Skip to main content

Nestle Ελλάς: Στα 409 εκατ. ανήλθαν τα έσοδα το 2023

Οι επιβαρύνσεις στα λειτουργικά κόστη επηρέασαν την εικόνα της κερδοφορίας

Έσπασε το φράγμα των 400 εκατ. ευρώ στα έσοδα η Neslte Ελλάς την περσινή χρονιά, ωθούμενη κυρίως από την αύξηση των πωλήσεων στο ηλεκτρονικό κανάλι αλλά και το αυξημένο τουριστικό ρεύμα.

Ωστόσο, οι επιβαρύνσεις στα λειτουργικά κόστη επηρέασαν την εικόνα της κερδοφορίας της, η οποία κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2022.

Όπως επισημαίνει η διοίκηση της ελληνικής θυγατρικής του ελβετικού ομίλου «Κινητήριες δυνάμεις για την αύξηση αυτή (σ.σ. του κύκλου εργασιών) ήταν η άνοδος της κατανάλωσης των ειδών διατροφής κυρίως μέσω των πωλήσεων του ηλεκτρονικού εμπορίου για τρόφιμα και ποτά, η αύξηση στον τουρισμό καθώς και η απόκτηση της διανομής βιταμινών, μετάλλων και συμπληρωμάτων διατροφής Solgar».

Η εξαγορά της Solgar

Υπενθυμίζεται ότι τον περσινό Απρίλιο η Nestle Ελλάς προχώρησε στην εξαγορά της δραστηριότητας διανομής της Solgar στην εγχώρια αγορά έναντι τιμήματος 11,1 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την διοίκηση της ελληνικής θυγατρικής «Η απόκτηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας Solgar συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας στην ιδιαίτερα ελκυστική και αναπτυσσόμενη κατηγορία των βιταμινών, μετάλλων και συμπληρωμάτων διατροφής και αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τη Nestlé Health Science να έχει άμεση παρουσία στην ελληνική αγορά».

Για τη φετινή χρονιά στο επίκεντρο της επιχειρησιακής στρατηγικής της Nestle Ελλάδος βρίσκεται η διατήρηση του λειτουργικού κόστους σε χαμηλά επίπεδα, ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική αλλά και η προσαρμογή στις προκλήσεις που δέχεται ο ευρύτερος κλάδος τροφίμων. Ταυτόχρονα η εταιρεία εστιάζει στο πεδίο της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας την οποία θέτει σε προτεραιότητα.

Σημαντική παράμετρος στην ευελιξία διαχείρισης των υφιστάμενων προκλήσεων αποτελεί η υψηλή ρευστότητα που διατηρεί η Nestle Ελλάς και η στήριξη  που «απολαμβάνει» από τον ελβετικό μητρικό όμιλο.

Ισχυρά μεγέθη και καταβολή μερίσματος

Εξάλλου οι περσινές επιδόσεις της Nestle Ελλάδος οδήγησαν στη καταβολή γενναίου μερίσματος ύψους 21 εκατ. ευρώ στη βασική της μέτοχο.

Συγκεκριμένα κατά την περσινή χρονιά τα έσοδα της Nestle Ελλάς ενισχύθηκαν κατά 7,9% στα 409 εκατ. ευρώ. Η άνοδος αφορά κυρίως στις πωλήσεις εμπορικού κλάδου ο οποίος εμφάνισε σημαντική αύξηση κατά 20,6% στα 180 εκατ. ευρώ ενώ οι πωλήσεις βιομηχανικού κλάδου κράτησαν την δυναμική τους σχεδόν σταθερή σε σχέση με το 2023. Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις της Nestle στην εγχώρια αγορά αφορούν κυρίως προϊόντα και εμπορεύματα καφέ, νερών, ζωοτροφών, σοκολατών, μαγειρικών και βρεφικής διατροφή.

Σε όρους κερδοφορίας, τα προ φόρων κέρδη εμφάνισαν πτώση 9,2% στα 26,5 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη περιορίστηκαν κατά 8,6% στα  21,1 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο των υποχρεώσεων αυξήθηκε κατά 11,2% στα 219 εκατ. ευρώ,  εκ των οποίων τα 204 εκατ. ευρώ αφορούν στο σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων, με τραπεζικά δάνεια να ανέρχονται σε 44 εκατ. ευρώ ενώ τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 37 εκατ. ευρώ καταγράφοντας πτώση 6% σε σχέση με τη χρήση 2022. Σημειώνεται ότι η εταιρεία στην Ελλάδα απασχολεί άμεσα περίπου 800-900 ανθρώπους. Με παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα από το 1974, σήμερα η εταιρεία λειτουργεί δύο εργοστάσια, του καφέ στα Οινόφυτα Βοιωτίας και του φυσικού μεταλλικού νερού Κορπή στο Μοναστηράκι Βόνιτσας.