Skip to main content

Ικτίνος και Nordia: Ενημέρωση στον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών για την υπόγεια εξόρυξη

Στην ευρύτατη ενημέρωση από τα στελέχη των εταιρειών της ΙΚΤΙΝΟΣ και της NORDIA αναδείχθηκαν οι εφαρμογές καινοτόμων τεχνολογιών στην υπόγεια εξόρυξη μαρμάρου της περιοχής, η ιδιαίτερα υψηλή τεχνογνωσία και η τεχνική κατάρτιση του εργαζόμενου προσωπικού

Το θέμα της υπόγειας εξόρυξης και των πλεονεκτημάτων της παρουσίασαν στον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη, τα στελέχη των εταιρειών Ικτίνος και Nordia, στο πλαίσιο επίσκεψης που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων στο εξορυκτικό κέντρο μαρμάρου στην περιοχή του Βώλακα Δράμας.

Ο κ. Αϊβαλιώτης πλαισιωμένος από τον Γενικό Διευθυντή του ΣΜΕ κ. Χ. Καβαλόπουλο, τον Σύμβουλό του κ. Ε. Βασιλειάδη, υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΝ, στελέχη των επιχειρήσεων μελών του ΣΜΕ «ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.» και «NORDIA MARBLE», που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει τα πλεονεκτήματα της υπόγειας εξόρυξης μαρμάρου στο Βώλακα και τις αντιμετωπιζόμενες προκλήσεις.

Στην ευρύτατη ενημέρωση από τα στελέχη των εταιρειών της ΙΚΤΙΝΟΣ και της NORDIA αναδείχθηκαν οι εφαρμογές καινοτόμων τεχνολογιών στην υπόγεια εξόρυξη μαρμάρου της περιοχής, η ιδιαίτερα υψηλή τεχνογνωσία και η τεχνική κατάρτιση του εργαζόμενου προσωπικού όπως και η διατήρηση ανταγωνιστικότητας, παρά τις δύσκολες αντιμετωπιζόμενες συνθήκες, σε σχέση με το παραγόμενο προϊόν και τις απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς.

Όπως τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Μεταλλευτικων Επιχειρήσεων κ. Χρήστος Καβαλόπουλος στο πλαίσιο της εκδήλωσης εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα με θέμα «Καινοτομία και Ψηφιακή Μετάβαση στην εξορυκτική βιομηχανία, «το μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί, μετά από άρνηση για πολλά έτη της πολιτείας να ενσκήψει σ’ αυτό, είναι η τροποποίηση του υπάρχοντος ρυθμιστικού πλαισίου για την λειτουργία υπόγειων εκμεταλλεύσεων εντός περιοχών προστασίας της φύσης».

Η μέθοδος εκμετάλλευσης που ακολουθείται στα υπόγεια εργοτάξια μαρμάρου είναι αυτή των θαλάμων και στύλων με αντεστραμμένες βαθμίδες. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σχέση με τις κλασικές, επιφανειακές εξορύξεις μαρμάρου είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Η λειτουργία υψηλών προδιαγραφών εξοπλισμού, ψηφιακών συστημάτων συνεχούς παρακολούθησης φάσεων εργασίας και αερισμού προσφέρουν υψηλής ποιότητας εργασία. Επίσης, οι συνεχείς μετρήσεις των τάσεων στους στύλους και η εφαρμογή ιδιαίτερων κοχλιώσεων στην οροφή, στις πλευρές των στοών και στους στύλους των θαλάμων, περιορίζουν σημαντικά, σχεδόν εξαλείφουν, τις πιθανότητες εμφάνισης αστοχιών στα εξορυσσόμενα πετρώματα εντός των δημιουργούμενων κενών και προσφέρουν ιδιαίτερο αίσθημα ασφάλειας στους εργαζόμενους.

Το μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί μετά από άρνηση για πολλά έτη της πολιτείας να ενσκήψει σ’ αυτό είναι η τροποποίηση του υπάρχοντος ρυθμιστικού πλαισίου για την λειτουργία υπόγειων εκμεταλλεύσεων εντός περιοχών προστασίας της φύσης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της ευρωπαϊκής οδηγίας «Natura Guidance for Extractive non-Energy Activities». Η εφαρμογή της οδηγίας αυτής διασφαλίζει την ελάχιστη δυνατή επίπτωση στο φυσικό περιβάλλον και τα προβλεπόμενα είδη, επιβάλλοντας παράλληλα με τους όρους εξόρυξης-αξιοποίησης του ορυκτού πόρου, μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της εξόρυξης στα προστατευόμενα είδη.

Διαχείριση του μεγάλου όγκου των παραγόμενων στείρων

Επίσης κρίσιμη παράμετρος για την σε βάθος χρόνου λειτουργία των εξορύξεων μαρμάρου είναι η διαχείριση του μεγάλου όγκου των παραγόμενων στείρων. Σ’ αυτό απαιτείται ριζική αναθεώρηση του υπάρχοντος ρυθμιστικού πλαισίου, ώστε να είναι εφικτή η εφαρμογή βέλτιστων τεχνικών στο τρόπο διαχείρισης-απόθεσης τους και η αποτελεσματική αποκατάστασή τους στο τέλος των εργασιών. Σήμερα δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα στις εταιρείες μαρμάρου, όπου η διαχείριση των στείρων πολλές φορές είναι εκτός νομιμότητας δεδομένου της έλλειψης αδειοδοτημένων χώρων απόθεσης, χωρίς να παρεμποδίζεται η ανάπτυξη των μετώπων εξόρυξης.

Ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Α. Αϊβαλιώτη, μετά την επίσκεψη του στα εργοτάξια του Βώλακα αναγνώρισε τα προβλήματα και υποσχέθηκε, ότι το Υπουργείο θα μελετήσει θεσμικά και τεχνικά τη βέλτιστη προώθηση λύσεων.