Skip to main content

Terra Creta: Προς ετήσια έσοδα 40 εκατ. ευρώ

Οι στόχοι για τα οικονομικά αποτελέσματα και τα σχέδια για επενδύσεις

Με ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 25% κινείται φέτος η Terra Creta, η οποία αναμένεται να εμφανίσει έσοδα 40 εκατ. ευρώ, επιτυγχάνοντας επί της ουσίας  υπερδιπλασιασμό της δυναμικής των πωλήσεών της από το 2021 που εντάχθηκε στον όμιλο Μέλισσα Κίκιζας.

Η εταιρεία, η οποία έχει στόχο να  «επανασυστήσει» στους εγχώριους και διεθνείς καταναλωτές το κρητικό ελαιόλαδο, προχωρά στο λανσάρισμα δέκα κωδικών έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, στα εγχώρια ράφια η ελαιοποίηση των οποίων γίνεται μέσα σε 12 ώρες.

«Τα πλάνα μας είναι μακροπρόθεσμα, δεν είμαστε εμφιαλωτές είμαστε παραγωγοί. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την ποιότητα του ελληνικού εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου στην Ελλάδα και στον κόσμο» αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ.  Αλέξανδρος Κίκιζας  προσθέτοντας ότι « το λανσάρισμα στην ελληνική αγορά έχει ένα στοιχείο ρομαντισμού. Έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε ώστε να αναβαθμιστεί το ελαιόλαδο στο μυαλό του καταναλωτή. Όχι απλά να καταναλώνει ελαιόλαδο, αλλά να μάθουμε να καταναλώνουμε σωστό ελαιόλαδο, να το αξιολογούμε. Εκεί θέλουμε να βάλουμε και εμείς ένα λιθαράκι. Είμαστε ρεαλιστές. Δεν πιστεύουμε ότι θα αλλάξουμε τα πάντα σ’ αυτή την κατηγορία. Ξεκινάμε από τον αγρό, από τον καρπό. Ιδρύσαμε την Ακαδημία Ελιάς στα πρότυπα της Ακαδημίας Σίτου. Το να πηγαίνουμε πίσω στο χωράφι μας αρέσει, είναι στο dna μας. Παρέχουμε θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις. Έχουμε φέρει για πρώτη φορά με δομημένο τρόπο τη σύγχρονη τεχνολογία στην Κρήτη. Ερχόμαστε να δώσουμε σ’ αυτή την καλλιέργεια όλα τα νέα δεδομένα που μπορεί να υπάρχουν και νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε πολλά πράγματα σ’ αυτόν τον τομέα».

Επενδύσεις 5 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας

Το τριετές αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας (2024-2026) προβλέπει επενδύσεις της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων νέες δεξαμενές με ελεγχόμενες θερμοκρασίες, οι οποίες θα λειτουργήσουν από τον φετινό Σεπτέμβριο, και επέκταση των αποθηκευτικών χώρων.

Σε επίπεδο παραγωγικής δυναμικής που σήμερα υπολογίζεται σε 4500 τόνους εκτιμάται ότι σε βάθος διετίας θα επιτευχθεί αύξηση κατά περίπου 50% στους 6000 τόνους.

Σημειώνεται ότι η Terra Creta έχει συνεργασία σε όρος συμβολαιακής καλλιέργειας με μια ομάδα 100 παραγωγών ενώ συνολικά συνεργάζεται με 600 ελαιοπαραγωγούς από την Κρήτη.

Σε ο,τι αφορά στη πορεία των μεγεθών η εταιρεία έκλεισε το 2023 με τζίρο περί τα 32 εκατ. ευρώ πετυχαίνοντας break even σε επίπεδο κερδοφορίας. Η πληθωριστική επίδραση στην αξία των πωλήσεων πέρυσι ήταν σημαντική, δεδομένου ότι σε όρους όγκου πωλήσεων καταγράφηκε μείωση της τάξως του 10%.

Ανοδική η πορεία του εξαμήνου

Για φέτος ωστόσο, όπως αναφέρει στην «Ν» ο κ. Κίκιζας « η πορεία του εξαμήνου είναι ανοδική σε όγκους και σε αξία, παρά την διεθνή συγκυρία των υψηλών τιμών στο ελαιόλαδο. Φέτος αναμένουμε ότι ο τζίρος θα κυμανθεί στα 40 εκατ. ευρώ ενώ θα καταγραφεί κερδοφορία».

Σήμερα η Terra Creta έχει αμιγώς εξωστρεφή χαρακτήρα με το 97% του τζίρου της να αφορά σε ξένες αγορές, οι ισχυρότερες των οποίων είναι η Γαλλία και η Γερμανία. Ωστόσο στόχος των νέων λανσαρισμάτων είναι το σήμα της Terra Creta να κατακτήσει ισχυρή παρουσία και στην εγχώρια αγορά τυποποιημένου έξτρα παρθένου ελαιολάδου, η οποία στο οργανωμένο λιανεμπόριο «μεταφράζεται» σε μια αγορά 125 εκατ. ευρώ και 15,5 εκατ. λίτρων.