Skip to main content

Ηλεκτρονικό εμπόριο: Κυρίαρχο το mobile κανάλι το α΄ τρίμηνο 2024 – Ψηφιακές αγορές προτιμούν οι ηλικίες 25-44 ετών

Μεγαλώνει ο ανταγωνισμός μεταξύ επώνυμων και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντων και στις ψηφιακές βιτρίνες

Τη χειρότερη επίδοση στην αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου κατέγραψε ο φετινός Μάρτιος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GR.EC.A), για το α΄ τρίμηνο του 2024. Το set των market industry reports του Συνδέσμου αφορά την πορεία έξι κάθετων κλάδων του ηλεκτρονικού εμπορίου από 1/1/2024 έως 31/3/2024, και συγκεκριμένα είδη μόδας, τεχνολογικά προϊόντα, φαρμακευτικά είδη, είδη σπιτιού, είδη athleisure και καλλυντικά.

Γενικό συμπέρασμα είναι η διαφορετική εικόνα που παρουσίασε ο κάθε κλάδος κατά τη συγκεκριμένη περίοδο. Ειδικότερα, τα είδη μόδας ξεκίνησαν δυναμικά το τρίμηνο και ακολούθησαν μία έντονα πτωτική πορεία από μήνα σε μήνα. Tα προϊόντα τεχνολογίας εμφάνισαν σταθερά καλύτερη απόδοση τα Σαββατοκύριακα για όλο το τρίμηνο. Τα καλλυντικά κινήθηκαν πτωτικά, με εξαίρεση τια αναζητήσεις για κορεάτικα καλλυντικά, ενώ τα φαρμακευτικά είδη ήταν το μοναδικό industry για το οποίο ο Μάρτιος ακολούθησε πάνω κάτω την πορεία των άλλων δύο μηνών και δεν έχει μεγάλες μειώσεις.

Συνολικά ο Μάρτιος εμφάνισε την χειρότερη απόδοση για το τρίμηνο, κάτι που έχει παρατηρηθεί στα περισσότερα industries.

Στο μεταξύ κυρίαρχο ήταν το κανάλι των φορητών συσκευών για τις ψηφιακές αγορές, τις οποίες τις προτιμούν κατά κύριο λόγο οι καταναλωτές μεταξύ 25-44 ετών. Παράλληλα φουντώνει ο ανταγωνισμός μεταξύ επώνυμων και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντων και στις ψηφιακές βιτρίνες.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του GR.EC.A, «τα Market Industry Reports για το E-commerce έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τα ηλεκτρονικά καταστήματα να έχουν ένα σημείο αναφοράς της αγοράς που δραστηριοποιούνται μέσα από συγκεκριμένα metrics και KPIs. Επιδιώκουμε να  σκιαγραφήσουμε τη δυναμική της αγοράς παρατηρώντας δείκτες όπως τη μέση επισκεψιμότητα των top e-shops του χώρου, χαρακτηριστικά πελατών, αποδοτικά marketing κανάλια, top search terms τα οποία θα βοηθήσουν σημαντικά τα ηλεκτρονικά καταστήματα στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων τους σε σχέση με τον μέσο όρο της αγοράς τους και στη χάραξη και επαναξιολόγηση της στρατηγικής και των προτεραιοτήτων τους».

