Skip to main content

Αύξηση πωλήσεων 8,7% η Μπάρμπα Στάθης το 2023

Μερίδιο άνω του 54% στα κατεψυγμένα λαχανικά

Η σπουδαιότητα του asset του ομίλου Μπαρμπα Στάθης στον μητρικό όμιλο Vivartia επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά, με τις επιδόσεις του 2023 να διατηρούν ανοδική τροχιά. Εξίσου θετικές είναι οι προβλέψεις της διοίκησης και για την φετινή χρήση.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομικής έκθεσης, σε ενοποιημένο επίπεδο, οι πωλήσεις το 2023 συνέχισαν την ανοδική πορεία των προηγούμενων ετών, επιταχύνοντας την ανάπτυξή τους με αύξηση κατά 8,7%, σε σχέση με το 2022 ανερχόμενες σε 223,3 εκατ.ευρώ.

Όλοι οι λειτουργικοί τομείς του ομίλου Μπαρμπα Στάθης κατέγραψαν αύξηση στις πωλήσεις με ανάπτυξη που ήταν για τα καταψυγμένα λαχανικά 3,7%, για τις καταψυγμένες ζύμες 12,0% και για τις φρέσκες σαλάτες 2,3%.

Κυριαρχία στα κατεψυγμένα λαχανικά – Πού αυξήθηκε το μερίδιο

Στα κατεψυγμένα λαχανικά ο όμιλος κράτησε το ηγετικό του μερίδιο σε αξία 54,4% και σε όγκο 41,3%. Στις κατεψυγμένες ζύμες το μερίδιο αυξήθηκε στο 18,1% σε αξία και 14,5% σε όγκο και στις φρέσκες σαλάτες καταγράφηκε αύξηση μεριδίου στο 11,6% σε όγκο και διατήρηση μεριδίου 12,6% σε αξία.

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν οι εξαγωγές κατά 18,2% και πλέον αντιπροσωπεύουν το 32,9% των πωλήσεων. Σημειώνεται ότι ο όμιλος έχει παρουσία σε περισσότερες από 46 αγορές.

Άλμα στα κέρδη

Σε όρους κερδοφορίας, τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 17,3% στα 65,1 εκατ. ευρώ και το μικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε σε 29,2% έναντι 27,0% το 2022 παρουσιάζοντας αύξηση εξαιτίας της σημαντικής αύξησης των πωλήσεων ζυμών εξωτερικού.

To EBITDA ανήλθε σε 33,4 εκατ.ευρώ καταγράφοντας αύξηση 16,4% σε σχέση με το 2022. Τα κέρδη προ φόρων, διαμορφώθηκαν σε 18,7 εκατ. ευρώ έναντι 17,1 εκατ.ευρώ το 2022 παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 9,5%, ως αποτέλεσμα της αύξησης των καταψυγμένων ζυμών, κυρίως λόγω των εξαγωγών.

Ταυτόχρονα, ο συνολικός δανεισμός του ομίλου μειώθηκε κατά 2,5% στα 124,8 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της αποπληρωμής τμήματος του τραπεζικού δανεισμού.

Επενδύσεις και εξαγορές του 2023

Κατά τη περσινή χρονιά συνεχίστηκε το επενδυτικό πλάνο του ομίλου για την επέκταση των παραγωγικών του υποδομών και τη βελτιστοποίηση της παραγωγικής του διαδικασίας, πραγματοποιώντας επενδύσεις 10,3 εκατ. ευρώ που εντάσσονται στο πλαίσιο του τετραετούς σχεδιασμού (2020-2024) ύψους 58 εκατ.ευρώ  περίπου, εκ των οποίων επενδύσεις ύψους 23 εκατ.ευρώ  έχουν ενταχθεί σε επιδοτούμενα αναπτυξιακά προγράμματα του Ελληνικού Δημοσίου, των οποίων η επιδότηση είναι είτε σε μορφή φορολογικών κινήτρων είτε σε μετρητά.

Σε επίπεδο μερισμάτων εντός του 2023 έγινε διανομή 1,875 εκατ. ευρώ. Για τη χρήση του 2023 το Διοικητικό Συμβούλιο δεν θα προτείνει διανομή μερίσματος.

Σημειώνεται ότι κατά τη περσινή χρονιά ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Χαλβατζής Μακεδονική ενώ παράλληλα ολοκληρώθηκε η συγχώνευση των δύο εταιρειών ζυμών, με απορρόφηση της ΑΛΕΣΙΣ ΑΒΕΕ από την Μ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΑΒΕΕ.

Οι στόχοι για την εφετινή χρονιά

Σχετικά με την φετινή χρονιά ο όμιλος προβλέπει περαιτέρω αύξηση των πωλήσεων και της λειτουργικής του κερδοφορίας, μέσω της υλοποίησης του μεσο-μακροπρόθεσμου στρατηγικού του σχεδίου, με βασικούς άξονες:  την διατήρηση και ενδυνάμωση της ηγετικής θέσης όλων των τομέων δραστηριοποίησης στην Ελλάδα, την  επιτάχυνση της ανάπτυξης πωλήσεων της Μακεδονικής-Χαλβατζής ΑΒΕΕ και αξιοποίησης των συνεργειών στο δίκτυο διανομής, logistics, προμηθειών, έρευνας και ανάπτυξης, την περαιτέρω ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότητας ,  την βελτιστοποίηση της παρουσίας των προϊόντων σε όλο το λιανεμπόριο, τον εξορθολογισμό και βελτιστοποίηση του λειτουργικού μοντέλου, την διατήρηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων του πρωτογενούς τομέα και τη συνέχιση του ευρύτατου πλάνου δράσεων σε θέματα κυκλικής οικονομίας και ESG.