Skip to main content

Italgas: Στην Ελλάδα η «μερίδα του λέοντος» στα νέα δίκτυα

Το ελληνικό χαρτοφυλάκιο διατηρεί τη σπουδαιότητά του στα συνολικά αποτελέσματα του ομίλου

Η δραστηριότητα της ENAON EDA, θυγατρικής του ιταλικού ομίλου Italgas στην Ελλάδα, ξεχώρισε στα αποτελέσματα της Italgas για το πρώτο εξάμηνο του 2024, συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο μέρος ως προς την ανάπτυξη του δικτύου διανομής, ήτοι τα 200 χιλιόμετρα από το σύνολο των 354 χιλιομέτρων.

Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Italgas, Paolo Gallo, κατά το καθιερωμένο conference call με αναλυτές, το ελληνικό χαρτοφυλάκιο διατηρεί τη σπουδαιότητά του στα συνολικά αποτελέσματα του ομίλου, συνεισφέροντας με 60,6 εκατομμύρια στα συνολικά EBITDA των 671,2 εκατ. ευρώ, ήτοι αυξημένα κατά 10,6% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Επιπρόσθετα, η συνεισφορά των ελληνικών assets στα οικονομικά αποτελέσματα του εξαμήνου διαμορφώθηκε σε ανάλογα επίπεδα με πέρυσι, με τον κ. Gallo να επισημαίνει, απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση, ότι αναμένονται θετικότερα αποτελέσματα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και το πρώτο εξάμηνο του 2025.

«Περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα συνεισφέρει περισσότερο το επόμενο εξάμηνο, καθώς πιθανόν να υπάρξει μείωση στα λειτουργική κόστη». Σε κάθε περίπτωση, ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας διευκρίνισε ότι «κινητήριος μοχλός» της οικονομικής ανάπτυξης αλλά και της δραστηριότητας του ομίλου παραμένει το ιταλικό «χαρτοφυλάκιο», χωρίς ωστόσο να υποτιμά τις προοπτικές των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι απέχουμε ακόμη από το σημείο όπου η Ελλάδα θα συνιστά «driver» στη διαμόρφωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου. Επενδύσεις 350 εκατ. Σε δήλωσή του ο Paolo Gallo ανέφερε ότι «τα αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2024 επιβεβαιώνουν τις σταθερές επιδόσεις του ομίλου Italgas και το σαφές όραμα για τη μελλοντική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας. (…) Πραγματοποιώντας επενδύσεις άνω των 350 εκατ. ευρώ, ενισχύεται η ανάπτυξη των δικτύων και εγκαταστάσεων που θα διατεθούν για βιώσιμη, ασφαλή και ανταγωνιστική οικολογική μετάβαση της Ιταλίας και της Ελλάδας».