική: Ο μικρός «θησαυρός» των 312 εκατ. ευρώ

Εύρωστο ταμείο

Κι όλα αυτά, ενώ η Performance απολαμβάνει έναν απολύτως υγιή ισολογισμό, με ίδια κεφάλαια 23,9 εκατ. ευρώ και αρνητικό καθαρό δανεισμό 8,6 εκατ. ευρώ. Φυσικά, σ’ αυτό σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η συμβολή του διευθύνοντος συμβούλου, Διονύση Χιντζίδη.

Πέρυσι, η τελική γραμμή έγραψε κέρδη – ρεκόρ 4,7 εκατ. ευρώ, EBITDA 7,1 εκατ. ευρώ και κύκλο εργασιών 57,7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για νούμερα, τα οποία είναι πολλαπλάσια από τις επιδόσεις του 2008 (EBITDA 0,27 εκατ. ευρώ και τζίρος 11,7 εκατ. ευρώ), όταν και η εταιρεία εισήχθη στην ΕΝ.Α.

Αξία 100 εκατ. ευρώ

Όλα αυτά αποτυπώνονται εύγλωττα και στο Χρηματιστήριο, με το δημιούργημα του Δημήτρη Παπαντωνίου, ο οποίος ελέγχει τουλάχιστον το 43% του μετοχικού κεφαλαίου, να αποτιμάται από την αγορά στην τιμή των 100 εκατ. ευρώ.

Άλλωστε, μόνο μέσα στο 2024, η μετοχή έχει καταγράψει ένα εντυπωσιακό ράλι άνω του 45%, με τη μεταβολή από τον Οκτώβριο του 2023 να αγγίζει το +100%.

Λεμπιδάκης: Το πιστό… ραντεβού με το μέρισμα και το νοικοκυρεμένο ταμείο

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)