Skip to main content

Κεντρική Μακεδονία: Μία προσφορά για το ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων

EUROKINISSI
Φωτογραφία αρχείου.

Η διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί σε 27 έτη, εκ των οποίων τα δύο πρώτα αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο

Με μία προσφορά, αυτή από την κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή – Τιτάν, θα προχωρήσει, εκτός απρόοπτου, η διαγωνιστική διαδικασία για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Κεντρικής Μακεδονίας, ΣΔΙΤ εκτιμώμενης αξίας 202 εκατ. ευρώ.

Αρχικά ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει η Μέτκα (Metlen), η Intrakat και οι κοινοπραξίες More – Άβαξ – Thalis και Ηλέκτωρ – Άκτωρ Παραχωρήσεις, οι οποίες εν τέλει δεν κατέθεσαν προσφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κάθε φορέας είχε τους δικούς τους λόγους, άσχετους με την όλη διαδικασία.

Ειδικότερα πρόκειται για το ΣΔΙΤ «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» με αναθέτουσα αρχή τον Περιφερειακό Σύνδεσμο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο της προτεινόμενης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η μεγαλύτερη υπό σχεδιασμό στη Βόρεια Ελλάδα.

Προφίλ μονάδας

Θα είναι δυναμικότητας 300.000 τόνων, θα κατασκευαστεί κοντά στη χωματερή Μαυροράχης και θα εξυπηρετεί 9 δήμους της δυτικής πλευράς του νομού Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου), το 60% του κεντρικού Δήμου Θεσσαλονίκης, το σύνολο των δήμων των νομών Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, καθώς και τον Δήμο Παιονίας Κιλκίς.

Η διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί σε 27 έτη, εκ των οποίων τα δύο πρώτα αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο.

Η αξία της σύμβασης αναλύεται σε 60 εκατ. ευρώ χρηματοδοτική συμβολή και 142,2 εκατ. ευρώ καθαρή παρούσα αξία πληρωμών διαθεσιμότητας. Οι πληρωμές διαθεσιμότητας θα είναι συνδεδεμένες με την ποσότητα των απορριμμάτων που θα διαχειρίζεται ο ΙΦΣ καθώς και με την τήρηση των κριτηρίων διαθεσιμότητας και των προδιαγραφών λειτουργίας.

Τα πιο σημαντικά οφέλη από τη λειτουργία της μονάδας, σύμφωνα με τον ΦΟΔΣΑ, είναι η δραστική μείωση του όγκου των προς διάθεση αποβλήτων και της επικινδυνότητας των προς διάθεση αποβλήτων, ο περιορισμός και η αποφυγή της πιθανότητα ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων και η εξάλειψη της ανάγκης για διαρκή αναζήτηση εκτάσεων υγειονομικής ταφής που συνεπάγονται και κοινωνικές αντιδράσεις.