Skip to main content

Nova: Κίνηση για επιτάχυνση ανάπτυξης του δικτύου οπτικής ίνας

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Αίτημα για υπαγωγή στον νόμο περί στρατηγικών επενδύσεων

Με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης του δικτύου της FTTH (οπτική ίνα μέχρι τα σπίτια και επιχειρήσεις) η Nova αιτήθηκε την υπαγωγή στο νόμο περί στρατηγικών επενδύσεων, μέρους του επενδυτικού της προγράμματος, ύψους 93,4 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα η «αδερφή» εταιρία της Nova, United Fiber (θυγατρική κατά 100% της United Group όπως και η Nova) η οποία υλοποιεί για λογαριασμό της τα έργα FTTH, αιτείται την ένταξη τμήματος αυτών στις Στρατηγικές Επενδύσεις του άρθρου 2 του ν. 4864/2021 και τη λήψη των κινήτρων του άρθρου 6 (Βοηθητικά και Συνοδά έργα) και του άρθρου 9 (Ταχεία Αδειοδότηση).

Επί της ουσίας αυτό που ζητά είναι ταχύτερες διαδικασίες για τις αναγκαίες άδειες κατασκευής των δικτύων (ο νόμος προβλέπει προθεσμία 45 ημερών για τον δημόσιο φορέα προκειμένου να ανταποκριθεί όταν πρόκειται για στρατηγική επένδυση) καθώς και την κατά προτεραιότητα εκτέλεση τυχόν βοηθητικών ή συνοδών έργων από την πλευρά των φορέων του δημοσίου.

Η Nova, όπως έχει γνωστοποιήσει η διοίκηση της, έχει επιταχύνει το ρυθμό ανάπτυξης του δικτύου οπτικών ινών FTTH με στόχο να πετύχει τη δημιουργία συνδέσεων σε 540 χιλ. σπίτια και επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια μέχρι το τέλος του 2024. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες έχει υλοποιήσει περισσότερες από 400 χιλ.

Το εν λόγω επενδυτικό έργο, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η τηλεπικοινωνιακή εταιρία στο Enterprise Greece προκειμένου να ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις, αφορά σε ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών σε διάφορα αστικά κέντρα, στους Νομούς Αττικής, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Μεσσηνίας, Ηλείας, Κορίνθου, Αρκαδίας και Αργολίδας.

Πράσινο φως της ΕΕ στο κουπόνι ενίσχυσης της ζήτησης

Σημαντικό κίνητρο για τη σύνδεση περισσοτέρων καταναλωτών με το FTTH θα αποτελέσει το κουπόνι ενίσχυσης της ζήτησης που αναμένεται να ενεργοποιηθεί Σεπτέμβριο – Οκτώβριο από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έπειτα και από το πράσινο φως που έδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ΕΕ, βάσει των κανόνων της για τις κρατικές ενισχύσεις, ενέκρινε συγκεκριμένα πρόγραμμα κουπονιών συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ για τη διάδοση της χρήσης των ευρυζωνικών υπηρεσιών (πρόγραμμα κουπονιών Gigabit) με χρηματοδότηση (εν μέρει) από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η επιδότηση θα παρέχεται για ευρυζωνικές υπηρεσίες με ταχύτητα καταφόρτωσης τουλάχιστον 250 Mbps ή συμμετρικές ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps (ίδια ταχύτητα και αναφόρτωσης). Το κουπόνι συνδεσιμότητας θα καλύπτει έως και το 50% των επιλέξιμων δαπανών, με μέγιστο ποσό τα 200 ευρώ ανά κουπόνι.
Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 24 μηνών και όπως όλα δείχνουν θα «τρέξει» παράλληλα με το Smart Readiness (επίσης επιδότηση) για την «έξυπνη ετοιμότητα» 120.000 κτιρίων σε όλη τη χώρα (περιλαμβάνει και την υποδομή για την οπτική ίνα) δράση συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.