Όπως δείχνει η ανάλυση του GR.EC.A, στα είδη μόδας ο Ιανουάριος ξεκίνησε αρκετά δυναμικά σε επίπεδο επισκεψιμότητας μέχρι τα μέσα του μήνα ενώ μετά παρατηρείται μία μείωση. Η κινητικότητα τον Φεβρουάριο έπεσε αισθητά, ιδιαίτερα προς το τέλος του μήνα, χωρίς κάποιο peak παρά το τέλος των εκπτώσεων. Αναφορικά με το προφίλ των πελατών στην πλειονότητα το main κοινό είναι γυναίκες, ενώ ηλικιακά ξεχώρισαν αυτό το διάστημα οι 25-44 ετών με τις μεγαλύτερες ηλικίες να ακολουθούν. Η συντριπτική πλειοψηφία της επισκεψιμότητας αφορά mobile συσκευές, οπότε είναι πολύ σημαντικό οι χρήστες να έχουν μία καλή εμπειρία σε αυτές τις συσκευές. Η επισκεψιμότητα ήταν 4πλάσια από κινητό σε σχέση με το desktop. Ωστόσο, οι επισκέψεις από Desktop φαίνονται πιο ποιοτικές με τον χρήστη να διανύει περισσότερο χρόνο στο site, να επισκέπτεται παραπάνω σελίδες και να έχει πολύ μικρότερο bounce rate. Όσον αφορά τα κοινωνικά δίκτυα, είναι ο κλάδος που φαίνεται να επενδύει περισσότερο στο συγκεκριμένο κανάλι καθώς έχουν σημαντική συμμετοχή στην επισκεψιμότητα. Οι κατηγορίες που ξεχώρισαν στο α’ τρίμηνο 2024 είναι τα παπούτσια, τα φορέματα και τα μποτάκια. Από τις non-branded αναζητήσεις ξεχώρισαν τα παπούτσια, τα sneakers, τα μπουφάν και τα loafers ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το temu έρχεται στην πρώτη θέση. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως τον τελευταίο χρόνο, τη μεγαλύτερη αύξηση φαίνεται να έχουν το temu, τα ecco παπούτσια και το outlet.

ΠΗΓΗ: GR.EC.A, 2024

Στα είδη σπιτιού παρατηρώντας τη μέση επισκεψιμότητα των top e-shops του χώρου η κίνηση του Ιανουαρίου εμφανίστηκε μειωμένη την πρώτη εβδομάδα και γενικά ο μήνας εμφάνισε μεγάλες αυξομειώσεις. Ο Φεβρουάριος παρουσίασε μεγάλα peaks, ωστόσο η επισκεψιμότητα ήταν ιδιαίτερα μειωμένη τις πρώτες μέρες και την 3η εβδομάδα. Ξεχωρίζει μόνο η τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Ο Μάρτιος φαίνεται να έχει την χαμηλότερη απόδοση το συγκεκριμένο τρίμηνο. Η μεγαλύτερη κινητικότητα μέσα στην εβδομάδα παρατηρήθηκε Κυριακή ή Δευτέρα. Το κοινό φαίνεται σταθερά ότι δεν διαφοροποιείται από το φύλο, ενώ οι ηλικίες που ξεχώρισαν άλλη μία φορά είναι οι 25-44, με τα περισσότερα ηλικιακά groups να έχουν ενεργή συμμετοχή. Η πλειοψηφία της επισκεψιμότητας έρχεται κλασικά από mobile συσκευές, οπότε η καλή εμπειρία του χρήστη από το κινητό είναι πολύ σημαντική. Οι χρήστες έρχονται με 3πλάσιο ρυθμό από κινητό σε σχέση με το desktop αλλά έχουν αυξημένο bounce rate. Σε αυτή την κατηγορία το κανάλι των κοινωνικών δικτύων δεν έχει σημαντική συμμετοχή, γεγονός που υποδηλώνει περιθώρια ανάπτυξης /επένδυσης. Τα top search terms, αν εξαιρέσουμε τα brand names, αφορούν κυρίως αυτήν την περίοδο καλοριφέρ, τραπέζι σαλονιού και έπιπλα μπάνιου, ενώ οι περισσότερες αναζητήσεις έγιναν για τα terms παπουτσοθήκη, καρέκλα γραφείου, στρώματα ύπνου.

