Skip to main content

Eldorado Gold: Εντός του χρονοδιαγράμματος για τους στόχους του 2024

Πηγή φωτ: ΙΝΤΙΜΕ
Φωτογραφία αρχείου

Στα 144,4 εκατ. δολ. η χρηματοδότηση του έργου των Σκουριών στο Α’ εξάμηνο 2024

Στη λειτουργική αποδοτικότητα και στην παραγωγικότητα, στοιχεία που ευνοούν την ισχυρότερη παραγωγή και το βελτιωμένο μοναδιαίο κόστος εστιάζει η διοίκηση της Eldorado Gold για το υπόλοιπο του 2024.

Ειδικότερα στην Ελλάδα και στο έργο των Σκουριών, το κεφάλαιο ανάπτυξης που επενδύθηκε ανήλθε συνολικά σε 91,9 εκατ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2024 και σε 144,4 εκατ. δολ. κατά τη διάρκεια του εξαμήνου που έληξε στις 30 Ιουνίου 2024. Στις 30 Ιουνίου 2024, το κεφάλαιο ανάπτυξης που επενδύθηκε υπέρ του συνολικού κατ’ εκτίμηση κεφαλαίου των 920 εκατ. δολ. ανήλθε συνολικά σε 329 εκατ. δολ.

Το 2024, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 375 και 425 εκατ. δολ.

Αναμένονται υψηλότερες δαπάνες εντός του δεύτερου εξαμήνου καθώς κλιμακώνεται η εγκατάσταση του εργολάβου και ανοίγουν πολλά μέτωπα εργασίας. Η τρέχουσα φάση 2 του έργου είχε ολοκληρωθεί κατά 49% και το έργο στο σύνολό του είχε ολοκληρωθεί κατά 76%, εφόσον συμπεριληφθεί η πρώτη φάση κατασκευής.

Ο λεπτομερής μηχανολογικός σχεδιασμός, από την επανέναρξη του έργου, είχε ολοκληρωθεί κατά 72% και οι προμήθειες έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί.

Η κατασκευή αρκετών κτιρίων εκτός μονάδων κατεργασίας μεταλλεύματος ξεκίνησε στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2024. Επίσης, οι εργασίες εξελίσσονται σε σχέση με την υπόγεια ανάπτυξη για να υποστηρίξουν τις εξορύξεις για τα μέτωπα δοκιμών το 2025.

Παράλληλα με την ομάδα επιχειρησιακής ετοιμότητας, στις 30 Ιουνίου 2024, στο εργοτάξιο απασχολούνταν περίπου 841 άτομα, αριθμός που προβλέπεται να αυξηθεί στα 1.300 κατά τη διάρκεια του 2024.

Όπως δήλωσε ο George Burns, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων το Α’εξάμηνο 2024 «Σε επιχειρησιακό επίπεδο, το δεύτερο τρίμηνο ευθυγραμμίστηκε με τους στόχους, χάρη στην υψηλότερη περιεκτικότητα στα μεταλλεία των Kışladağ, Lamaque και Efemçukuru. Στην Ολυμπιάδα, καθώς εξελίσσονταν οι διαπραγματεύσεις για νέα συλλογική σύμβαση εργασίας στη διάρκεια του τριμήνου, σημειώνονταν διακοπές εργασίας κατά διαστήματα από το εργατικό δυναμικό, οι οποίες είχαν μικρό αντίκτυπο στην παραγωγή. Είμαστε σίγουροι ότι θα καταλήξουμε σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία ανάμεσα στην Εταιρεία και τα συνδικαλιστικά σωματεία εργαζομένων, αποδεικνύοντας τη δέσμευσή μας για αμοιβαίο σεβασμό και συνεργασία προκειμένου να στηρίξουμε την Ολυμπιάδα και να εξελιχθεί μακροπρόθεσμα σε κερδοφόρα δραστηριότητα».

Αναφορικά με τον απολογισμό βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας ο κ.Burns τόνισε πως «ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος επαληθεύσεων της συμμόρφωσης με τα πρωτόκολλα TSM σε όλα τα μεταλλεία της Eldorado, οι οποίες ξεκίνησαν από το συγκρότημα Lamaque το 2022 και τα μεταλλεία Κασσάνδρας στην Ελλάδα το 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Eldorado έλαβε AAA, την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία, για τη διαχείριση τελμάτων σε όλες τις παγκόσμιες δραστηριότητές μας με εγκαταστάσεις τελμάτων».

Τα έσοδα της Εldorado Gold ανήλθαν στα 297,1 εκατ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2024, δηλαδή αύξηση 30% από 229,0 εκατ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2023, και στο εξάμηνο τα 555,1 εκατ. δολ. κυρίως λόγω της υψηλότερης μέσης επιτευχθείσας τιμής χρυσού και των υψηλότερων όγκων πωλήσεων.

Οι Καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές συνεχιζόμενες δραστηριότητες έφτασαν στα 112,2 εκατ. δολ. σε σύγκριση με 75,3 εκατ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2023, και στο εξάμηνο τα 207,5 εκατ. δολ., πρωτίστως λόγω των υψηλότερων εσόδων, τα οποία αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τους υψηλότερους καταβληθέντες φόρους εισοδήματος.

Οι Ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες πριν από τις μεταβολές κεφαλαίου κίνησης έφτασαν τα 132,2 εκατ. δολ. σε σύγκριση με 82,4 εκατ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2023, και στο εξάμηνο τα 240,5 εκατ. δολ. πρωτίστως λόγω των υψηλότερων εσόδων, τα οποία αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τους υψηλότερους καταβληθέντες φόρους εισοδήματος.

Η εταιρεία εμφάνισε αύξηση στα ταμειακά διαθέσιμα που αποδίδεται στις ισχυρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες σε συνδυασμό με την προγραμματισμένη εκταμίευση από τη Χρηματοδότηση Έργου των Σκουριών, οι οποίες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τις σημαντικές επενδυτικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα στις Σκουριές.

Τα Καθαρά κέρδη αποδοτέα στους μετόχους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν στα 56,4 εκατ. δολ. ή 0,28 δολ. ανά μετοχή, σε σύγκριση με 1,5 εκατ. δολ. ή 0,01 δολ. ανά μετοχή το δεύτερο τρίμηνο του 2023, αύξηση που οφείλεται στα υψηλότερα έσοδα και στο εξάμηνο στα 96,1 εκατ. δολ.