Tα διοικητικά συμβούλια της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας ενέκριναν το σχέδιο σύμβασης για τη συγχώνευση με απορρόφηση της Παγκρήτιας Τράπεζα από την Attica Bank.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Attica Bank, η συγχώνευση θα γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 6-21, 30-34 του ν. 4601/2019, τις διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 2515/1997, τις εφαρμοστέες διατάξεις του ν. 4548/2018, όπως ισχύουν, και την από 18.07.2024 συμφωνία μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Thrivest Holding Ltd αναφορικά, μεταξύ άλλων, και με τη συγχώνευση, όπως αυτή κυρώθηκε με νόμο.
Η συγχώνευση θα γίνει με λογιστική ενοποίηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των υπό συγχώνευση εταιρειών και, ειδικότερα, με εισφορά των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της Παγκρήτιας Τράπεζας στην Attica Bank, όπως αυτά εμφανίζονται στον ισολογισμό μετασχηματισμού της Παγκρήτιας Τράπεζας με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2023 και όπως θα έχουν διαμορφωθεί μέχρι την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.
Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής είναι 0,0292156343836978 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της Attica Bank για κάθε μία κοινή ονομαστική μετοχή της Παγκρήτιας Τράπεζας, ενώ οι μέτοχοι της Attica Bank θα διατηρήσουν και μετά τη συγχώνευση τον ίδιο αριθμό των μετοχών που κατείχαν πριν τη συγχώνευση.
Τα παραπάνω, σύμφωνα με την Attica Bank, τελούν υπό τις αιρέσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης του Σχεδίου Συμβάσεως Συγχώνευσης από τις Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων των συγχωνευόμενων εταιρειών καθώς και της λήψης όλων των απαιτούμενων σύμφωνα με το νόμο αδειών και εγκρίσεων των αρμοδίων αρχών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία.
Εκ μέρους της Attica Bank, η εταιρεία UBS Europe SE ενεργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και η δικηγορική εταιρία Ποταμίτης-Βεκρής, ως νομικός σύμβουλος, για τους σκοπούς της συγχώνευσης, και η ελεγκτική εταιρεία «PRICEWATERHOUSECOOPERS Α.Ε» ως εμπειρογνώμονας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Η Attica Bank σημειώνει ότι το επενδυτικό κοινό θα ενημερώνεται από την Τράπεζα για την εξέλιξη της διαδικασίας συγχώνευσης.
Βουλή: Εγκρίθηκε με τις ψήφους Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ η συμφωνία συγχώνευσης
Το βράδυ της Πέμπτης, εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Βουλής επί της Αρχής και στο σύνολό του, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Κύρωση της από 18.7.2024 Σύμβασης Συγχώνευσης και Επένδυσης μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία THRIVEST HOLDING LTD», για τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα.
Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Καταψήφισαν επί της Αρχής και στο σύνολο του νομοσχεδίου όλα τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Κ. Χατζηδάκης: Υπάρχει άραγε υπουργός Οικονομικών που να απέρριπτε αυτή τη συμφωνία;
Το ερώτημα αν θα υπήρχε υπουργός Οικονομικών που να απέρριπτε τη συμφωνία για συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα έθεσε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση της σχετικής σύμβασης.
«Έχουμε μια συμφωνία για την οποία ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προειδοποιεί ότι αν δεν προχωρούσε θα υπήρχαν δραματικές συνέπειες για τους καταθέτες, το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία. Έχουμε μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες που διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει άλλος ενδιαφερόμενος επενδυτής. Και έχουμε επίσης όλους τους φορείς που ασχολούνται με το θέμα, οι οποίοι στην Επιτροπή της Βουλής τάχθηκαν υπέρ της συμφωνίας. Διερωτώμαι αν θα υπήρχε κάποιος υπουργός Οικονομικών που θα απέρριπτε αυτή τη συμφωνία» ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.
Ο κ. Χατζηδάκης κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής το σύνολο των επίσημων εγγράφων που σχετίζονται με τη συναλλαγή και συγκεκριμένα:
- Την επιστολή του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα της 16ης Ιουλίου 2024 προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στην οποία παρουσιάζει το κεφαλαιακό έλλειμμα των δύο τραπεζών, ενώ προειδοποιεί για τις συνέπειες για τους καταθέτες (που περιλαμβάνουν μέχρι και «κούρεμα» καταθέσεων), το τραπεζικό σύστημα (μαζική απόσυρση καταθέσεων, κατάρρευση των πιο ευάλωτων τραπεζών) και την οικονομία αν δεν προχωρούσε η συμφωνία.
- Την έκθεση διερεύνησης πιθανού επενδυτικού ενδιαφέροντος με τους ίδιους ή καλύτερους όρους που έκανε η JP Morgan ύστερα από εντολή του ΤΧΣ, από την οποία προέκυψε ότι δεν υπήρχε άλλος ενδιαφερόμενος.
- Τις εκθέσεις δύο ανεξάρτητων χρηματοοικονομικών συμβούλων (ΕΥ και JP Morgan) που κατά τον νόμο πρέπει να έχει το ΤΧΣ.
- Την επιστολή γνώμης από την Rothschild (δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία αλλά τη ζήτησε το ΤΧΣ) σύμφωνα με την οποία η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι η κατάλληλη με βάση τις διεθνείς πρακτικές σε αντίστοιχες συναλλαγές.
- Το πρακτικό της συνεδρίασης του ΔΣ του ΤΧΣ στις 18-7-2024 για την έγκριση της συμμετοχής του Ταμείου στη συναλλαγή.
«Όλα με διαφάνεια, όλα είναι στη διάθεσή σας», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Επομένως, τι θα κάνατε στη θέση μου; Με όλα αυτά τα στοιχεία, αν εγώ ή οποιοσδήποτε υπουργός Οικονομικών υιοθετούσε αυτήν την επιπόλαια κριτική που ακούστηκε σήμερα, τότε θα μπορούσε να κατηγορηθεί για απιστία. Σας εύχομαι να χειριστείτε κάποτε μια αντίστοιχη κατάσταση και να απορρίψετε τη λύση. Για να δούμε τι θα συνέβαινε τότε στα κόμματά σας αλλά και κυρίως στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία».