Skip to main content

Η Coca-Cola Τρία Έψιλον καινοτομεί στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού

Η Coca-Cola Τρία Έψιλον, μια εταιρεία με ηγετική θέση στον κλάδο της, δεν θα μπορούσε παρά να θέτει στον πυρήνα της λειτουργίας και της επιχειρηματικής της κουλτούρας την τεχνολογία, προς όφελος της παραγωγικότητας, της ποιότητας και εν τέλει των καταναλωτών και της ευρύτερης κοινωνίας, με ταυτόχρονο σεβασμό στο περιβάλλον - Sponsored Content

Στο πλαίσιο αυτό, καινοτομεί ενσωματώνοντας προηγμένες τεχνολογίες που συμβάλλουν στην πρόοδο του κλάδου, ελαχιστοποιούν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εταιρείας, βελτιώνουν την αποδοτικότητα των εγκαταστάσεων και διασφαλίζουν την εξαιρετική ποιότητα των τελικών προϊόντων της.

Tα τεχνολογικά εργαλεία καινοτομίας που εφαρμόζει η εταιρεία συνοψίζονται στα ακόλουθα:

Κορωνίδα του προγράμματος επένδυσης της Coca-Cola Τρία Έψιλον αποτελεί το Mega-Plant στο Σχηματάρι, που λειτουργεί ως πρότυπο και κέντρο αριστείας για τον όμιλο. Η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών ξεκινά από αυτή τη μονάδα και η αποκτηθείσα τεχνογνωσία στη συνέχεια μεταφέρεται σε άλλα εργοστάσια του ομίλου.

Εδώ, από το 1989, πάνω από 600 εργαζόμενοι και 17 γραμμές παραγωγής αποδίδουν το 100% των χυμών και το 96% των αναψυκτικών της εταιρείας. Από εδώ διακινείται το 75% του όγκου των εγχώριων πωλήσεων, διανέμοντας περισσότερα από 540 διαφορετικά προϊόντα κάθε ημέρα. Να υπογραμμίσουμε πως το εν λόγω εργοστάσιο αναγνωρίζεται για τις υψηλές επιδόσεις λειτουργίας ως προς την Υγεία & Ασφάλεια των εργαζομένων, την Ποιότητα και την Περιβαλλοντική Διαχείριση. Επίσης, διαθέτει 4 εξειδικευμένα εργαστήρια ελέγχου ποιότητας και ένα κορυφαίο μικροβιολογικό εργαστήριο για τον Όμιλο Coca Cola HBC.

Επιπλέον, οι επενδύσεις της εταιρείας σε ψηφιακές λύσεις, έξυπνων και διασυνδεδεμένων συστημάτων παραγωγής, όπως το Manufacturing Platform, το Connected Worker, το Vision Picking και το 5G Network, διαθέτουν εκείνα τα χαρακτηριστικά ενίσχυσης της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας, ώστε καταλήγουν να ανοίγουν τον δρόμο προς την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Πρόκειται για προηγμένα συστήματα σχεδιασμένα ώστε να αντιλαμβάνονται, να προβλέπουν και να αλληλεπιδρούν με τον φυσικό κόσμο, επιτρέποντας στους εργαζομένους της εταιρείας να λαμβάνουν αποφάσεις που υποστηρίζουν την παραγωγή σε πραγματικό χρόνο.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω εφαρμογών και πρακτικών αποτυπώνεται στην παραγωγικότητα, τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών, την ενεργειακή απόδοση και τη βιωσιμότητα.

Ο ανθρώπινος παράγοντας

Με δεδομένη την αναγνώριση της ανθρώπινης συμβολής στο έργο της, η εταιρεία από το 2023 εφαρμόζει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για την αναβάθμιση και την ενίσχυση των δεξιοτήτων των εργαζομένων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η Ψηφιακή Πλατφόρμα Παραγωγής που διευκολύνει την παρακολούθηση των γραμμών παραγωγής, την κατανάλωση ενέργειας και προτείνει προληπτική συντήρηση. Επιπλέον, η εφαρμογή Connected Worker επιτρέπει στους εργαζόμενους στον τομέα της παραγωγής να έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση σε όλο το απαραίτητο υλικό για την παραγωγική διαδικασία, το πρόγραμμα παραγωγής, τις οδηγίες για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία τους, καθώς και για την εκπαίδευση και την ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων τους, ενσωματώνοντας μάλιστα την τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας.

Ο λόγος για την εφαρμογή Vision Picking, τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας που χρησιμοποιεί ο χειριστής στις γραμμές παραγωγής στην Ελλάδα, ώστε ο κατασκευαστής να μπορεί να τον καθοδηγήσει στις απαραίτητες ενέργειες.

Επιπλέον αξιοποίηση των τεχνολογικών δυνατοτήτων

Με στόχο την πρόοδο, η εταιρεία συλλέγει και επεξεργάζεται μεγάλο όγκο δεδομένων από όλες τις διαδικασίες παραγωγής (Data Insights & Analytics) προκειμένου για την πρόβλεψη και προσαρμογή στις μελλοντικές ανάγκες και τάσεις. Το αποτέλεσμα για ακόμη μια φορά γίνεται απτό στην αποδοτικότητα, την ασφάλεια των εργαζομένων και την ποιότητα των προϊόντων που φτάνουν στον καταναλωτή. Η προσπάθεια είναι συνεχής, το ίδιο και η αξιοποίηση των αναδυόμενων τεχνολογιών όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence), η Μηχανική Μάθηση (Machine Learning), το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things) και οι Τεχνολογίες Νέφους (Cloud).

Η ελληνική περίπτωση

Με κινητήριο δύναμη κάθε στόχου την διάνοιξη νέων οριζόντων στο επίπεδο της βιωσιμότητας, ο Όμιλος έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα μας, η οποία εξάλλου αποτελεί μία από τις πρώτες αγορές του.

Εκτός από την ισχυρή απόδειξη της δυναμικής παρουσίας στο Σχηματάρι Mega-Plant, σήμερα, το 96% των προϊόντων της Coca-Cola Τρία Έψιλον παράγεται στις εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις σε κάθε γωνιά της χώρας. Επιπλέον, ο Όμιλος έχει υιοθετήσει ένα παραγωγικό και διανεμητικό μοντέλο  που έχει επίκεντρο την Ελλάδα, με τα προϊόντα που παράγονται εδώ να εξάγονται κατόπιν σε 11 χώρες.

Καταλήγοντας, προκύπτει πως η Coca-Cola Τρία Έψιλον με την καινοτομία ως σύμμαχο, ανοίγει νέους ορίζοντες που φέρνουν τη χώρα πιο κοντά στην επίτευξη του οράματος για ένα βιώσιμο μέλλον.