Skip to main content

Χρηματιστήριο: Το μέρισμα «ρίχνει» κατά 4% την Εθνική

Πηγή φωτ. Εθνική Τράπεζα

Οι χειρότερες ημερήσιες απώλειες από τον Σεπτέμβριο

Στο επίκεντρο εύλογων πιέσεων βρίσκεται σήμερα η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η αποκοπή του δικαιώματος στο φετινό μέρισμα ευνοεί τις εντολές πώλησης εκ μέρους των επενδυτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τίτλος της εισηγμένης διολισθαίνει κατά σχεδόν 4% στη σημερινή συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να αναδιπλώνεται στα 8,1 ευρώ και στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 17 Ιουλίου.

Την ίδια ώρα, οι σημερινές απώλειες αποδεικνύονται οι εντονότερες από τις 19 Σεπτεμβρίου του 2023, όταν η μετοχή είχε απολέσει το 5,2% της αξίας της.

Το θετικό είναι, πάντως, ότι οι ρευστοποιήσεις συνοδεύονται από έναν ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο, καθώς μέχρι στιγμής η αξία των συναλλαγών δεν ξεπερνά το 1,3 εκατ. ευρώ, με μόλις 156.318 τεμάχια να έχουν αλλάξει χέρια.

Μέρισμα και 6μηνο

Η έντονη πτώση, όπως προαναφέρθηκε, αποδίδεται στην αποκοπή του δικαιώματος στο μέρισμα του 0,36 ευρώ/μετοχή, το οποίο αθροίζεται στα 332 εκατ. ευρώ (μικτό ποσό).

Χρηματιστήριο: Εβδομάδα… τραπεζών πριν τις διακοπές του Αυγούστου

Η καταβολή των χρημάτων -η πρώτη έπειτα από 16 ολόκληρα χρόνια- θα ακολουθήσει στις 2 Αυγούστου, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των τραπεζικών επιβραβεύσεων για τη χρήση του 2023.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη (1/8) θα προηγηθεί η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου 2024.

Ράλι 34% στο 2024

Από τις αρχές του έτους, χωρίς να λάβουμε υπόψη τη σημερινή συνεδρίαση, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας «τρέχει» ένα ράλι της τάξης του 34%, καθώς μόνο στο τελευταίο 30ήμερο τα κέρδη ξεπερνούν το +10%.

Αυτήν την στιγμή, η μέση τιμή – στόχος των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία του investing, υπολογίζεται στα 9,4 ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σ’ ένα επιπλέον περιθώριο ανόδου της τάξης του 16%.

H σημερινή κεφαλαιοποίηση των 7,5 δισ. ευρώ, η οποία προσεγγίζει τα υψηλά 8ετίας, αντανακλά δείκτη πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E στο 6,3x και δείκτη λογιστικής αξίας P/BV στο 0,93x.

Το ενδιαφέρον στο ΤΧΣ

Το ενδιαφέρον για την τράπεζα πρόκειται να αναθερμανθεί μετά το τέλος του καλοκαιριού, όταν και αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις για την διάθεση του εναπομείναντος ποσοστού του ελληνικού δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά το επιτυχημένο placement του Νοεμβρίου, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξακολουθεί να διατηρεί το 18% του μετοχικού κεφαλαίου, το οποίο έως το τέλος του 2025 -εκτός απροόπτου- θα έχει επιστρέψει στα χέρια των ιδιωτών.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)