ΠΗΓΗ: GR.EC.A, 2024

Στα είδη τεχνολογίας η κίνηση τον Ιανουάριο εμφανίστηκε σχετικά αυξημένη σε σύγκριση με τους υπόλοιπους μήνες. Ξεχώρισαν οι πρώτες ημέρες της 1ης και της 3ης εβδομάδας. Η επισκεψιμότητα τον Φεβρουάριο ξεκίνησε αρκετά χαμηλά, άρχισε όμως να αυξάνεται μετά τα μέσα του μήνα παρουσιάζοντας αρκετές αυξομειώσεις. Ο Μάρτιος αν και ξεκίνησε δυναμικά, έπεσε αρκετά μετά το 1ο πενθήμερο, παρουσιάζοντας την πιο χαμηλή επισκεψιμότητα του τριμήνου. Για όλο το τρίμηνο, την καλύτερη απόδοση παρουσίασαν σταθερά τα Σαββατοκύριακα. Ο συγκεκριμένος κλάδος έχει μία από τις μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις όσον αφορά το φύλο, με τους άνδρες να αποτελούν την πλειοψηφία. Οι ηλικίες που ξεχωρίζουν αισθητά είναι οι 25-34. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα industry, εδώ το desktop είχε υψηλή συμμετοχή στην επισκεψιμότητα, παρόλο που και πάλι το mobile κυριάρχησε. Οι χρήστες προέρχονταν κατά 60% από κινητό και 40% από desktop. Οι επισκέψεις από Desktop ήταν ελαφρώς πιο ποιοτικές, χωρίς όμως τεράστιες διαφορές. Τα κοινωνικά δίκτυα ήταν το μοναδικό έντονα mobile oriented κανάλι. Τα top searches αφορούσαν κατά βάση crazy sundays, air fryer, iphone ενώ υψηλά βρέθηκαν και οι αναζητήσεις σχετικά με το playstation 5. Ενδιαφέρον το γεγονός ότι είναι από τα λίγα industry όπου εκτός από τα brands, είναι πολύ υψηλά και τα non-branded search terms. Περίπου το 17% των επισκέψεων συνολικά προήλθε από non-branded search terms, ενώ σε επίπεδο search volume το 44% προήλθε από nonbranded search terms. Γενικά, φαίνεται οι non-branded αναζητήσεις ήταν καθοριστικής σημασίας για τον κλάδο.

ΠΗΓΗ: GR.EC.A, 2024

Στα είδη φαρμακείου η κίνηση στο Α’ τρίμηνο 2024 χαρακτηρίστηκε από έντονες αυξομειώσεις, με όλα τα Σαββατοκύριακα, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει συνήθως, να παρουσιάζουν την χαμηλότερη απόδοση συγκριτικά με τις υπόλοιπες μέρες. Οι Δευτέρες του Ιανουαρίου παρουσίασαν σημαντικά peaks. Η 1η εβδομάδα του Φεβρουαρίου παρουσίασε μία σταθερά ανοδική πορεία. Μετά τις 10/2 όμως ακολούθησε πτώση και οι αυξομειώσεις ήταν έντονες. Ο Μάρτιος συνέχισε την πορεία του Φεβρουαρίου και μέχρι τα μέσα είχε αρκετά καλή απόδοση. Στη συνέχεια παρατηρήθηκε μειωμένη επισκεψιμότητα με μία μικρή αύξηση την τελευταία εβδομάδα. Είναι το μοναδικό industry όπου ο Μάρτιος ακολούθησε πάνω κάτω την πορεία των άλλων 2 μηνών και δεν είχε μεγάλες μειώσεις. Ελαφρώς μεγαλύτερο είναι το γυναικείο κοινό, χωρίς όμως μεγάλη διαφορά. Στο ηλικιακό κομμάτι με εξαίρεση τις μικρές ηλικίες, όλες οι υπόλοιπες είναι περίπου στα ίδια επίπεδα και ξεχωρίζουν ελαφρώς οι 35-44. Η πλεοψηφία των επισκέψεων προήλθε από mobile, σε μεγάλο ποσοστό συγκριτικά με το desktop. Η επισκεψιμότητα ήταν 4πλάσια από κινητό σε σχέση με το desktop. Τα Social & τα Referrals δεν συμβάλλουν ιδιαίτερα στην επισκεψιμότητα αυτής της κατηγορίας. Τα brands τα οποία ξεχώρισαν από τα search terms ήταν la roche posay, cerave και apivita. Περίπου το 30% των επισκέψεων συνολικά προήλθε από non-branded search terms, πολύ μεγάλο ποσοστό, τόσο συγκριτικά με τα υπόλοιπα industries, όσο και αν αναλογιστούμε ότι έχουμε πάρει τα top eshops του κλάδου. Σε επίπεδο search volume, το 48% προήλθε από non-branded search terms.

ΠΗΓΗ: GR.EC.A, 2024

Στα καλλυντικά ο Ιανουάριος ήταν ο μήνας με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα για όλο το τρίμηνο, με το 2ο και το 3ο Σαββατοκύριακο να είναι πιο δυνατά. Η κίνηση μέχρι και τις 21/01 εμφανίστηκε αυξημένη και στη συνέχεια μειώνεται αισθητά. Ο Φεβρουάριος χαρακτηρίστηκε από σχετικά χαμηλό traffic, χωρίς έντονες αυξομειώσεις, ακολουθώντας μία σταθερή πορεία. Ο Μάρτιος παρουσίασε τη χαμηλότερη κινητικότητα, με μία μικρή άνοδο τη 2η εβδομάδα. Οι τελευταίες ημέρες του Μαρτίου κινήθηκαν πολύ χαμηλά σε επισκεψιμότητα. Γενικά, το Q1 του 2024 η κατηγορία καλλυντικά παρουσίασε μία πτωτική πορεία. Στα συγκεκριμένα προϊόντα υπάρχει διαφοροποίηση όσον αφορά το φύλο με την πλειοψηφία να είναι γυναίκες και τις ηλικίες που ξεχώρισαν να είναι οι 25-44. Οι περισσότερες επισκέψεις προήλθαν επίσης  με μεγάλη διαφορά από mobile, με το desktop να έχει μικρή συμμετοχή. Είναι η μεγαλύτερη απόκλιση που συναντάμε ανάμεσα στους κλάδους. Σύμφωνα με τον GR.EC.A τα top searches του industry αφορούσαν κατά βάση avon, makeup, κορεάτικα καλλυντικά και sol de janeiro. Τα πιο δημοφιλή search terms σχετίζονταν με συγκεκριμένες μάρκες προϊόντων, ενώ ενδιαφέρον έχει ότι εμφανίστηκαν και αναζητήσεις όπως τα κορεάτικα καλλυντικά, που επηρεάζονται από τα trends. Περίπου το 16% των επισκέψεων συνολικά προέρχεται από non-branded search terms, ενώ αποτελούν το 43% των αναζητήσεων.

ΠΗΓΗ: GR.EC.A, 2024

Στην κατηγορία athleisure συνολικά το τρίμηνο φαίνεται να ακολούθησε μία σταθερά πτωτική πορεία σε επίπεδο κινητικότητας. Ο Ιανουάριος ήταν με διαφορά ο καλύτερος μήνας του τριμήνου. Ο Φεβρουάριος μέχρι τα μέσα εμφάνισε μία σχετικά καλή πορεία, ωστόσο στη συνέχεια παρατηρήθηκε σημαντική πτώση. Η πτώση κορυφώθηκε τον Μάρτιο όπου ο κλάδος εμφάνισε μειωμένη επισκεψιμότητα, περίπου στο -30% σε καθημερινό επίπεδο, σε σχέση με τον Ιανουάριο. Γενικά, οι πρώτες ημέρες της εβδομάδας εμφάνισαν τη μεγαλύτερη κινητικότητα, γεγονός που ήταν πιο έντονο τον Ιανουάριο.

ΠΗΓΗ: GR.EC.A, 2024

Στην πλειοψηφία το κοινό στον κλάδο είναι άνδρες, με τις ηλικίες που ξεχωρίζουν να είναι σταθερά οι 25-44. Το industry φαίνεται να είναι έντονα mobile oriented καθώς ποσοστιαία η μεγαλύτερη πλειοψηφία των επισκέψεων προήθαν  από mobile συσκευές. Τα top searches για το industry ήταν με μεγάλη διαφορά τα brand names και τα branded products. Από τις non branded αναζητήσεις ξεχώρισαν για αυτή την περίοδο τα ισοθερμικά, τα ποδοσφαιρικά παπούτσια και τα αθλητικά παπούτσια. Περίπου το 7% των επισκέψεων συνολικά προήλθαν από search terms που είναι non-branded, ενώ σε ποσοστό περίπου 34% ήταν οι σχετικές αναζητήσεις.