Στον ορισμό νέας ημερομηνίας για την κατάθεση οικονομικών προσφορών για το ΣΔΙΤ «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», εκτιμώμενης αξίας 202 εκατ. προχώρησε ο Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με τον ΦΟΔΣΑ, του οποίου η Εκτελεστική Επιτροπή χθες συνεδρίασε εσπευσμένα, κατά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών Τρίτη 16 Ιουλίου δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά.
Σε ενημέρωση που έλαβε ο φορέας από την κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή – Τιτάν, εκ των ενδιαφερόμενων για το ΣΔΙΤ, αναφέρεται ότι δεν κατέστη εφικτή η υποβολή προσφοράς λόγω τεχνικού προβλήματος του ΕΣΗΔΗΣ (Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων).
Όπως σημειώνεται από τον ΦΟΔΣΑ αφενός θα γίνει έλεγχος για το αν πράγματι προέκυψαν τεχνικά προβλήματα που εμπόδισαν τους ενδιαφερόμενους να δώσουν προσφορές, αφετέρου δίνεται επιπλέον χρόνος έως τις 26 Ιουλίου, λαμβάνοντας υπόψη τη σπουδαιότητα του έργου. Προστίθεται ότι αν υπάρχουν τεχνικά ζητήματα και έως τότε δεν λυθούν ή αν δεν απαντηθούν τα ερωτήματα που έθεσε ο ΦΟΔΣΑ στο ΕΣΗΔΗΣ υπάρχει περιθώριο και για νέα χορήγηση παράτασης.
Εκτός από την προαναφερόμενη κοινοπραξία ενδιαφερόμενοι για το εν λόγω έργο είναι επίσης η Μέτκα (Metlen), η Intrakat και η κοινοπραξία More – Άβαξ – Thalis και Ηλέκτωρ – Άκτωρ Παραχωρήσεις.
Η ταυτότητα του έργου
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της προτεινόμενης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) που θα επιλεγεί θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία θα είναι η μεγαλύτερη στη Βόρεια Ελλάδα.
Η μονάδα της Θεσσαλονίκης θα είναι δυναμικότητας 300.000 τόνων και θα κατασκευαστεί κοντά στη χωματερή Μαυροράχης. Θα εξυπηρετεί 9 δήμους της δυτικής πλευράς του νομού Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου), το 60% του κεντρικού Δήμου Θεσσαλονίκης, το σύνολο των δήμων των νομών Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, καθώς και τον Δήμο Παιονίας Κιλκίς.
Η αξία της σύμβασης αναλύεται σε 60 εκατ. ευρώ χρηματοδοτική συμβολή και 142,2 εκατ. ευρώ καθαρή παρούσα αξία πληρωμών διαθεσιμότητας. Οι πληρωμές διαθεσιμότητας θα είναι συνδεδεμένες με την ποσότητα των απορριμμάτων που θα διαχειρίζεται ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης καθώς και με την τήρηση των κριτηρίων διαθεσιμότητας και των προδιαγραφών λειτουργίας.