Skip to main content

ΕΤΑΔ: Πώς η σπείρα υπαλλήλων αξιοποιούσε ακίνητα για λογαριασμό της – 400.000 ευρώ η ζημιά για το κράτος

Σπείρα λογιστών και εφοριακών

Ακόμη μία μεγάλη υπόθεση διαφθοράς σε υπηρεσία του Δημοσίου

Κέρδος, που μεταφράζεται σε διαφυγόντα έσοδα για το δημόσιο, ύψους τουλάχιστον 400 χιλ. ευρώ αποκόμισαν οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση διαφθοράς – δωροληψίας στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας.

Σε φακέλους και τσάντες, σε δημόσια θέα, οι δωροληψίες

Βάσει των όσων μέχρι σήμερα έχουν αποκαλυφθεί από την Αστυνομία δύο υπάλληλοι της ΕΤΑΔ επιφορτισμένοι με το αντικείμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων ιδιοκτησίας Δημοσίου λειτουργούσαν παράνομα αποκομίζοντας οικονομικό όφελος σε περιπτώσεις μίσθωσης ακινήτων (παράτυπες επεκτάσεις μισθώσεων κ.α.) ενώ για τα έτη 2022 και 2023 εντοπίστηκαν εκδηλώσεις, για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί τιμολόγια και δεν έχουν εισπραχθεί έσοδα.

Χαρακτηριστικό της δράσης τους είναι η λήψη χρηματικών ποσών από τους μισθωτές σε δημόσιους χώρους μέσα σε φακέλους και τσάντες.

Το γεγονός ότι κάτι δεν πάει καλά διαγνώστηκε εσωτερικά από την προηγούμενη διοίκηση της ΕΤΑΔ με επικεφαλής τον Παναγιώτη Μπαλωμένο, στη θέση του Εντεταλμένου Συμβούλου και εκτελών χρέη διευθύνοντος συμβούλου, χωρίς όμως να δοθεί  δημοσιότητα, ή να γίνει προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Η καταγγελία υπαλλήλου για ξυλοδαρμό

Ωστόσο, έγινε καταγγελία από 47χρονο υπάλληλο της ΕΤΑΔ ο οποίος εκτελεί καθήκοντα ως υπεύθυνος βραχυχρόνιων μισθώσεων, σύμφωνα με την οποία δέχθηκε επίθεση από άγνωστο δράστη στην αυλή της οικίας του, αρχές Ιουνίου 2024, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του. Ο παθών είχε ασχοληθεί με υποθέσεις μισθώσεων για τις οποίες είχαν παρουσιαστεί περιπτώσεις παρανομίας.

Έπειτα από την προανακριτική έρευνα, του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, διακριβώθηκε ότι στην υπόθεση εμπλέκονται δύο υπάλληλοι και ένας ήδη έγκλειστος σε φυλακή της χώρας και σε βάρος τους, σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, του νόμου για τα όπλα και της δωροληψίας υπαλλήλου.

Στο πλαίσιο της έρευνας αξιολογήθηκαν και αναλύθηκαν στοιχεία και δεδομένα που συλλέχθηκαν, από τα οποία προέκυψε ο αθέμιτος τρόπος δράσης σε θέματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων του δημοσίου.

Πραγματοποιήθηκε εσωτερικός έλεγχος σύμφωνα με τον οποίο εντοπίστηκε ανεπαρκής διαχείριση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αδυναμία πλήρους εφαρμογής της Διαγωνιστικής Διαδικασίας Ανοιχτού Τύπου.

Έλεγχοι ήδη από το 2023

Η ίδια η ΕΤΑΔ ισχυρίζεται ότι ξεκίνησε έλεγχος από πιστοποιημένους εξωτερικούς ελεγκτές και νομικά γραφεία προκειμένου να εντοπιστούν και κυρίως να τεκμηριωθούν οι περιπτώσεις στρεβλώσεων και ενδεχόμενων παράνομων πράξεων από τον Ιούνιο του 2023.

Η Εταιρία που διαχειρίζεται χιλιάδες ακίνητα του δημοσίου δεν αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του ελέγχου, ενώ η ανακοίνωση της Αστυνομίας σημειώνει με σαφήνεια ότι η υπόθεση αποκαλύφθηκε με αφορμή την καταγγελία του υπαλλήλου για την επίθεση που δέχθηκε και την οποία ο ίδιος συσχέτισε με τη διαφθορά που είχε καταγγείλει.

Αποτελεί άλλωστε συνήθη πρακτική των δημοσίων οργανισμών ακόμα και όταν οι διοικήσεις τους φτάνουν να διαπιστώνουν περιπτώσεις διαφθοράς να προσπαθούν να αποφύγουν τη δημοσιότητα, ενίοτε δε οι παρανομούντες συνεχίζουν να πληρώνονται κανονικά.

Τα διαφυγόντα κέρδη

Παράλληλα από την Αστυνομία διατάχθηκε και πραγματοποιήθηκε λόγω κακής διαχείρισης των ακινήτων εμπεριστατωμένος έλεγχος και από Ιδιωτική Εταιρεία, η οποία μεταξύ άλλων παρέχει και ελεγκτικές υπηρεσίες. Από την ανάλυση των αρχείων και από τον γενικότερο έλεγχο, προέκυψε μία λίστα από 34 συνολικά εκδηλώσεις, για τις οποίες εκτιμήθηκε η ύπαρξη διαφυγόντων κερδών, συνολικού ποσού 402.500 ευρώ.

Από τις έρευνες σε οικίες και σε άλλους χώρους μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 7.500 ευρώ, πληθώρα εγγράφων φορολογικών, αντιγράφων ιδιωτικών συμφωνητικών, δελτίων ταχυμεταφοράς, τιμολογίων κ.ά., τρία Ιδιωτικά Συμφωνητικά Παραχώρησης χώρου και μίσθωσης, 6 έγγραφα έγκρισης βραχυχρόνιας παραχώρησης χώρου, εκ των οποίων τα 3 άνευ αριθμού πρωτοκόλλου και κάμερα κλειστού κυκλώματος ασφαλείας.

«Κανένας συμβιβασμός»

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε σχετική του ανακοίνωση ανέφερε ότι «όσα βγαίνουν σήμερα στη δημοσιότητα, έρχονται λόγω και των συστηματικών προσπαθειών της σημερινής και της προηγούμενης διοίκησης της ΕΤΑΔ να μπει μια τάξη στην εταιρία» προσθέτοντας ότι δεν θα γίνει «κανένας συμβιβασμός με φαινόμενα σαν και αυτά που σήμερα αποκαλύπτονται. Είναι συνειδησιακό μας καθήκον».

Σύμφωνα με τη διοίκηση της (έχει τοποθετηθεί διευθύνουσα σύμβουλος η Ηρώ Χατζηγεωργίου) η ΕΤΑΔ έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου προκειμένου να ελεγχθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για περιπτώσεις υπεξαίρεσης, απιστίας, εκβίασης και απάτης και είναι σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές.