Skip to main content

Νέα εποχή για Ακτή και Κάμπινγκ Αγίας Τριάδας

Επιλέξιμος επενδυτής η Matenisa Trading Co.Ltd, συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη

Σε νέα εποχή εισέρχεται η ιστορική και εξαιρετικά δημοφιλής στο παρελθόν περιοχή Ακτή και Κάμπινγκ Αγίας Τριάδας Θεσσαλονίκης, με την ανάδειξη της εταιρείας Matenisa Trading Co.Ltd., συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη, ως επιλέξιμου επενδυτή στον σχετικό διεθνή διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, έναντι τελικού τιμήματος 19,5 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί καταρχάς ότι η εν λόγω τελική προσφορά, ύψους 19,5 εκατ. ευρώ, είναι αυξημένη κατά 140,7% σε σχέση με την αρχική -υψηλότερη τότε- προσφορά ύψους 8,1 εκατ. ευρώ, η οποία αποτέλεσε την τιμή εκκίνησης της ηλεκτρονικής δημοπρασίας που προηγήθηκε στις 23 Ιουλίου για την υποβολή βελτιωμένων προσφορών από τα τρία επενδυτικά σχήματα (Matenisa Trading Co.Ltd., Innovation and Development M.A.E. και Αντώνιος Υάκινθος), τα οποία είχαν υποβάλει προσφορές στις 13 Ιουνίου 2024 για την αξιοποίηση του ακινήτου. Γεγονός που καταδεικνύει την πρόθεση της Matenisa να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην περιοχή και να την καταστήσει πόλο ποιοτικής τουριστικής ανάπτυξης.

50.000 τ.μ. στους πολίτες και σχολική μονάδα

Η αξιοποίηση του ακινήτου θα συμβάλει στην ανάδειξη του παραλιακού μετώπου, ενώ θα έχει πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία, καθώς περίπου 50.000 τ.μ. θα αποδοθούν στους πολίτες και τους επισκέπτες του Δήμου Θερμαϊκού, ενώ στο ακίνητο προβλέπεται, επίσης, η ανέγερση σχολικής μονάδας (4.000 τ.μ.).

Οι παρεμβάσεις αυτές, σε συνδυασμό με την οριοθετημένη δασική περιοχή, περίπου 23.000 τ.μ., δημιουργούν σημαντικές προοπτικές αναβάθμισης του δημόσιου χώρου στην περιοχή προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Το εν λόγω ακίνητο είναι συνολικής έκτασης 161.456,84 τ.μ. και σύμφωνα με το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΔΑ) που έχει εκπονηθεί, ο γενικός χωρικός προορισμός του ορίζεται ως «μικτή χρήση» και εξειδικεύεται κατά ζώνες στην ανάπτυξη χρήσεων «Παραθεριστικού – Τουριστικού Χωριού» και «Τουρισμού – Αναψυχής».

Παραλιακό μέτωπο 600 μέτρων

Έχει εκτεταμένο αμμώδες παραλιακό μέτωπο, μήκους περίπου 600 μ., και πυκνή και εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς δενδροφύτευση στο χερσαίο τμήμα του. Εντός της έκτασης υφίστανται παλαιές και εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις, υποδομές και διαμορφώσεις camping.

Η ευρύτερη περιοχή του ακινήτου, λόγω της εγγύτητάς της με τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και της εύκολης προσβασιμότητάς της, προσελκύει επισκέπτες από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, έχει άνετη οδική πρόσβαση από τον άξονα Θεσσαλονίκης – Νέας Μηχανιώνας επί του οποίου διαθέτει μέτωπο 320 μ., ενώ απέχει μόλις 24 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, 14 χλμ. από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και 60 χλμ. από τις παραλίες της Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

Αγαπημένος προορισμός

Η αναβίωση, αναβάθμιση και τουριστική αξιοποίηση των ιδιαίτερα δημοφιλών στο παρελθόν -ιδιαίτερα στις δεκαετίες του 1960 και 1970- Ακτής και Κάμπινγκ Αγίας Τριάδας στον Δήμο Θερμαϊκού αποτελούσε πολύχρονο αίτημα της πόλης και των κατοίκων της, ενώ η Αγία Τριάδα τα τελευταία χρόνια αποτελεί και πάλι αγαπημένο προορισμό πολλών Θεσσαλονικέων στις σύντομες αποδράσεις τους εκτός των τειχών για καφέ-ποτό και φαγητό.

Χαρακτηριστική της απήχησης που είχε στο παρελθόν η περιοχή της Πλαζ και του Κάμπινγκ Αγίας Τριάδας είναι η επιλογή τους για το γύρισμα της ιδιαίτερα δημοφιλούς κινηματογραφικής ταινίας «Κάτι να καίει» του 1964, με μια πλειάδα από τους πιο δημοφιλείς ηθοποιούς που μεσουρανούσαν τότε στην ελληνική show biz (Ντίνος Ηλιόπουλος, Ρένα Βλαχοπούλου, Μάρθα Καραγιάννη, Χλόη Λιάσκου, Έλενα Ναθαναήλ και Κώστας Βουτσάς).

Η διαδικασία

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, μετά την προσκόμιση της Εγγυητικής Επιστολής και των δικαιολογητικών που προβλέπονται στην Πρόσκληση Υποβολής Προσφορών από τον Επιλέξιμο Επενδυτή, θα γίνει η ανακήρυξη Πλειοδότη και θα ακολουθήσει ο προβλεπόμενος προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η ηλεκτρονική δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας SAP Ariba Sourcing, την οποία διαχειρίζεται η Eurobank Holdings.

Συμπεριλαμβανομένου του ακινήτου «Ακτή και Camping Αγίας Τριάδας», το ΤΑΙΠΕΔ έχει αξιοποιήσει συνολικά 98 ακίνητα, με μεμονωμένους διαγωνισμούς και με τις μεθόδους της ηλεκτρονικής δημοπρασίας (E-Auction) και της πώλησης και επαναμίσθωσης (sale and leaseback).