Skip to main content

ΙΟΝ: Νέο εργοστάσιο γκοφρέτας στην Άρτα

Η επένδυση θα απορροφήσει κεφάλαια 20 εκατ. ευρώ

Σε τροχιά ενδυνάμωσης βρίσκεται η ΙΟΝ, η οποία αποτελεί- μέχρι στιγμής- το πολυτιμότερο κομμάτι της Bespoke SGA Holdings και του ευρύτερου οράματος του Σπύρου Θεοδωρόπουλου για τη δημιουργία ενός ισχυρού ομίλου τροφίμων που θα ξεφύγει από τα ελληνικά σύνορα.

Η επόμενη μέρα της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας έχει ήδη αρχίσει καθώς όπως αναφέρει μιλώντας στην «Ν» ο κ. Θεοδωρόπουλος «έχει ξεκινήσει η

δημιουργία νέου εργοστασίου γκοφρέτας στην Άρτα, επένδυση η οποία θα απορροφήσει κεφάλαια ύψους 20 εκατ. ευρώ».

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον ίδιο,  η υφιστάμενη μονάδα στην Άρτα διατηρείται ενώ τόσο σε αυτήν όσο και στα άλλα δύο εργοστάσια της εταιρείας σε Νέο Φάληρο και Μαρκόπουλο υλοποιούνται κινήσεις εκσυγχρονισμού των υποδομών και του εξοπλισμού στα πρότυπα παραγωγής και οργάνωσης που επιβάλλονται από τις νέες συνθήκες.

Ενίσχυση των εξαγωγών

Στο επίκεντρο της στρατηγικής μετασχηματισμού της ΙΟΝ  βρίσκεται η εξωστρέφεια. Εξάλλου, οι επιδόσεις της σοκολατοβιομηχανίας στα διεθνή ράφια αναμένεται να συνδεθούν με το γενικότερο σχεδιασμό του ομίλου τροφίμων που αναπτύσσεται κάτω από τη σκέπη της Bespoke.

Σημειώνεται ότι πάνω το 41% του συνόλου των εξαγωγών αφορά σε αγορές προς στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ ισχυρή  εξαγωγική κίνηση καταγράφονται και στις αγορές της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Αλβανίας, των ΗΠΑ, της Λιβύης.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα θωρακισμένα μερίδια αγοράς σε εγχώριο επίπεδο καθιστά την ΙΟΝ  βασικό άξονα γύρω από τον οποίο μπορούν να «κουμπώσουν» συνέργειες με τις άλλες δραστηριότητες της Bespoke.

Δυναμική επιστροφή στην καραμέλα

Ταυτόχρονα «τρέχουν» οι σχεδιασμοί που αφορούν στην δυναμική «επιστροφή» της ΙΟΝ στην κατηγορία της καραμέλας, μετά την πρόσφατη απόκτηση του του 75%  της καραμελοποιίας Λάβδας.

Η ενίσχυση του χαρτοφυλακίου μέσα από την επαναφορά εμβληματικών σημάτων που διέθετε η ΙΟΝ μέχρι το 2016 στη κατηγορία της καραμέλας αλλά και τα νέα λανσαρίσματα που θα προωθηθούν θα λειτουργήσουν ως όχημα για την διεκδίκηση σημαντικού μεριδίου στην κατηγορία εντός και εκτός συνόρων. Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η αγορά της καραμέλας διεθνώς  αναμένεται να φθάσει τα 330,95 δισ. δολάρια έως το 2031. Στην εγχώρια αγορά, η ανάπτυξη της κατηγορίας βαίνει αυξανόμενη με τις πωλήσεις των καραμελών  εντός των αλυσίδων σούπερ μάρκετ- που δεν αποτελεί το κυρίαρχο κανάλι-  να καταγράφουν πέρυσι αύξηση 21,3% ξεπερνώντας σε αξία τα 40 εκατ. ευρώ.

Οι ανατιμήσεις σε κακάο και ζάχαρη

Το μοναδικό εμπόδιο που φέρεται να επιβραδύνει την αναπτυξιακή τροχιά της ΙΟΝ είναι τα συνεχιζόμενα ράλι που καταγράφουν τη τελευταία διετία οι τιμές σε κακάο και ζάχαρη που επηρεάζουν τους δείκτες κερδοφορίας της εταιρείας.

Όπως σημειώνει ο κ. Θεοδωρόπουλος « το 2023 υπήρξε σημαντική επιβάρυνση από τις τιμές στο κακάο και της ζάχαρης η οποία δυστυχώς διατηρείται και εφέτος. Όμως, φέτος θα είναι μια πολύ καλύτερη χρονιά στις επιδόσεις της ΙΟΝ τόσο σε όρους εσόδων όσο και δεικτών κερδοφορίας».

Σημειώνεται ότι κατά την περσινή χρήση, οι επιδόσεις της ΙΟΝ Α.Ε.- χωρίς τη δυναμική της Interion η οποία δεν περιλήφθηκε στο deal της εξαγοράς- μεταφράζονται σε κύκλο εργασιών 114,3 εκατ. ευρώ και προ φόρων κερδοφορία στα 7,4 εκατ. ευρώ.

Οι συνολικές υποχρεώσεων ανήλθαν σε 77,3 εκατ. ευρώ ενώ η καθαρή θέση της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 111 εκατ.ευρώ. Επισημαίνεται ότι οι επιδόσεις του 2023 δεν είναι συγκρίσιμες με το 2022 καθώς στην περσινή χρήση δεν περιλαμβάνεται η δραστηριότητά που σχετίζεται με την παραγωγή, διάθεση και διανομή προϊόντων σοκοπάστας (π.χ. «Nucrema», «Νoisette cream» κ.λπ.), το σύνολο της οποίας μεταβιβάστηκε στην εταιρεία Interion  που ανήκει στους παλιούς βασικούς μετόχους της ΙΟΝ  κ.κ. Κωνσταντίνα Κωτσιοπούλου, Βασίλειο Βυτογιάννη, Ευστάθιο Λοΐζο και Νικόλαο Καρκαζή και η παραγωγή της έχει μεταφερθεί στη Βουλγαρία.