Skip to main content

Ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδης: Ανοδική πορεία των εσόδων το 2023

Στην τρέχουσα χρήση η εταιρεία εστιάζει στην εξεύρεση της «χρυσής τομής» στην διαχείριση του αυξημένου κόστους και της αναπροσαρμογής των τιμών πώλησης

Πιο γλυκό άρωμα από το 2022 άφησε η περσινή χρονιά στους δείκτες κερδοφορίας για τα ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδης, καθώς η ανοδική πορεία των εσόδων αποτέλεσε αντίβαρο στις πιέσεις του επιβαρυμένου λειτουργικού κόστους.

Στην τρέχουσα χρήση η εταιρεία εστιάζει στην εξεύρεση της «χρυσής τομής» στην διαχείριση του αυξημένου κόστους και της αναπροσαρμογής των τιμών πώλησης ώστε να περιοριστούν οι κλυδωνισμοί στην ζήτηση και να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητά.

Στόχος

Βασικός στόχος της διοίκησης της εταιρείας είναι η εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης μέσω των Ιδίων Κεφαλαίων. Για την επίτευξη αυτού του στόχου η διοίκηση επιδιώκει να εξασφαλίσει μια ισορροπημένη και σταθερή ανάπτυξη των ανθρωπίνων και τεχνολογικών πόρων, να επιτύχει ανάπτυξη του πελατολογίου διατηρώντας θωρακισμένη την φήμη στο κλάδο.

Αναφορικά με την εικόνα που διαμορφώθηκε κατά τη περσινή χρονιά για τη Γρ. Κωνσταντινίδης Μονοπρόσωπη ΑΒΕΕ, τα έσοδα εμφάνισαν αύξηση της τάξεως των 8% στα 10,8 εκατ. ευρώ έναντι 10 εκατ. ευρώ το 2022.

Βελτίωση καταγράφηκε στους δείκτες κερδοφορίας, με το περιθώριο καθαρού κέρδους να αυξάνεται στο 3% έναντι 2% το 2022. Ωστόσο σε σχέση με 7% του 2021 υπάρχει ακόμα απόσταση να καλυφθεί.

Η βελτίωση κατά μια μονάδα του δείκτη αποδίδεται στην αύξηση των εσόδων, η οποία η οποία όμως επιμερίστηκε κυρίως στην αύξηση του κόστους αγορών πρώτων υλών και εμπορευμάτων και στην αύξηση του κόστους μισθοδοσίας.

Όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση για τα πεπραγμένα του 2023, τα χρηματοοικονομικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 11% συγκριτικά με την προηγούμενη χρήση ενώ τα λοιπά έξοδα – ζημίες λειτουργίας σημείωσαν αύξηση 2% και ανήλθαν στα 3 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) παρουσίασαν αύξηση 22,3% στα 785.562 ευρώ έναντι 642.218 το 2022.

Σε επίπεδο υποχρεώσεων η εταιρεία έχει μονάχα εμπορικές υποχρεώσεις περί το 1,1 εκατ ευρώ καθώς ο συνολικός δανεισμός της συνέχισε να είναι μηδενικός. Το σύνολο της καθαρής θέσης ανέρχεται στο τέλος της περσινής χρήσης σε 2,5 εκατ. ευρώ.

Η περσινή επίδοση άνοιξε το δρόμο για διανομή μερίσματος ύψους 316.000 ευρώ στους μέτοχους.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι η εταιρεία πραγματοποίησε πέρυσι επενδύσεις της τάξεως των 96.640 ευρώ, που μεταξύ άλλων αφορούν σε αγορά ψυγείων, μηχανολογικού και μεταφορικού εξοπλισμού. Συνολικά τη διετία 2022-2023 η εταιρεία έχει διαθέσει κεφάλαια της τάξεως των 560 χιλ ευρώ σε επενδύσεις. Σημειώνεται ότι το δίκτυο των ζαχαροπλαστείων Κωνσταντινίδη αριθμεί 11 καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη απασχολώντας 170 εργαζόμενους.