Skip to main content

Λεμπιδάκης: Το πιστό… ραντεβού με το μέρισμα και το νοικοκυρεμένο ταμείο

Οι εγκαταστάσεις της Πλαστικά Κρήτης

Επί προσωπικού: Τα αδέρφια Λεμπιδάκη ελέγχουν το 50% του μετοχικού κεφαλαίου

Πιστή στο ραντεβού με τους μετόχους της Πλαστικά Κρήτης δηλώνει και φέτος η οικογένεια Λεμπιδάκη, η οποία την επόμενη εβδομάδα -συγκεκριμένα στις 8 Αυγούστου- θα μοιράσει ακόμα ένα μέρισμα (0,50 ευρώ/μετοχή), δίνοντας συνέχεια στο μεγάλο σερί των επιβραβεύσεων (αν λάβουμε υπόψη και τις επιστροφές κεφαλαίου), το οποίο τρέχει εδώ και δύο δεκαετίες (με εξαίρεση μόνο το 2017).

Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης είχε πέσει θύμα απαγωγής το 2017

Τα δύο αδέρφια, Μανώλης και Μιχάλης, οι οποίοι ασκούν τη διοίκηση της κρητικής εταιρείας από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, φυσικά, συγκαταλέγονται στους βασικούς ωφελημένους της σταθερής μερισματικής πολιτικής, δεδομένου ότι από κοινού ελέγχουν το 50% του μετοχικού κεφαλαίου.

Οι στόχοι για το 2024

Και μπορεί η μετοχή της εταιρείας, η οποία διαπραγματεύεται στη Λεωφόρο Αθηνών από το 1999, να απέχει περίπου 20% από τα ιστορικά υψηλά του 2021 (18,9 ευρώ), έχοντας χάσει ένα μεγάλο μέρος από το χρηματιστηριακό «πάρτι» της τελευταίας τριετίας, αλλά είναι σαφές ότι οι δύο κρητικοί επιχειρηματίες προσβλέπουν σε μια ανοδική οικονομική τροχιά, παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις.

Για φέτος, συγκεκριμένα, Μανώλης και Μιχάλης Λεμπιδάκης, οι οποίοι έχουν παραλάβει τα ηνία από τον πατέρα τους και ιδρυτή της εταιρείας, Γιάννη Λεμπιδάκη, «ποντάρουν» σε βελτίωση του όγκου πωλήσεων και της κερδοφορίας κατά 7% έως 10% σε σχέση με το 2023, χάρη κυρίως στην πλήρη επαναλειτουργία των εργοστασίων στην Κίνα. Την ίδια στιγμή, η διοίκηση «τρέχει» επενδύσεις 12 εκατ. ευρώ για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας σε Πολωνία, Ρουμανία και Ελλάδα.

Παγκόσμιο αποτύπωμα

Μην ξεχνάμε ότι η Πλαστικά Κρήτης, η οποία ξεκίνησε την πορεία της τη δεκαετία του ’70, σήμερα διαθέτει 10 εργοστάσια σε επτά χώρες, απασχολεί περισσότερους από 1.100 εργαζόμενους, έχει πωλήσεις 371 εκατ. ευρώ (στοιχεία του 2023) σε 90 διαφορετικές αγορές σε όλο τον κόσμο και παράγει καθαρά κέρδη 42 εκατ. ευρώ (στοιχεία του 2023).

Δεν είναι τυχαίο ότι η κεφαλαιοποίησή της εταιρείας, η οποία συγκαταλέγεται στο top-10 της Ευρώπης στον τομέα των αγροτικών φύλλων και γεωμεμβρανών, καθώς και στο top-7 στον τομέα των masterbatches, ξεπερνά τα 420 εκατ. ευρώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την οικογένεια Λεμπιδάκη να διατηρεί ένα νοικοκυρεμένο ταμείο, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα υπερκαλύπτουν τον δανεισμό.

Το περιθώριο ανόδου

Εάν μάλιστα, υπήρχε μια καλύτερη εμπορευσιμότητα στη μετοχή, είναι πιθανό η αξία του Ομίλου να βρισκόταν σε ακόμα υψηλότερα σημεία, δεδομένου ότι τα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης θεωρούνται αρκετά ελκυστικά (10x ο δείκτης πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E και 1,07x o δείκτης λογιστικής αξίας P/BV).

Χρηματιστήριο: Το μέρισμα «ρίχνει» κατά 4% την Εθνική

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)