Skip to main content

Benetton Ελλάς: Προσβλέπει σε υψηλότερες επιδόσεις

Η εταιρεία επένδυσε στην εγχώρια επέκτασή της

Μείωση στην κερδοφορία και περιορισμένες απώλειες στα έσοδα κατέγραψε η Benetton Ελλάς το 2023, με την εταιρεία να προσβλέπει σε υψηλότερες επιδόσεις μεγεθών τη φετινή χρονιά, επενδύοντας στην διεύρυνση της εγχώριας παρουσίας της.

Η  θυγατρική του ισχυρού ιταλικού ομίλου ένδυσης που δραστηριοποιείται με τα σήματα United Colors of Benetton, Sisley και Undercolors of Benetton επενδύει στην αλλαγή στρατηγικής και στην ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων της με τη λειτουργία νέων σημείων σε κομβικά εμπορικά σημεία, επιδιώκοντας βελτίωση της εικόνας των μεγεθών της. Σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία άνοιξε τον Απρίλιο ένα νέο κατάστημα UCB στην Καλλιθέα ενώ το πλάνο περιλαμβάνει την στοχευμένη λειτουργία νέων σημείων δυνητικά και σε άλλες περιοχές.

Τα οικονομικά μεγέθη

Σε επίπεδο οικονομικών επιδόσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομικής έκθεσης για τη χρήση 2023, τα έσοδα εμφάνισαν μείωση της τάξεως του 1,3% και διαμορφώθηκαν σε 21,5 εκατ. ευρώ έναντι 21,8 εκατ. ευρώ το 2022. Σύμφωνα με την ανάλυση της εικόνας των εσόδων καταγράφηκε μείωση στα εμπορεύματα χονδρικής ενώ στην λιανική οι πωλήσεις διατήρησαν την δυναμική τους.

Τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 440,10 χιλιάδες ευρώ, με το συντελεστή μικτού κέρδους να ανέρχεται στο 44,22%, παρουσιάζοντας αύξηση 2,63 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Τα καθαρά αποτελέσματα της χρήσης διατήρησαν θετικό πρόσημο στα 1,36 εκατ. ευρώ, ωστόσο κατέγραψαν πτώση της τάξεως του 8,1% σε σχέση με το 2022 που είχα ανέλθει σε 1,48 εκατ. ευρώ.

Επιστραφέντα και επισφαλείς πελάτες

Σημειώνεται ότι η εταιρεία προχώρησε σε σχηματισμό αναλογούσας πρόβλεψης κόστους των επιστραφέντων εμπορευμάτων σε τιμές κόστους, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα συγκεκριμένα εμπορεύματα προβλέπεται να επιστραφούν στη μητρική εταιρεία σε τιμές ίσες ή άνω του κόστους του.

Το ποσό που αναγνωρίσθηκε στο απόθεμα ανέρχεται σε 829.035 ευρώ. Παράλληλα,  η διοίκηση αποφάσισε να προχωρήσει σε επιπρόσθετη πρόβλεψη Επισφαλών Πελατών, ύψους 232.953 ευρώ που αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές από πελάτες χονδρικής, πέραν του έτους.  Σε επίπεδο υποχρεώσεων η ελληνική θυγατρική δεν διατηρεί δάνεια ούτε σε Τραπεζικά Ιδρύματα, ούτε ενδοεταιρικά, ωστόσο εμφανίζει εμπορικές υποχρεώσεις ύψους 8,8 εκατ. ευρώ.

137 καταστήματα

Υπολογίζεται ότι το σήμα της Benetton αριθμεί περί τα 137 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 25 ανήκουν στη Benetton Hellas υπό καθεστώς άμεσης λειτουργικής μίσθωσης ενώ η εταιρεία διατηρεί συμβάσεις με 2 πολυκαταστήματα που προβλέπουν τη διάθεση ενός ή περισσότερων «χώρων» για την τοποθέτηση ,προβολή και διάθεση εμπορευμάτων.

Τα υπόλοιπα σημεία λειτουργούν με το μοντέλο δικαιόχρησης. Υπενθυμίζεται ότι σε επίπεδο υφιστάμενου δικτύου έχουν υπάρξει αναπροσαρμογές τα τελευταία χρόνια καθώς κάποιοι franchisees διέκοψαν την λειτουργία των καταστημάτων τους ενώ σε περιπτώσεις ορισμένα franchise σημεία  τα “απορρόφησε” η Benetton Ελλάς. O μέσος αριθμός προσωπικού εντός της χρήσης 2023 στην Benetton Hellas ανήλθε σε 238 άτομα  έναντι 228 το 2022.